CROSSDOCK Extraliga

Nástupce Pavla Kubeše? Zápal pro hru zkušenějších hráčů je opravdu velký, prozrazuje Josef Česák

Pardubický útočník Josef Česák patří v mužské Extralize mezi nejrychlejší hráče, což je v dnešním hokejbalu velkou výhodou. Jak si tento borec pochvaluje spolupráci s Pavlem Kubešem a Janem Bílým? Přebírá od těchto hráčů nějaké zkušenosti? A co jeho hokejbalové cíle?

Každý hráč by měl znát svoje tělo nejlépe

Josefe, pojďme si shrnout podzimní zápasy Extraligy. Po 5 duelech okupujete s Pardubicemi 2. místo tabulky s 15 body. Nemrzí Vás prohra proti Karviné?

Myslím si, že je to skvělý počin, můžeme říct, že se nám dařilo, a to je pozitivní. Prohra s Karvinou nás samozřejmě mrzí, člověka zamrzí každá prohra. Nicméně Karviná ukazuje, že nehraje žádné druhé housle a její hra je také na výborné úrovni. Tudíž se určitě nemáme za co stydět.

Jak probíhá v Pardubicích příprava na nejistý start soutěží? Co byste na jaře dělal, kdyby hokejbal zůstal stát?

Příprava v Pardubicích je na individuální rovině. Bohužel se nedá trénovat ani v menších skupinkách, takže nic jiného nezbývá. Navíc každý hráč by měl znát svoje tělo nejlépe a podle toho přistupovat k individuálním tréninkům, každý tak potřebuje něco jiného a něco jiného mu vyhovuje. Jako tým jsme využili tu mezeru, kdy jsme alespoň mohli trénovat ve větším počtu. Kdyby se sezóna nerozběhla, tak doufám, že se povolí atletické závody, kde bych si střihnul alespoň nějaký start, dále čekám na otevření posiloven a v neposlední řadě bych si zašel chytnout nějaké ryby, to nám snad nezakážou. (smích)


Každý zápas nám může pomoci k titulu

Dlouho dobu patříte mezi elitu soutěže, ale jaké by to bylo po dlouhé době dosáhnout na titul? Mohli byste to zvládnout?

Je to každý rok stejné, každý rok máme stejné ambice, a to na konci sezóny stát jako vítězové. Jestli bychom to mohli zvládnout? Samozřejmě, že mohli. Každý chce vyhrávat a něco dokázat. Myslím, že takové ambice má každý tým, a proto musíme bojovat každý zápas, protože každý zápas nám může pomoci k titulu.

Jaké to je hrát například s Petrem Filipem, Janem Bílým a Pavlem Kubešem? Co se od těchto hráčů můžete naučit?

V každém týmu jsou zkušení borci, od kterých se toho dá naučit spoustu. U nás to není jiné, je super vidět, že i když v naší kabině patří k těm starším, tak je jejich zápal pro hru opravdu velký. Je vidět, že kluci hrají s velkým sebevědomím a přehledem.

Zajímalo by mě, jaký je to pocit, když váš mančaft trénuje trenér, který je zároveň trenérem hokejbalové reprezentace. Není to pro Vás ještě větší motivací? Jak to na Vás působí?

Abych pravdu řekl, tak takové věci moc nevnímám. Pro mě je motivací každý trénink, na který se vždycky těším. Myslím, že když se hráč těší na trénink jako takový, je to pro něj daleko lepší motivace. Hráči pak nezáleží na tom, kdo je a kdo není na tréninku přítomen, ale užívá si každý kousek té hry.


Josef Česák si v 6 podzimních duelech připsal 4 kanadské body za 2 góly a stejný počet asistencí. Autor fotky: Josef Česák st.

Reprezentace? Nejvyšší meta, které může hokejbalista dosáhnout

Váš klub přihlásil 1. Ligu, kde hrají většinou junioři. Neplánujete na jaře za váš rezervní celek naskočit? Na rozehrání by to bylo ideální, co myslíte?

Ano, zde hrají především junioři. V tomto týmu je plno talentovaných kluků, kteří potřebují prostor na to, aby hráli. Do jejich týmu nechci nijak zasahovat a tím někomu brát místo v sestavě. Je to jejich tým, jejich liga a kluků je tam opravdu dost. My se musíme na zápas připravit během svých tréninkových jednotek či dle svého individuálního plánu. Nicméně každý svým způsobem zodpovídá za sebe, jak se připraví.

Jaké jsou Vaše hokejbalové cíle? Přejete si se dostat do výběru české hokejbalové reprezentace? Co byste chtěl v hokejbalovém světě zažít?

Jak už jsem říkal, za sebe chci vyhrávat a chci se vždy porvat o to nejlepší. Kdybych řekl, že se do reprezentace dostat nechci, tak bych lhal. Každý se chce dostat do reprezentace, je to obrovská čest, navíc pro hokejbalisty to je největší událost, které může dosáhnout. A co bych chtěl zažít? Zvedat poháry jak v reprezentačním dresu, tak v tom klubovém.


Josef Česák (vlevo) se na svém prvním seniorském mistrovství světa představil v roce 2019 v Košicích, medaile z toho ale nebyla. Autor fotky: Hanka Poskočilová.