CROSSDOCK Extraliga

Napínavé severočeské derby muselo rozhodnout až prodloužení. A slavil Most!

CROSSDOCK Extraliga přinesla o svém předposledním herním víkendu v tomto roce hned trojici zápasů s podtitulem derby! Naše redakce byla nejvíce nablízku tomu severočeskému, ve kterém domácí ústecká Elba přivítala Most.

Mnoho šancí, ovšem jen jedna branka

První minuty zápasu příliš atraktivity nepřinesly, oba celky si míček jen vyměňovaly. Netrvalo však dlouho a zápas rychle chytil své vysoké tempo. A také první branku, kterou vsítili hosté, a to díky rychlému přečíslení a koncovce Marka Chytrého. I nadále se poté hrálo spíše na branku Elby, ta se v jednu chvíli bránila tak dlouho, až to nakonec úspěšně zvládla a z protiútoku zvonila naopak konstrukce branky Mostu.

Série větších i těch menších šancí na obou stranách dlouho však k žádné další změně skóre nevedla. A tak začínalo být jasné, že jednobrankové vedení si hosté také odnesou do kabin po první siréně. Přelom třetin navíc přinesl vyloučení na straně Mostu, což pro ústecké hráče mohlo značit alespoň teoreticky dobrý herní vstup do další periody.

Přetahovaná pokračovala

Ovšem početní nevýhodu se hostům podařilo v šestnácté minutě bezpečně ubránit a navíc následně udeřit! V nepřehledné situaci se po závaru u brankoviště dokázal prosadit Vladimír Bačák a na straně mosteckého celku tak začala být velká psychická výhoda. Pro hosty mohlo být v následujících chvílích ještě lépe, sérii parádních zákroků však předvedl ústecký brankář Rechtorik!

Když už je řeč o slůvku série, tak ta pak byla k vidění zase v jiném světle. A to v sérii vyloučení na obou stranách, Most hrál dokonce čtyřminutovou přesilovou hru pět na čtyři, tato část hry však byla od hostů skoro bezzubá. A tak když to vypadalo, že Ústečtí budou odcházet ze hřiště ještě více zklamáni, než půl hodiny nazpět, všechno bylo rázem jinak. Jiskřičku naděje totiž vykřesala akce třicet vteřin před koncem, kdy se dokázal na dlouhou hokejku prosadit dorážkou Ondřej Poláček.

Nejgólovější část nerozhodovala

Třetí perioda, jak se nakonec ukázalo, přinesla znovu nespočet vyloučených na obou stranách. Nejprve to vše začalo v pětatřicáté minutě, kdy se hrálo čtyři na čtyři, což se vyplatilo více domácím. Ti totiž díky rychlému průniku a koncovce Jiřího Tomáše u levé tyče dokázali vyrovnat. Most však na tento vývoj zápasu reagoval tak, jak nejlépe mohl! Už za necelou minutu a půl totiž opět vedl, a to když od levé strany mantinelu vypálil Jiří Singer.

Hosté ovšem domácím poté nabídli přesilovou hru pět na tři, a tu Elba s nadsázkou řečeno proměnit musela, a to i kdyby nechtěla. Stalo se tak po prudké ráně z hole Miloslava Kváše.

Most se nepučil a i nadále fauloval, navíc opět hned dvakrát ve stejnou chvíli, tudíž Elba měla k dispozici další početní výhodu pěti proti třem! V té se domácí snažili, zvonila i opět konstrukce, diváci si však pamatovali především to, kdy mostecký Zika v rámci fair play vrátil hru před svého brankáře, a to po přiznání teče.

A byl to právě Lukáš Zika, který poté putoval na trestnou lavici, na které, naštěstí pro Most, mohl zůstat i ze začátku následného prodloužení. V tom totiž už opět naskočil na hřiště a následně si tentokrát šel odpykat menší trest zase pro změnu domácí Soukup. A tato početní výhoda se nakonec ukázala jako rozhodující. Zika, jenž chvíli nazpět ukázal hokejbalové srdce, nakonec natáhl od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě

- - - - - - - - - - -

OHLASY TRENÉRŮ

Jaroslav Pavlík (trenér Ústí nad Labem): Hosté zaslouženě nakonec zvítězili, a to z prostého důvodu… Dvě třetiny byli lepší a do hry nás pustili jenom svoji nedisciplinovaností, některé fauly možná byly až za hranou, ale to nechci už moc komentovat. Kdyby hrál Most chytře, jako se mu to dařilo první dvě části zápasu, my bychom vůbec nevyrovnali a nebodovali. Ta situace pro nás nakonec mohla být ještě lepší, ale když neproměníme ke konci zápasu přesilovou hru pět na tři, tak určitě nemůže chtít tři body. Sice tam byly nějaké příležitosti, dali jsme nějaké tyčky, ale o tu jednu branku byl Most v sobotu určitě lepší.

Daniel Dvořák (trenér Mostu): Když to vezmu postupně, tak jsme sice dokázali vést od začátku druhé třetiny 2:0, ale zase to nebyly tak těžké situace na skórování. To vedení pro nás ale bylo určitě cenné a nikdo by se nemohl divit, kdybychom následně přidali další dvě branky a bylo rozhodnuto. Jenomže díky našim chybám jsme pustili soupeře dvakrát do velké příležitosti v podobě přečíslení, z čehož jedno proměnil a ve třetí části vyrovnal. V těch posledních minutách bylo hodně vyloučení, naštěstí jsme ta naše dokázali přečkat alespoň do prodloužení, kde jsme se také při početní výhodě ubránili a při následné přesilové hře jsme dokázali rychle rozhodnout. Takže ano, dva body bereme, ale myslím si, že jsme tentokrát měli určitě na tři.

Elba DDM Ústí nad Labem vs. HBC Most 3:4 pp. (0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Poláček (Bím), 35. Tomáš (Soukup), 39. Kváš (Soukup, Červinka) – 3. Chytrý (Krajíček, Chyba), 17. Bačák (Chytrý), 37. Singer (Novák, Plachý), 46. Zika (Chytrý, Chyba)

Elba DDM Ústí nad Labem: Rechtorik (Banda) – Baxa, Bím, Čejka, Červinka, Grus, Kváš, Michajličenko, Poláček, Růžička, Sedláček J., Soukup, Tomáš, Vacek, Černý, Giesel, Sedláček M., Čermák, Dörner, Haas

HBC Most: Soukup (Tyl) – Chyba, Janák, Chmelina, Valenta, Pánov, Zika, Chytrý, Bačák, Krajíček, Malý, Pešek, Kastner, Singer, Manert, Novák, Plachý Rozhodčí: Petr Škrobák, Michal Škrobák