CROSSDOCK Extraliga

Vzkříšení Rakovníka? Šance se zvednout a udržet extraligu je! hlásí fantom Marek

Rakovník se tři sezony v kuse zuby nehty drží mezi elitní hokejbalovou společností. Letošní ročník CROSSDOCK Extraligy se ale pro středočeský soubor nevyvíjí ani trochu dobře. Raci se tak rozhodli postavit hráz ve své brance.

Mám rád zápasy, ve kterých mám hodně práce

V 15. kole CROSSDOCK Extraligy naskočil za Rakovník do zápasu proti Plzni gólman Jan Marek z Dobřan. Jak se vlastně spolupráce s posledním celkem nejvyšší soutěže s jedním z nejlepších prvoligových gólmanů upekla? „Po x letech v 1. Lize jsem si řekl, že bych si ještě chtěl zkusit zachytat extraligu. Honza Kovářík z Dobřan už jednal s Rakovníkem o svém střídavém startu tak jsme k tomu zapojili i mě,“ prozrazuje Marek. „Dle výsledků bylo jasné, že gólman to tam jednoduchý mít nebude, ale já mám právě takové zápasy rád, kdy je hodně práce,“ upozorňuje vytáhlý brankáře chytající v opačném gardu.

Bývalý juniorský reprezentační strážce svatyně, kterému je letos 30 let, proti Plzni předvedl se svými souputníky z Rakovníka heroický výkon. Porazili totiž favorizované mečouny 4:3 po nájezdech! „Byl to super výkon od všech hráčů. Sešli jsme se v hojném počtu,“ poukazuje Marek na důležitý faktor výborného týmového výkonu. „Každý si plnil to, co trenér řekl a přineslo to důležité dva body!“ těší gólmana s neortodoxním stylem, kdy si proti střelám soupeře vybíhá hodně daleko od brankoviště a tím rapidně zmenšuje prostory ve své brance.

Rakovník v utkání prohrávali 2:1, v polovině zápasu však obrátil vývoj duelu a dokonce vedl 3:2. Plzeňští hokejbalisté ale brzy ve druhé periodě dokázali vyrovnat. „Ztráta vedení zamrzela. Ale museli jsme šlapat dál a jít bodům naproti,“ neházel flintu do žita Jan Marek. „Při druhé přestávce jsem si říkal, že to bude ještě hodně těžké. Šlo o to se plně soustředit na posledních 15 minut. Povedlo se už nic nedostat. Ke konci třetiny šel Milan Sýkora sám na gólmana bohužel to nevyšlo. To by byl hezký závěr,“ popisuje Marek.

S většinou lidí, kteří jeli proti mně nájezdy, jsem hrával

Každého fanouška hokejbalu by jistě zajímalo, jak asi vypadalo utkání přímo v plzeňské hale, protože se aktuálně beznadějně poslednímu Rakovníku povedl pořádný majstrštyk. „Plzeň v první třetině měla obrovský tah na bránu, střela za střelou. Rychlost hráčů Plzně byla obdivuhodná,“ nezastírá Jan Marek. „Ve druhé třetině se hra už srovnala a přicházely i naše šance. Škoda všech nevyužitých,“ mrzí zpětně rakovnického strážce svatyně. Středočechům s rakem na hrudi určitě pomohl také návrat reprezentačního obránce Honzy Pospíšila po zranění. „Pospa je obrovská posila, tudíž při jeho zranění to bylo strašné oslabení, je to rozdílový hráč,“ upozorňuje Marek.

Zápas nakonec musel rozhodnout rozstřel. Marek v samostatných nájezdech vychytal všech pět plzeňských exekutorů. „Na nájezdy jsem si věřil. Tuhle disciplínu mám velice rád,“ prozrazuje. „Soupeři ho ale přeci jenom mohou znát ze sousedních Dobřan, kde chytá 1. Ligu. „S většinou lidí, kteří jeli nájezdy, jsem hrával, když jsem chytal ještě v Plzni. Tak jsem čekal, zda něco na mě vymyslí, bohudík nevymysleli,“ usmívá se Jan Marek. „Martin Tvarůžek poté rozhodl velice krásným provedením nájezdu. Na to byla radost se podívat,“ byl nadšený z nájezdu svého spoluhráče.

Dobřany jsou předností, forma střídavých startů je ideální

Jan Marek za Rakovník už odchytal v CROSSDOCK Extralize tři zápasy. Naskýtá se tak otázka, zdali věří, že tento tým má na to, aby se postupně zvedal a vyhnul se sestupu do 1. Ligy? „Takový výkon od Rakovníku jako byl v Plzni jsem zatím viděl pouze jako protihráč za Dobřany, kde se na nás vyspali v první lize. Takže doufám, že ho uvidím už teď pořád!“ hlásí s pevným odhodláním Marek. „Pokud se budeme scházet v takovém počtu jako proti Plzni, tak je šance se zvednout a udržet extraligu. Teď je před námi důležitý zápas s Ústím na domácí půdě,“ je si vědom brankář z Dobřan střežícíklec Rakovníku.

Uvidíme Jana Marka v dresu Rakovníka častěji, nebo bude dávat přednost svému mateřskému klubu ve druhé nejvyšší seniorské soutěži? „Dobřany jsou přednostní, je to můj mateřský klub, kterému chci pomáhat k dobrým výsledkům,“ zdůrazňuje Marek. „Takže varianta střídavého startu do Rakovníka mi přijde úplně ideální,“ má jasno.

Západočechům z Dobřan se v letošním ročníku nadmíru daří. Těsně před koncem podzimní části okupují druhou příčku za vedoucím celkem z Prachatic. „Letos máme rozjetou sezonu dobře. Nepovedly se nám nějaké zápasy, ale to je prostě sport. Nemůže se vyhrávat pořád,“ uvědomuje si Jan Marek. „Hlavní cíl je vždycky udělat play off. Pak se musí jít postupně soupeř po soupeři a dojít co nejdále. Spokojenost po podzimní části v týmu panuje,“ nezastírá gólman v nejlepších letech, který v minulosti pravidelně naskakoval za mládežnické reprezentační celky. Uvidíme ho někdy i v seniorské reprezentaci?