CROSSDOCK Extraliga

Dva zápasy, dva góly! Junior Magasanik chytil šanci v Extralize za pačesy a doufá v šampionát ve Vispu

David Magasanik patří do širšího výběru reprezentace U20, která se připravuje na nadcházející MS ve Vispu. Nikdo však neví, jestli proběhne, ale i tak se musí tento borec připravovat. K tomu mu napomáhá Extraliga juniorů. Také dostal šanci mezi ústeckými muži, kde ve dvou duelech nasbíral dva góly.

Za každou příležitost v seniorech jsem rád

Davide, dostal jste šanci hrát za ústecký extraligový tým a nevedete si vůbec špatně. Ve dvou duelech jste vstřelil dvě branky, jste spokojen?

Je těžké říct, jestli jsem spokojen nebo ne. Samozřejmě, takhle na oko je to pěkné, ale vždycky je co zlepšovat. Za každou příležitost v seniorech jsem rád, protože chlapi mě vzali mezi sebe dobře a snaží se mi předávat zkušenosti, rady a celkově se mě snaží zocelit, i když občas to někteří rádi přehání. (smích)

Také nastupujete za juniorský celek Ústí nad Labem, kde patříte mezi tahouny mužstva. Jak se podle Vás liší seniorský a juniorský hokejbal?

Je to obrovský rozdíl, v seniorském hokejbale máte na všechno mnohem méně času, je důraznější, rychlejší a je tam hodně znát zkušenost hráčů. Nerad bych nějak shazoval juniorský hokejbal, protože má své kvality a jsem rád, že v něm můžu ještě nastupovat, ale se seniorským hokejbalem se to těžko může rovnat, alespoň takový na to mám já pohled.


V Extralize juniorů patří Magasanik mezi nejvýraznější tváře. Autor fotky: Lucie Toušová. 

Každý by chtěl uzavřít svoji mládežnickou kariéru zlatem z mistrovství světa

Kde se Vám zatím hraje lépe? V Extralize juniorů nebo seniorů? Čeho byste chtěl s oběma týmy dosáhnout?

Tak jak jsem říkal, každá kategorie je jiná a každá mi dává něco jiného. Já na to spíše nahlížím tak, že chlapi z Áčka mi předávají mnoho zkušeností, které já pak zužitkuji především v té juniorce.

Doba je těžká, ale Vy se neustále musíte připravovat na rozběhnutí soutěží. Jak se na tento den připravujete?

I když je zrovna doba, jaká je a počasí není o moc lepší, tak s juniorkou chodíme běhat do přírody, samozřejmě po skupinkách podle toho, jak dovolí opatření. Ale také se snažím cvičit doma, kdy nám Honza Fedák připravil individuální plán, ze kterého musíme posílat výstupy, že doopravdy něco děláme a neflákáme se. (smích)

V sázce příprav je i pravděpodobně švýcarské mistrovství světa ve Vispu. Jste jedním z aspirantů finální nominace. Jaké to bylo slyšet, že se MS o jeden rok posouvá?

Určitě to bylo příjemnější než slyšet, že by se MS zrušilo úplně. Je to hlavně spravedlivé pro ročníky, pro které by to byla poslední mládežnická událost. Byla by to obrovská škoda, protože si myslím, že každý by chtěl asi uzavřít svoji pomyslnou mládežnickou kariéru zlatem z mistrovství světa.


David Magasanik má v týmu mužů ústecké Elby spoustu zkušených spoluhráčů, kteří mu předávají zkušenosti. Autor fotky: Ivana Laiblová.

Myslím si, že se tam sešla dobrá parta plná šprýmařů

Jak byste vnímal, kdyby se tato juniorská světová akce znovu posunula? Nebylo by to už přehnané?

Už si myslím, že by to bylo trošku přehnané, protože by se z toho tímhle tempem brzo stalo Masters než MS juniorů. (smích) Ale samozřejmě, že v aktuální situaci se nedá předem určit, jak to bude vypadat za pár měsíců, zda situace povolí a za jakých okolností by se taková událost mohla konat.

Jak zatím funguje výběr reprezentace do 20 let? Můžete říct, kdo je v tomto výběru hlavním šprýmařem?

Tým funguje výborně, kluci jsou dobří jak na hřišti, tak i mimo něj. Myslím si, že se tam sešla dobrá parta plná šprýmařů, ale kdybych měl někoho vyzdvihnout, tak to nejspíš budou Kani (Lukáš Kaňák) s Vanišákem (Jiří Vaniš), to jsou asi největší telata.


Hráči narození v letech 2000 a 2001 jsou opravdu talentovaní. Otázkou zůstává, zda ho budou moci předvést v plné parádě letos v červnu ve Švýcarsku... Autor fotky: Jiří Duchoň.