CROSSDOCK Extraliga

Tomáš Kudela přestupuje do Švýcarska! Oberwilu jsem zavázaný, prozrazuje

V uplynulých sezónách patřil v české nejvyšší hokejbalové soutěži k nejlepším defenzivním hráčům. Skoro dvoumetrový Tomáš Kudela obstál znovu i mezi světovou špičkou na červnovém mistrovství světa v Pardubicích a v létě pak začal řešit svoji budoucnost.

Perfektní přístup! Klub nám pomohl najít i novou práci

Tomáši, kdy přišla první myšlenka toho, že byste mohl opustit po několika sezónách Kladno a vydat se hrát za hranice České republiky?

Ten první kontakt přišel v březnu na reprezentačním turnaji v Plzni. Bylo to zpočátku takové oťukávání, z jedné strany jestli bych měl vůbec zájem odejít z Kladna a Česka, z druhé strany, co mi působení ve Švýcarsku dá po sportovní a životní stránce. Tím, že probíhalo play-off a poté mistrovství světa, nebyla jednání tolik intenzivní. Vše podstatné se domluvilo až po skončení šampionátu.

Kdo vás tedy ohledně přestupu oslovil a pomáhal k dotažení toho, aby vše klaplo podle plánu?

Trenér Oberwilu Tibor Kapánek byl ten, kdo všechno zařizoval a dělal prostředníka mezi vedením Oberwilu a mnou, potažmo Kladnem. Přestup se neupekl ze dne na den, oba kluby měly zpočátku jinou představu o formě mého odchodu, ale povedlo se najít rozumný kompromis, ke spokojenosti všech stran. Rozumní lidé se vždycky domluví, za to musím Kladnu i Oberwilu poděkovat. Bohužel takoví lidé nejsou ve všech klubech v Česku, ale to je zase jiný příběh...

Měl jste svoji budoucnost hodně často v hlavě i během pardubického mistrovství?

To ne, samotné mistrovství bylo tak silným zážitkem, že se ani nešlo soustředit na moc jiných věcí. S Tiborem Kapánkem jsme v Pardubicích prohodili pár slov, ale jinak jsem na přestup vůbec nemyslel.

Angažmá se však definitivně řešilo, jak jste sám naznačil, až během léta. Jak probíhaly jednotlivé kroky, a co bylo nejtěžší pro uzavření dohody?

V prvé řadě jsme se s přítelkyní zajímali, jestli nám klub zajistí práci a bydlení. Měli jsme nějakou představu, protože tady v Česku jsme oba vystudovali vysokou školu a upřímně, jít dělat do Švýcarska popeláře a uklízečku, to by se nám úplně nelíbilo. Naštěstí se podařilo najít jak adekvátní práci, tak bydlení. Navíc nám klub pomůže i s administrativou, která je nutná pro život ve Švýcarsku.

Mohl jste uvažovat i o jiných týmech ve Švýcarsku nebo byla jasná pouze jedna volba, tedy ta, která se nakonec převtělila v realitu?

Nabídky jsem měl i z jiných švýcarských týmů, ale ta z Oberwilu byla nejkonkrétnější. Navíc nás s přítelkyní pozvali na víkend do Zugu, kde jsme poznali lidi z vedení klubu a prohlédli si město či hřiště se zázemím. Musím říct, že přístup Oberwilu byl od začátku perfektní a udělal na nás dojem. To nám rozhodování velmi usnadnilo.

Díky patří Kladnu, že jsem s nimi mohl v létě trénovat

Co vaše letní příprava? Utvořil jste si ji letos úplně jinak, abyste byl stoprocentně připravený na novou výzvu?

Po šampionátu v Pardubicích jsem si dal pauzu od všeho sportu, odpočinul jsem si hlavně po psychické stránce a taky nabral pár kilo, aby bylo v přípravě co shazovat. (rozesměje se)

Piloval jste během léta i něco, co se týče hry, nebo to bylo vyloženě o fyzičce a podobných věcech? Trénoval jste normálně s kladenským týmem pod vedením trenéra Kadlece?

Ano, jsem rád, že mi Kladno umožnilo absolvovat s týmem klasickou letní přípravu. Je to vždy o mnoho lepší, než když musí člověk trénovat sám. Model přípravy je nejspíš stejný pro většinu klubů, takže nepřekvapím: Ze začátku to probíhalo bez hokejek, hodně běhání, síla, výbušnost, následně přesun na hřiště a tréninky s hokejkama ve vysokém tempu s množstvím střelby.

Objevila se fotka, kde jste trénoval se speciálním padákem, můžete tuto pomůcku čtenářům trochu přiblížit a zhodnotit, jak se vám s ní pracuje, a kde jste se k ní dostal?

Jedná se o pomůcku určenou pro trénink startů a krátkých sprintů, kdy padák při běhu vytváří odpor a zpomaluje běžce. Půjčil jsem si ho od přítelkyně a ten trénink mě bavil, nicméně bych si dokázal představit ještě silnější odpor, případně zkusit ty padáky dva.

Věřím, že do týmu nebudu mít problém zapadnout

Čeká vás stěhování, do jisté míry určitě i nový život... Čím se budete nově živit?

Velmi mě potěšilo, že Oberwil se snažil najít práci odpovídající našim představám. Dokonce mi sehnali práci přímo v oboru, který jsem vystudoval, tedy kartografie. Tady ale nastal problém, že moje znalost němčiny není na potřebné komunikační úrovni a pouze angličtina nestačí. Domluvili jsme se, že prozatím budu dělat jinou práci, vypadá to na stěhovací firmu. Mezitím budu pilovat němčinu a až bude na potřebné úrovni, přesunu se do práce v oboru.

Těšíte se tedy na život ve Švýcarsku? Co na vaše angažmá říkala vaše dlouholetá přítelkyně, bude s vámi žít za hranicemi Česka a těší se stejně jako vy?

Život bude asi jiný než v Česku, ale dokud to člověk nepozná na vlastní kůži, tak o tom může jenom spekulovat. Přítelkyně se, doufám, těší. (směje se) Pro ni ta možnost přišla v ideální chvíli, protože letos dokončila studium a nemusela tak opouštět zaměstnání. S rozhodováním mi dost pomohla, od začátku byl pro ni život ve Švýcarsku zajímavý a tuto možnost podporovala.

Ve které části vaší kariéry pro vás vidina přestupu mimo českou extraligu začala být zajímavou a reálnou?

Vlastně až letos, protože v minulých letech pro to z různých důvodů nebyla ideální doba.

Za Oberwil Rebells jste před pár lety odehrál Světový pohár, může vám toto pomoct v zabydlení se v týmu? Hráči se ale už určitě protočili, nebo jste zůstal s někým v kontaktu?

Je to tak, měl jsem možnost odehrát na hostování Světový pohár 2013, kde jsme těsně prohráli ve finále s Vlašimí. Ta atmosféra v týmu byla fantastická, sedlo mi to. Jádro týmu zůstalo stejné, takže hráče znám a věřím, že nebudu mít problém zapadnout.

Je před vámi velká výzva, těšíte se nebo jste spíše nervózní?

Určitě se těším, ale zároveň si uvědomuji, co se ode mě očekává. Co všechno pro nás Oberwil zařídil, je pro mě do určité míry i závazkem, abych podával odpovídající výkony, zejména po sportovní stránce.