CROSSDOCK Extraliga

Východočeské derby alá Winter Classic! Pardubice v Hradci nasázely sedm branek

Hned tři z pěti sobotních duelů 16. kola CROSSDOCK Extraligy musely být odloženy kvůli sněhové pokrývce. Ta však neodradila hokejbalisty Hradce Králové, kteří už po osmé hodině ranní nastoupili s vyhrnováky a plochu se snažili co nejlépe připravit.

Hosté vlétli do utkání aktivněji

Start zápasu v jedenáct hodin dopoledne nepohodlnému povrchu příliš nepomohl. Oba týmy tak sice začaly hrát už od prvních minut v rychlém tempu, minimálně nepatrná opatrnost k namrzlému plastu ale musela být u každého hráče. Po chvíli se do mírnějšího tlaku dostali hosté, kteří dostali k dispozici i početní výhody.

Z ofenzivních akcí Pardubic, ale potom i Hradce, ovšem nic zásadního nevzešlo. Jedna věc však do dalšího pokračování zůstala, Autoskláři totiž měli jednu z dalších přesilových her a z trestu domácího Doležala zbývalo ještě přes šedesát vteřin.

Zápas se rozjel a Hradec musel dohánět

Přesilové hry, které se překlopí z jedné třetiny do druhé, bývají často více údernější. A i pardubičtí hráči to potvrdili, jelikož se díky trefě Romana Krejčího dokázali dostat do vedení 1:0. Ovšem držet trumf v derby v podobě vedení 1:0 je sice cenné, nicméně stále ošemetné, touha znovu skórovat tak z hostující strany neutuchala.

A tak Pardubice nejprve přečkaly oslabení a poté udeřily podruhé, když se prosadil Jan Bílý. Hradec sice v té chvíli ztrácel na svého rivala tedy už dvě trefy, to, co naopak neztratil, byl ovšem elán se zápasem ještě něco provést. Necelé tři minuty před koncem dostal míček po velké tlačenici na brankovišti za záda Tomáše Humlíčka hradecký střelec Ondřej Lux. Ovšem na to vzápětí hned odpovídal zase pro změnu nejgólovější hráč hostů Josef Česák. Když ještě do konce druhé části opět snížil Ondřej Lux, ztráceli Piráti stále jednu branku.

Autosklo bezpečně dokráčelo do vítězného konce

Poslední chvíle prostřední periody daly předznamenávat, že by třetí část mohla přinést ještě hodně atraktivní podívanou. Tyhle šance Hradec také nějakých prvních sedm osm minut živil, ovšem poté zřejmě nepatrně neunesl tíhu okamžiku a nakonec ještě několikrát inkasoval! Během pěti minut se totiž prosadil Luboš Moravec, Tomáš Zajíček, Ondřej Březina a podruhé v utkání Roman Krejčí. Nutno podotknout, že většina z těchto zmíněných branek byla pro přihlížející povedenou podívanou!

Piráti ale sympaticky nepřestali hrát, protože i když rázem prohrávali o pět branek, směrem dopředu se nepřestali snažit tvořit a půl minutu před koncem to přineslo ještě poslední gólovou radost v zápase. Královéhradecký bek Tomáš Jiřík však už pouze kosmeticky upravoval skóre, které se z pohledu domácích zastavilo nakonec na číslovkách 3:7!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OHLASY TRENÉRŮ

Jiří Rytíř (trenér Hradce Králové): Pro nás není až tak bolestivé, že podzim končíme prohrou v derby jako to, že jsme dostali sedm branek, což je opravdu moc. Rozhodovala určitě ta poslední třetina, ve které jsme měli snahu zvrátit ten nepříznivý výsledek, ale Pardubice nám ukázaly, jak se trestá z brejku. Jednoduše a efektivně ten zápas nakonec rozhodly a navíc ty čtyři branky byly opravdu krásné.

Jiří Mašík (trenér Pardubic): Jsme samozřejmě moc rádi, že jsme nejenom vyhráli v derby, ale především získali tři body. Podali jsme dobrý výkon a navíc jsme dali krásných sedm branek, takže na naší straně musí být pouze spokojenost. Moc dobře jsme ale věděli, že se Hradci teď dařilo, týden nazpátek navíc porazil Kert. Ale i my jsme si věřili, věděli jsme také, že naše hra není špatná, i když ji chyběly třeba branky. Na plastu jsme si ale věřili a jsem moc rád, že bylo hřiště i přes to počasí hratelné. Kluci se snažili celých pětačtyřicet minut a byli za to odměněni.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

HBC Hradec Králové 1988 vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 3:7 (0:0, 2:3, 1:4)

Branky a nahrávky: 28. Lux (Hrabica), 30. Lux (Šimek, Hrabica), 45. Jiřík (Mitra, Novák) – 16. Krejčí (Kubeš, Bílý), 23. Bílý (Kubeš, Zajíček), 28. Česák (Zajíček, Březina), 38. Moravec L. (Kubeš), 42. Krejčí (Zajíček, Březina), 43. Zajíček (Emmer, Vlasák), 44. Březina (Česák, Filip).

HBC Hradec Králové 1988: Brykner (Vaněk) - Hrabica, Ježek, Veselý, Jiřík, Šimek, Hrubý, Doležal, Fanderlík - Král, Mitra, Tesař, Novák, Hudeček, Šimůnek, Lux, Černý, Novotný.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice: Humlíček (Dvořáček) - Filip, Bucek, Krejčí, Zajíček, Školoudík - Česák, Bílý, Březina, Moravec Š., Kubeš, Moravec L., Emmer, Vlasák, Skřivánek.