CROSSDOCK Extraliga

Bonbony už nosit nebudu, byli bychom tlustí, směje se Barnošák po nejlepším rozjezdu

/HVĚZDA KOLA/ Kladno – Je začátek sezóny, hlavně ho nepřechvalte, říkával kouč kladenských hokejbalistů Drahomír Kadlec na adresu svého klenotu Dominika Barnošáka. Co s ním ale dělat jiného, když elitní útočník Alpiqu zažívá nejlepší start do extraligy od svého debutu.

Český reprezentant se ovšem rozpovídal nejen o tom, kterak si přes léto vylepšil formu. V Kladně se začíná stávat vzorem pro hejno mladých dravců v týmu, navíc si přidává v tréninku a taky sleduje své někdejší souputníky z Třince, kteří to válí na Slovensku.

V extraligovém debutu za Třinec jste dal před třemi lety gól, vloni už jako Kladeňák jste v prvním utkání sezóny na branku přihrál a letos se konečně dvakrát trefil. To je suverénně nejlepší start. Odráží se na statistice z duelu proti Rakovníku změny ve vaší přípravě?

Nevím, ale jedno můžu říct – vždycky se snažím mít co nejlepší start do sezóny, protože je hrozně důležitý. Chcete, aby z vás spadlo napětí a toužíte dál gól, abyste se dostal do pohody. Vloni jsem to měl úplně jiné, takový zvláštní začátek. Měnil jsem klub i město, hodně se ode mě očekávalo, cítil jsem velký tlak. Nebylo to příjemné. Letos je situace úplně opačná. Napětí opadlo, všechno bylo v pohodě, zvykl jsem si na město, klub i prostředí. Myslím si, že by forma i hra mohla fungovat tak, jak to bylo vloni.

Když říkáte, že se snažíte chytit prvním zápasem, vaše střelba má vyšší četnost než obvykle?

(úsměv) No... Tak to si vůbec neuvědomuji a nevím, jak to mají jiní hráči. Odmala jsem měl vsugerované, že na startu sezóny potřebuji v zápase cokoliv dobře udělat, abych měl dobrý pocit a pomohl hlavně týmu. Každý to má nastavené určitě jinak a já to mám nastavené takhle. Jsem sám zvědavý, jak sezóna bude celkově vypadat.

Mohlo vám v lepším začátku do třetí extraligové sezóny pomoci i kompletně nové prostředí kladenského stadionu? Hřiště je opatřené plexiskly, novými mantinely a dlouhodobý odpor k plastovému povrchu už tu také zmizel.

Je to úplně super! Celá hra se zrychlila. Když tady vystřelíte, je to hned znát. Střela nemění trajektorii tak, jako na betonu, kde vám balónek hodně odskakuje. Je to úplně ideální. Po všech stránkách jsme vylepšili stadion a za sebe můžu říci, že kladenská aréna patří teď mezi ty nejlepší a nejmodernější, které jsem po Česku viděl. Není to sice zastřešené, ale jde o super prostor. Podmínky pro Kladno to ještě mnohonásobně vylepšilo.

Hrát dnes na asfaltu a betonu, to už je jako druhá světová válka

Kladno už má spoustu trofejí, legendární hráče. Ale takové zázemí mu ještě chybělo, viďte.

Všechno ostatní tu je, ale o areálu hřiště se tolikrát mluvilo, ale konečně se vše uskutečnilo. Je to výborný počin, nová věc pro kluky, kteří tu budou moci trénovat ve skvělém prostředí. Jen hokejky a boty si musejí koupit, ale to je už maličkost. (usmívá se)

Počítám, že i pro vás to bude pohodlnější.

Je to znát. Kyčle, kolena a kotníky dostanou míň zabrat. A střela je každopádně rychlejší, to se musí projevit. Rychlost je až třikrát vyšší. Už to není hokejbal, který se hrál před třiceti lety ještě za barákem. To už jsou dějiny, ale dnes už je to skoro profesionální sport.

V moderní éře by mělo být standardem, když Češi patří do světové špičky.

(smích) To tedy. Ono hrát dnes na asfaltu a betonu, to už je jako druhá světová válka. Už se k tomu ani nemůžeme vracet. Vždyť dnes máme dokonce i jiné míčky. Při střele rotují, všechno jde dopředu a kdo ví, jaké technologie budeme mít za deset let.

Oproti loňské kladenské sezóně máte kolem sebe spoustu bažantů. Jednoho vám kouč přidělil přímo do lajny. Jak to funguje?

Máme jich tu vážně hodně. Přišla mladá krev, která je v každém klubu potřeba a je moc dobře, že se zapracovává i v Kladně. Některé obměny kádru už tým zažil, vždy byly a budou. Ale pokaždé se dokázalo mužstvo namixovat tak, že hrálo o nejvyšší příčky.

Kladno má proto i výbornou základnu a skvělou líheň talentů, nemyslíte?

Rozhodně jo. Klub má výběr mladých propracovaný od malých prcků až po muže, což je obrovská základna, z níž jsem byl udivený. Všechny kategorie šlapou a z dorostu se vždycky vyberou někteří hráči do áčka. To je vážně super.

A přitom je Kladno známé i výběrem dobrých mladých hráčů ze Slezska. Tentokrát to tak nedopadlo a spoluhráče do formace Jana Prokopa vám doplnili z Jindřichova Hradce, kde ve druhé nejvyšší soutěži juniorský reprezentant hostoval z kladenského dorostu.

(úsměv) Vidíte, vůbec nemám tušení, jak je to teď v Třinci, protože tamní klub se přihlásil do slovenské extraligy a nemám ponětí, s jakými hráči do soutěže naskočili. Základna tam nefungovala, protože tam kluci převážně hrají hokej a kdo se v dorostu a juniorech neprosadí, přechází na hokejbal. Což už není na to, aby se později dostával do špičkového extraligového klubu. Teď je to tam asi těžké, ale je škoda, že mladí kluci nejdou zkusit štěstí do Čech. A neumím si vysvětlit, čím to je. Zda se bojí, mají tam školu a práci. Opravdu to nedokážu posoudit. Trenér Kadlec se také nekouká jen po okolí, ale snaží se vychovat si své hráče.

To je jedna věc, ale také by měla zafungovat vaše moravská třinecko-valašská buňka, abyste dobré mladé hráče ze Slezska a Moravy přivedli na Kladno, že? Nebo se poměry změnily?

Vůbec ne, odešel jen Koudy (Tomáš Kudela) a Michal Dědič chodí s námi. Chodí si zatím jen zatrénovat. Je specifický, má nějaké starosti na baráku, což chápeme. Nemluvíme mu do toho a uvidíme, co bude. Třeba se nechá přemluvit na jaro.

Všechno je o běhání. Není to jen o zvedání váhy v posilovně

Pojďme k vám. Trenér Kadlec říká, že vás mistrovství světa hodně motivovalo k další práci, udržení místa v národním týmu, hodně dřete a přidal jste v přípravě. Je to pravda?

Určitě jo. Mám svůj standard, ale s trenérem jsme probírali, že v extralize se pořád musí pracovat na rychlosti a pohybu. Je to opravdu hodně znát. Na mistrovství světa hrajete na hokejovém hřišti a rychlost tam musíte co nejvíce využít a abyste pořád šlapal nahoru a dolů. Budeme určitě pracovat na rychlosti a dynamice.

A půjde to ještě vylepšit?

Vždycky to jde. Jsem hrozně rád, že hraji pod takovým koučem, jako je trenér Kadlec. Má toho spoustu odtrénováno v hokeji i hokejbale. Je ten nejlepší, s jakým jsem kdy pracoval. Nejlépe vás připraví na extraligovou i mezinárodní úroveň. Všechno je o běhání. Není to jen o zvedání váhy v posilovně, ale snažím se chodit také na pás a švihadlo. Takže budu muset pořád skákat. Hokejbal už dávno není o tom, abyste měl co největší sílu a tým hrál jen na dva klíčové hráče. Dnes musíte běhat, abyste byl připravený. Hokejbal už je dnes atletický sport.

To jste si vyzkoušel hlavně na mistrovství světa, kde byla spousta mužstev výborně fyzicky i atleticky připravených.

To tedy rozhodně bylo a trenér nás na vyšší rychlost dobře připravil. Měli jsme před MS ještě tři kempy, kde dbal na to, abychom byli připravení na sto procent a nic nás nepřekvapilo. Rychlost tam byla o dost vyšší, očuchal jsem si to, viděl jsem, na čem musím zapracovat. Budu makat dál, abych na příští šampionát zase jel.

To jsou ale ještě dva roky práce.

(úsměv) Já vím, je to ještě daleko, ale musíte furt pracovat a já jsem ještě mladej hráč. Jak tu teď máme ty mladé kluky a někteří ke mně třeba začínají vzhlížet. Takže musím být i vzorem. Je to takové fajné a já jim rád pomůžu. Je to příjemné.

Když vás tak poslouchám, vypadá to, že se stáváte mentorem mladých.

To ne, ale musíme komunikovat, jestli spolu máme hrát. Mladým je potřeba pomoct. V extralize jsem už něco odehrál a vím, jaké byly moje začátky. Když jsem hrával v Karviné, taky jsem vše sledoval. Zároveň vím, že mladým musíte pomoct.

Mužstvu jste vloni nosíval čokoládové bonbóny. Takže jimi teď budete zásobovat mladé spoluhráče, že?

(smích) Bonbony jsem nějaké donesl před play-off, ale potom už ne. Byli bychom tlustí a tolik by nám to neběhalo. Ale vždycky tam něco máme jako doplňky, takže si dáme. Mladé zásobovat nebudu, ti by měli zásobovat mě.

Třinci přeji, aby se mu ve slovenské extralize dařilo, ale nevím, s kým ji chce hrát…

Když jste mluvil o Třinci a jeho přihlášce do extraligy, jak to na vás působí? Překvapil vás jejich tah?

Slyšel jsem o tom už vloni. Tehdy jim to ještě nevyšlo a potom se šlo do baráže. Mám na to dva názory. Jednak se už asi nikdy nesleze taková parta lidí, co extraligu v Česku hráli. Já už tu mám zázemí, přítelkyni i práci. Na Moravu už bych se proto nevracel. Ze Slezska prostě teď každý odchází za prací a vracet se tam kvůli slovenské extralize je blbost. Ale každopádně Třinci přeji, ať se jim daří. Jen si myslím, že to budou mít hrozně těžké. Je to složitá situace a nechtěl bych být Patrikem Cieslarem, který to tam táhne, jak to táhne. Nemáme tam takovou mládežnickou základnu a není pořádně, odkud by bral. S Karvinou se asi také příliš nedomluví, protože oni hrají to svoje. Je to těžké. Očekával jsem, že tam půjdou alespoň ti hráči, kteří hráli. Alespoň tři čtyři, kteří by pomohli přechodně na rok vše nastartovat a zachovat. Ale na to se musíte zeptat někoho jiného. Nevím, co chtějí hledat na Slovensku. Tam je úplně jiný svět.

Povídejte.

Tam se hraje po hlavě. Třinec byl známý tím, že hraje tvrdě, ale na Slovensku to bylo třikrát horší. Slováci jsou blázni, co si budeme povídat. Přeju klukům, ať to nějak ustřílejí hlava nehlava, ale opravdu to budou mít hrozně složité. Viděl jsem, že v zápase s Bratislavou dostali hroznou nálož. A přitom ten tým hrál vloni spodek extraligy. Ale těžko říct, každý tým je jiný. Budou hrát i s Martinem. Já ani netuším, s kým to chce Třinec hrát. Jestli s dorostem, který v Pardubicích dostal 0:14, tak to nikam nepovede. Vždyť Kladno hraje pořád final four a finále. To je velký rozdíl. Mladí kluci pořád hrají o trofeje a potom se podívají do áčka. Někomu to vyjde, někomu třeba ne. Ale Třinec vždy hrál proti Karviné a pak to zhaslo.

Slibují si podle vás od současného experimentu kvalitnější zápasy? A proč se podle vás nespojí s Karvinou a Opavou?

To se nikdy nespojí. Takových návrhů už tu bylo, aby se tato regionální mužstva spojila a konkurovali jsme ostatním. Ale nikdy se to nepovedlo. Nedalo se to domluvit, a ani se nedohodlo, kde by se hrálo. Existoval kdysi takový návrh, že by se tenhle zajímavý projekt jmenoval HBC Slezsko a hrálo se úplně někde jinde. Ale nikdy k tomu nedošlo. Opava je navíc ještě dál a každý klub si chce udělat svůj tým. Třinec určitě bude mít kvalitní zápasy, ale jestli dostane od každého deset gólů, přestane to hráče bavit a fandové přestanou chodit. Na cestování to prý každopádně budou mít lepší, protože tam nejsou takové vzdálenosti. Jedna cesta do Košic, kam je to nejdál, je podle všeho kratší než do Mostu. Všude dorazí třeba za hodinku a půl jízdy. Je to možné. Mají kolem Martin i Skalici. Musíte se jich zeptat, jak nad tím přemýšleli.