CROSSDOCK Extraliga

Martin Tvarůžek: V Rakovníku potenciál je, chybí širší kádr a kvalitnější trénink

/HRÁČ 15. KOLA CROSSDOCK EXTRALIGY/: Rakovník se momentálně pohybuje v úplně jiných vodách, než by si představoval. Před následujícím víkendem, který ukončí podzimní část, se nachází na poslední příčce extraligové tabulky.

Skvělý vstup do utkání

Rakovník po probojování do extraligy okupuje většinou spíše spodní patra tabulky. Bohužel ne jinak je tomu i v této sezoně, o to překvapivější však byla sobotní výhra 4:3 v plzeňské hokejbalové hale. Rakovničtí do tohoto utkání vstoupili náramně. Již ve 4. minutě se prosadil právě Tvarůžek, ke smůle jeho týmu však dokázala Plzeň hned za 3 minuty vyrovnat.

V průběhu úvodní třetiny Plzeň jasně přebrala otěže zápasu a svého soupeře výrazně přehrála. Jen díky brankáři Markovi zůstalo skóre vyrovnané. „Honza Marek chytal celý zápas výborně. Díky svému osobitému stylu, kdy si proti střelám chodil prakticky až mezi kruhy na vhazování, pochytal neskutečné věci. S tvrzením, že nás podržel, musím samozřejmě souhlasit, protože Plzeň byla jasně lepší,“ pochválil Tvarůžek svého brankáře a soupeře.

Povedená pasáž ve 2. třetině

Vstup do 2. třetiny byl ze strany Středočechů velmi nepovedený. Plzeň dokázala dominanci z 1. třetiny přetavit ve vedoucí branku. Ke štěstí Rakovníku přišla povedená dvouminutovka, která znamenala otočení skóre na průběžných 3:2. I toto vedení ale Plzeň dokázala bleskurychle smazat. Kde hledat příčiny toho, že Rakovník nedokázal vedení delší dobu udržet, nebo dokonce skóre navýšit? „My pravidelně v každém zápasu máme takové své „pětiminutovky“, kdy nám tam soupeř je schopný nasypat třeba 4-5 gólů a je po zápase. Stalo se nám to v Březně proti Mostu, v Hradci nebo například doma s Pardubicemi nebo Letohradem. Myslím si, že to je hlavně o kvalitě soupeře a bohužel našim nedostatečně širokým kádrem,“ má jasno nejlepší hráč uplynulého kola.

Rakovník si žehrá na nedostatečně početný kádr, který proti kompaktněji složeným soupeřovým družinám většinou nestačí. „Ono je těžké, když proti vám nastoupí 15-20 kvalitních, vyrovnaných hráčů. My sestavu neustále lepíme, hrajeme na dva centry, na čtyři beky. Pochopitelně pak v zápasu docházejí síly, faulujeme a k tomu si vybíráme slabší momenty,“ posteskl si Tvarůžek.

Bojovný výkon a zisk 2 bodů

Tak či onak, i přes výkyvy také v utkání proti jasně favorizované Plzni, se Rakovník nakonec mohl radovat z velkého úspěchu v podobě zisku 2 bodů. „Já nevěřil, že můžeme zopakovat loňský zázrak, kdy jsme v Plzni uhráli nachlup stejný výsledek. Stalo se, i když mi to hlava nebere. Každopádně zrovna tyhle zápasy v plzeňské hale budou pro Rakovník takovými památnými, na které se bude u piva vzpomínat. Ano, je to pro nás skutečně velký úspěch,“ neskrýval Tvarůžek radost.

Špatná situace v Rakovníku

Pojďme se podívat na celkovou situaci v Rakovníku. Kde hledat příčiny toho, že se Rakovník nachází tam, kde je? Vícero prohraných utkání sice nebylo třeba těsně rozdílem jedné branky, avšak Středočeši dokázali často svého soupeře minimálně potrápit, bota je tlačí především v defenzivě. „Jak jsem již naznačil výše. My doplácíme na strašně úzký kádr, nejsme schopni se sejít ani na tréninky. Chodí pravidelně takových 7-9 lidí. Pochopitelně, i když máme konečně pořádného trenéra, v takovém počtu prostě nejde udělat kvalitní trénink a prakticky nic nenacvičíme. Mě osobně to dost užírá a štve, protože dle mého názoru v Rakovníku potenciál je. Kdybychom trénovali tak jako ostatní týmy v extralize, troufám si tvrdit, že bychom mohli hrát takový sedmý flek v pohodě. Bohužel už jsem dospěl k názoru, že v Rakovníku se to nikdy nezmění…“

Při pohledu na tabulku, která je zejména od 7. do 12. příčky extrémně vyrovnaná, se dá říci, že 2-3 povedená utkání mohou Rakovník opět posunout do hry o lepší pozici, než tu dosavadní, poslední. Je tedy hlavním cílem zejména uniknout z barážových umístění, nebo má Rakovník v hlavách třeba i malinko vyšší cíle, které skutečně při vyrovnanosti tabulky nereálné nejsou? „Někteří naši hráči už úplně házejí flintu do žita a padaly tam nesmysly o odhlášení z extraligy a podobně. Samozřejmě nic takového jako klub neuděláme. Pokusíme se sezonu uhrát se vztyčenou hlavou. I když to je někdy dost složité,“ nezastírá rakovnický forvard.

Tvarůžkův hattrick

Pojďme se vrátit k veselejším záležitostem. Martin Tvarůžek je s přehledem v čele týmového bodování, navíc, jak již bylo zmíněno, o víkendu zapsal další 3 branky. Je to přes to přese všechno alespoň malá náplast na duši? Doufáme, Martine, že si tě pokladník našel a pořádně tě zkasíroval. „Náplast? My těch gólů moc nedáváme, takže mám radost úplně z každého, který dáme. Hattrick je myslím za „pětikilo“ nebo basu piv. Musím se na tréninku podívat do tabulky pokut, ale zaplatím rád!“ hlásí Martin Tvarůžek.

Nájezdový mág

Tvarůžek je léta znám tím, že má velmi šikovné ruce. To u vítězného nájezdu prokázal na 110%. Volí takovéto blafáky a parádičky v zakončení často, nebo občas můžeme být svědky i „obyčejné“ střely? „Já prakticky nic jiného neumím, než tyhle „bejkárny“. Většinou mi to vyjde tak, že zakončuji do bekhendu. Ale to už všichni musí vědět. Vzpomínám si, že ještě v národce jsem za Rakovník jel nájezd a zkusil jsem vystřelit. Brankáři jsem vyprášil betony, takže takhle už ne,“ prozradil.

Rakovnický forvard prozradil své cíle

Má Martin Tvarůžek ještě nějaký týmový, nebo osobní hokejbalový cíl, je něco po čem touží, co by rád dokázal? „Klubové úspěchy jsou za mnou, to vše se odehrálo v minulosti na Kladně. S kamarády z Rakovníka jsme dokázali postoupit z regionu až do nejvyšší soutěže a zde se již třetím rokem zuby nehty držíme. To jsou pro mě úspěchy, kterých si vážím. Cíle už asi žádné nemám, možná se ještě nějaké roky udržet ve formě, neztloustnout a jet s veteránskou repre třeba na Bermudy, nebo Kajmany (smích).“

Podívejte se na video vítězného nájezdu Martina Tvarůžka!