CROSSDOCK Extraliga

Tomáš Boháček odpískal poslední zápas v extralize, loučení bylo emotivní, přiznává

Uznávaný mezinárodní rozhodčí Tomáš Boháček se v sobotu 9.září naposledy představil v nejvyšší hokejbalové soutěži. Jeden z nejlepších nejen českých rozhodčích odřídil „rozlučkový“ zápas 1.kola CROSSDOCK Extraligy v Letohradě, kde místní jeleni nastoupili proti pražskému KOVU.

Tomáš Boháček působil v roli rozhodčího 10 sezón v extralize, kde odpískla 200 utkání! Třikrát pískal finále nejvyšší hokejbalové soutěže, čtyřikrát dokonce odřídil finále slovenské extraligy. Za svoji letitou kariéru se zúčastnil i několika světových šampionátů. Na mistrovství světa juniorů v roce 2012 v Písku odpískla finále kategorie U20, na MS mužů v roce 2013 v kanadském St. John´s utkání o bronz a na světovém šampionátu mužů v roce 2015 ve švýcarském Zugu pískla finále celého MS!

V sobotu 9.9, jste v rámci prvního kola CROSSDOCK Extraligy odpískal poslední extraligový duel mezi Letohradem a pražským KOVEM. Bylo pro vás loučení emotivní? Jak dlouho jste vlastně působil jako rozhodčí v nejvyšší tuzemské soutěži?

V extralize jsem působil 10 sezón a loučení bylo pro mě hodně emotivní, jelikož jsem v hokejbale zažil mnoho krásných chvil a našel si i hodně kamarádů. Tímto chci poděkovat Komisi rozhodčích, že mi umožnila tento rozlučkový zápas.

Co vás vůbec vedlo ke konci na pozici hokejbalového rozhodčího? A proč zrovna první kolo nové extraligové sezóny v Letohradě? Asi se vám musí líbit pěkný areál jelenů, že? (úsměv)

Byly to hlavně časové důvody i jistá opotřebovanost, protože pískám i s ledním hokejem celkem 23 let. Dostal jsem možnost si vybrat utkání v 1. kole a Letohrad jsem si vybral, protože jsem tam jezdil rád, krásné prostředí a milí lidé.

Kariéru jste mohl zakončit dost symbolicky například i na domácím mistrovství světa v Pardubicích. Zažil jste jistě spoustu světových šampionátu, který jste si ale nejvíce užil a proč?

Na světovém šampionátu v Pardubicích jsem byl jako náhradník za Českou republiku, ale sledoval jsem všechna utkání v České televizi! Užil jsem si každou mezinárodní akci a vždy to byla pro mě velká čest.

Hokejbal na mezinárodní scéně na velkém hřišti je úplně jiný sport

Odpískal jste nespočet více i méně vypjatých zápasů. Který vám ale v extralize utkvěl opravdu nejvíce v paměti vzhledem k jeho náročnosti či ošemetnosti?

Těžko říct, těch zápasů bylo hodně. Určitě si vždy vzpomenu na finále extraligy v roce 2013 (série mezi Hradcem Králové a pozdějším vítězem extraligy Vlašimí, pozn. red.) a gól v prodloužení, to byly opravdu horké chvilky.

Jaké nejvýznamnější utkání jste pískal na mezinárodní scéně?

Pro mě osobně to byly tři zápasy: finále mistrovství světa kategorie U20 2012 v Písku, utkání o bronz na seniorském světovém šampionátu 2013 v Kanadě, a nejvýznamnější bylo jistě finále MS 2015 ve švýcarském Zugu!

Je velký rozdíl v řízení zápasů v domácí soutěži, kde jsou menší hřiště a většinou venkovní prostředí, a na mezinárodní scéně? Tam to musí být ve dvou na takovém velkém prostoru opravdu hodně náročné…

Hokejbal na mezinárodní scéně na velkém hřišti je úplně jiný sport. Je to opravdu fyzicky hodně náročné a odpískáte v 10 dnech i 12 těžkých utkání.

Rozhodně jsem nebyl zastáncem si respekt získávat třeba desítkami

Zeptám se na stejnou otázku jako nedávno vašeho kolegy Martina Černého. Zápas co zápas musí být v české extralize jistě náročný, hlavně z pohledu vypjatých situací. Vnímal jste často například nadávky z hlediště či ze střídaček a je podle vás důležité komunikovat s hráči či trenéry, nebo si vydobýt respekt jiným postojem?

Nadávky jsem z hlediště občas vnímal, ale člověk to musí hodit za hlavu a soustředit se na hru a vlastní výkon. Komunikace s hráči a trenéry je nesmírně důležitá, ale i ta má své hranice. Rozhodně jsem nebyl zastáncem si respekt získávat třeba desítkami. Respekt buď máte nebo ne…

Kdo patří, respektive patřil mezi vašeho nejoblíbenějšího parťáka a proč?

Nejdéle jsem pískal s Tomášem Hrazdírou a Michalem Prudíkem, ale myslím, že jsem si dokázal vyhovět i se všemi ostatními, se kterými jsem kdy pískal.

Upustíte od hokejbalu úplně, nebo vás budeme moci někdy spatřit na nějakých turnajích, či v nižších soutěžích?

Už jsem slíbil účast Liborovi Smetanovi (bývalý výtečný reprezentační brankář z Kladna pozn.red.) na Evropském poháru Masters na Kladně příští rok a budu působit v Moravské hokejbalové lize, kdykoli to čas dovolí.

Moc děkuji za rozhovor, ať se vám ve všem daří a děkujeme za vše, co jste pro hokejbal udělal. Patřil jste rozhodně k nejlepším rozhodčím nejen v České republice!

Také děkuji za rozhovor a přeji hokejbalu jen to nejlepší, je to krásný sport!