CROSSDOCK Extraliga

Hlavní cíl je záchrana. Vše navíc je příjemná třešnička, usmívá se dobřanský Šlehofer ml.

Velkým pozitivním překvapením letošní sezony Extraligy mužů je zcela jednoznačně výkon mladého týmu bez větších zkušeností a navíc v pozici nováčka, tedy dobřanských Šneků! Ty bodově táhne zároveň nejzkušenější - třiadvacetiletý Václav Šlehofer mladší.

Hrát se chodilo celou zimu, snad nás to posune


Vašku, s Dobřany za sebou máte první extraligovou zimní přípravu, byla něčím odlišná oproti těm prvoligovým, nebo třeba těm, které jste zažil na Lužinách? 
Určité základní prvky, které charakterizují náš herní projev, se tradičně zařadily do přípravy. V přípravě jsme měli možnost se i udržovat v mnoha zápasech, uspořádali jsme dva turnaje, kde délka utkání byla kratší, ale hráli jsme i několik přátelských utkání a kdybych to měl spočítat, tak jsme měli možnost nastoupit minimálně do sedmi osmi kompletních zápasů, což mně rozhodně pasuje. Stojím si za tím, že poctivý trénink proložený zápasovým vytížením je nejlepší způsob přípravy. A porovnání mezi dobřanskou a kerťáckou přípravou vidím hlavně v tom, že skladba kádru je úplně jinde. V Praze je vyzrálý mančaft, který ví, za čím si jde. Kdežto u nás je tým velmi mladý a my musíme sbírat zkušenosti a neustále pracovat na všem.


Jako jeden ze tří extraligových týmů máte v zimním období velkou výhodu krytého a skoro uzavřeného hřiště, využívali jste toho tedy tentokrát i díky spíše jarnímu počasí už od brzkých dnů v lednu?
Přesně tak, jak už jsem zmiňoval, k potřebnému běhání nebo nabírání fyzické síly jsme mohli využívat i prostory haly, což je velké plus. Oficiálně jsme sice začali trénovat až začátkem ledna, ale v podstatě celý prosinec jsme chodili dvakrát nebo třikrát v týdnu hrát a sváděli jsme mezi sebou vyhrocené souboje. Doufám, že nás to v jarní části posune.


Chce to přenést nacvičené věci z tréninků i do zápasů


Nedávno jste sehráli také přípravné utkání s mužskou českou reprezentací, co Vám tento duel dal?
Bylo to velmi náročné (smích). Navíc jsme se s Adamem Bártou a Danielem Kováříkem mladším, kterého tímto zdravím, protože v sobotu 22. února ve 22:06 se stal novopečeným otcem, takže jemu i jeho přítelkyni gratuluji k narození dcery Aničky. S oběma jsme se účastnili i samotného kempu a na zápas jsme šli hrát za Dobřany. Výsledek 4:15 může vyznít jako nálož, ale zápas se hrál 4x15 minut. V naší sestavě se objevil i kompletní juniorský tým, který je jako my v mužích hodně mladý, takže to bereme, jako poučení a snad to každému otevře oči v tom smyslu, že si vyhodnotí, kde má silné a kde naopak slabé stránky, aby na nich poctivě pracoval. V začátku zápasu jsme se vždy dokázali výsledkově dotáhnout, občas i zatopit, ale většinu času jsme se logicky bránili. Bylo by to i smutné, kdybychom s Dobřany porazili nároďák, na to si musíte počkat ještě pár let, až nám dorostou talenti! (smích)


Nejproduktivnějším hráčem Vašeho týmu jste v letošní sezoně z pozice obránce s jednadvaceti body Vy, o tři body méně má Adam Bárta. Věříte, že se k Vám na jaře přidá někdo vyloženě ofenzivní?
Jsem spíše univerzál, takže je mi prakticky jedno, kde hraju. Záleží na uvážení trenérů, kam mě pošlou. Zakopaného psa nevidím v tom, že bych Dobřany táhl nějak bodově sám, vždyť právě i Adam Bárta je také v top 10 bodování, rozstříleli se i bratři Kováříkové, body pravidelně sbírá i Martin Remiáš. Máme to trošku jinak založený, zatím se nemůžeme rovnat týmům, jako Kert Park, Pardubice nebo Kladno v tom smyslu, že do zápasu půjdeme se třemi nabouchanými lajnami. Každý v kádru má nějaké úkoly, které musí plnit a je jen na něm, jestli ke svému výkonu přidá i něco navíc a ukáže, že je na hřišti správně drzý. Spousta kluků u nás dokáže předvést parádní věci v tréninku, ale bohužel hlavou to nepřetaví i do zápasu... Teď už jsou všichni podzimem oťukaný, takže není prostor pro výmluvy nebo šetření, chce to přenést nacvičené věci z tréninků i do zápasů.




Varianta návratu na Lužiny teď není aktuální 



Není tajemstvím, že se spekulovalo o Vašem teoretickém návratu v jarní části do dresu Kert Parku. Vypadá to ale, že nakonec zůstanete věrný domovským Dobřanům, je to tak?

V kontaktu s panem trenérem Kunou jsem byl už od léta. Řekli jsme si, že po novém roce si řekneme víc. Zájem jsem určitě měl, ale zdravý rozum při rozhodování zvítězil, jelikož k práci i dálkově studuji. Nezjistil jsem žádnou novinku, ale pochopil jsem, že bylo daleko jednodušší vybrat si starou dovolenou ve škole, než v práci (smích). To znamená, že musím všechny hodiny, co v práci kvůli škole chybím, nadělávat a mám toho prostě hodně. My zatím nemáme nic jistého, může z toho být padák, záchrana nebo v nejlepším případě i play off, takže jsem upřednostnil setrvání v mateřských Dobřanech. Každopádně klukům v Praze přeju hodně štěstí a doufám, že jim vyjde další obhajoba. Jediná varianta, kdy by se tento můj názor změnil, by byl v případě, že bychom se tam dostali i my, pak bychom je totiž museli logicky vycvičit (smích).



Jaké jsou tedy jarní cíle Šneků? Budete si co nejdříve chtít udělat ještě lepší bodový polštář od sestupové příčky, nebo opravdu reálně věříte, že byste se ještě mohli přimotat do boje o osmé místo?

Cílem je jednoznačně zachránit Extraligu a bodovat v důležitých zápasech. Co bude navíc, je jen třešnička i třeba to play off. Rádi bychom si ho zahráli, víme, že by přišlo hodně lidí, kteří by vytvořili parádní atmosféru!



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9