Reprezentace

Nové číslo magazínu COACH! Které tři znaky mají skvělé týmy společné?

První číslo časopisu COACH v letošním roce přináší další zajímavá témata ze sportovní světa, do kterého se pravidelně zapojuje i hokejbalové prostředí. Trenérské téma se zaměřilo na společné znaky, jimiž disponují skvělé týmy. Na tuto otázku nacházel odpověď i trenér mistryň světa Karel Manhart.

Hráči s trenéry na jedné lodi! Jako strom a jeho plody

Které tři znaky mají skvělé týmy společné? Právě na tuto otázku časopisu COACH se snažil najít odpověď veleúspěšný trenér Karel Manhart. „Jde o klubový či reprezentační úhel pohledu. Je těžké pojmenovat tři společné znaky pro tým, který je skvělý. Tým je tvořen skupinou úzce spolupracujících lidí s jasným cílem,“ upozorňuje pro časopis COACH hlavní trenér národního týmu žen, jenž s reprezentací získal na sedmi světových šampionátech sedm medailí, z toho se jednou zlatila, jednou byla stříbrná a pětkrát bronzová.

Základním atributem úspěšného týmu je rozhodně vzájemná důvěra, což potvrzuje i Karel Manhart. „Na začátku je určitě důležitá důvěra. Vyberu si hráče, jimž věřím, a mou hlavní úlohou je, aby oni věřili mně a mé myšlence, že jsme týmem, který může dojít až na vrchol,“ má jasno Manhart. „Nesmírně důležitá je zpětná vazba. Realizační tým a hráči musí být vždy na jedné lodi, jako strom a jeho plody,“ vypočítává metaforicky charismatický kouč.

>>KOMPLETNÍ ČÍSLO ČASOPISU COACH V PDF<<


Karel Manhart přebírá gratulace po vítězství na Světovém poháru juniorek do 20 let z roku 2018 od předsedy ISBHF George Gortsose. Autor fotky: Jiří Zaňát.

Je potřeba, aby jeden za druhého odvedl maximum

Když se všichni zamyslíme, co je asi dalším důležitým aspektem úspěšného týmu? „Dalším neméně důležitým znakem je pracovitost a respekt, každý musí mít v týmu jasně danou roli. Ať je to hvězda, nebo dělník, je potřeba, aby všichni svoji úlohu přijali tak, aby jeden za druhého byl ochoten v utkání odvést své momentální maximum,“ upozorňuje na nezbytnou soudržnost Manhart. „Zapomenout nesmíme na pokoru. Když máte skvělý tým, jedete na vítězné vlně, je těžké připravit hráče na top zápas,“ říká Karel Manhart.

„Každý den a každé utkání začíná od nuly, to si musí hráči vzít za své – a není to vůbec jednoduché. Tady se pak projeví vaše práce, jestli je ten top tým opravdu tak skvělý,“ má jasno hlavní trenér extraligových juniorů HC Kert Park Praha a národního týmu žen, s nímž získal v roce 2017 titul mistryň světa a v roce 2018 vedl jako hlavní trenér reprezentaci juniorek do 20 let, s níž na premiérovém Světovém poháru získal také zlato!


Karel Manhart patří mezi nejúspěšnější hokejbalové trenéry na světě! Autor fotky: Jiří Zaňát.