CROSSDOCK Extraliga

Deštivé derby plné obratů přineslo tři body pro Hradec!

Úvodní východočeské derby nové sezóny přineslo skvělé utkání. I přes deštivé počasí v Hradci Králové viděli diváci duel plný zvratů a velkých brankových příležitostí, zároveň také vítězství domácího celku. Letohrad sice ještě patnáct minut před koncem zápasu vedl,nakonec ale odešel z duelu poražen.

Rychlý gól Hradce a soupeřův zvrat

Východočeské derby začalo za mírného deště převahou hradeckého týmu, který si v prvních minutách oblíbil hru v obranné třetině Jelenů. A netrvalo dlouho a domácí se zaslouženě dostali do vedení. V předbrankovém prostoru prokázal své letité zkušenosti hrající trenér Hradce Králové Petr Novák, který rychlou střelou na brankovišti k bližší tyči prostřelil reprezentačního brankáře Šimaru! Vstřelená branka jak by hradecké hokejbalisty ukolébala a do hry se postupem času začali stále více dostávat hosté.

Mitrovo vyloučení se Letohradu ještě potrestat nepodařilo, vzápětí již, v úvodu trochu nejistý Biegl, inkasoval. Přihrávku zpoza branky dokázal perfektním zakončením zužitkovat Jakub Cvejn, jehož střela znamenala vyrovnání. A stejný hráč se v závěru první periody prosadil ještě jednou a stal se tak hrdinou úvodní patnáctiminutovky. Letohrad si tak do kabin nesl vedení 2:1.

Velké šance změnu skóre nepřinesly

Hradečtí se ve druhém dějství snažili o srovnání nepříznivého stavu, brankář Šimara se měl co ohánět. Domácí měli herně v prostřední třetině navrch, ve velkých brankových příležitostech ale ztroskotali. Velmi blízko k vyrovnání měli Hradečtí zejména při kombinaci zkušených hráčů Petra Nováka a Jana Bacovského, druhý jmenovaný však míček za ležícího Šimaru propasírovat nedokázal.

Také hrající trenér Hradce se mohl dočkat druhé vstřelené branky v utkání, jeho ostrou střelou za modrou čarou však zastavila tyčka letohradské klece. Ani Jeleni nebyli úplně bez šance, ke dvěma gólovým asistencím mohl Věchet přidat i gólovou radost, jeho zakončení ale fantasticky zlikvidoval hradecký gólman Biegl.

Obrat přišel až ve třetí třetině, v derby slaví Hradec

Snaha hradeckých hokejbalistů byla v úvodu třetí třetiny na chvilku zastavena nedovoleným zákrokem, oslabení ale domácí zvládli na podtrženou jedničku. Následně začala honba za vytouženým vyrovnáním. Smolné utkání si vybral útočník Jan Bacovský, který i ve třetím dějství pokračoval ve spalování zajímavých šancí. Hradci to ale v konečném součtu příliš vadit nemuselo. Jan Fišer dostal přesný pas na pravý kruh a v samostatném úniku proti Šimarovi neomylně trefil šibenici letohradské klece!

Domácí byli v euforii a díky dalšímu vyloučení Lajčiaka dostali další šanci na vstřelení gólu. A s přesilovou hrou naložili na výbornou! Mitrovu práci dotáhl do gólového konce Miloslav Hudeček, stejný hráč navíc o čtyři minuty později navýšil vedení Hradce Králové již na dvě branky! Letohrad se přesto nevzdal, zásluhou gólu Bělouška snížil na rozdíl jediného gólu, více však již nestihl. Tradiční východočeské derby ovládl Hradec Králové poměrem 4:3!

HBC Hradec Králové 1988 – SK Hokejbal Letohrad 4:3 (1:2, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 3. Novák (Ježek, Hudeček), 35. Fišer (Hrabica, Jiřík), 36. Hudeček (Mitra, Ježek), 40. Hudeček (Pekárek) – 9. J. Cvejn (Věchet, Faltus), 11. Jakub Cvejn (Faltus, Krejsa), 43. Běloušek (J. Cvejn).

HBC Hradec Králové 1988: Biegl – Švanda, Jiřík (C), Pekárek, Šimek, Hrabica, Veselý, Mlázovský – Šimůnek, Mitra, Tesař, Ježek, Svoboda, Hudeček, Černý, Novák, Fišer, Fanderlík, Bacovský.

SK Hokejbal Letohrad: Šimara – J. Hejtmánek, Anýž, Böhm, Vychytil, Krejsa, Teplý, Lajčiak, Halbrštát (C), J. Lux, Košťál, J. Cvejn, Häusler, Věchet, Běloušek, O. Lux, Holec, Faltus.

Ohlasy trenérů:

Petr Novák (HBC Hradec Králové 1988): „Důležité jsou pro nás tři body. První zápas v sezóně jsme chtěli začít dobře, i přesto, že nás čekal těžký soupeř. Letohrad hraje v posledních letech velmi aktivně, předvádí běhavý hokejbal a to dnes i potvrdili. My jsme začali dobře, dali jsme gól a vše se vyvíjelo dobře. Jenže poté nás rozhodily dvě trefy soupeře a půl zápasu jsme nebyli v roli, soupeř byl lepší a rychlejší. Naštěstí hlavně ve třetí části jsme hru otevřeli, zariskovali a vyšlo nám to. Pomohly nám dva góly v přesilových hrách. Letohrad to ale nezabalil, takže nás ještě potrápil. Body jsou to vydřené a tím jsou i cennější.“

Tomáš Friml (SK Hokejbal Letohrad): „První třetinu jsme odehráli slušně, přesně to, co jsme chtěli. Od druhé části jsme od toho upustili, soupeř přidal na důrazu a rychlosti, což nám dělalo problémy. Pak jsme bohužel v řadě přesilových her nedokázali ani ohrozit soupeřovu branku, ani jsme si pořádně na tři metry nenahráli. To je chyba, měli jsme alespoň jednu využít. Hradec je zkušené mužstvo a po dvou využitých hrách se dostal do vedení, které si již dokázal udržet až do konce.“