CROSSDOCK Extraliga

Kert Park si na podzim vytvořil skvělou startovní pozici na jaro! Další titul? Byla by to pohádka, sní Mikl

HC Kert Park Praha má po 6 zápasech na kontě 17 bodů, čemuž napomohla i jeho stálá brankářská jednička, Petr Mikl. Tento gólman odchytal 4 duely, v nichž inkasoval pouze 10 branek. Útočí Pražané znovu na obhajobu titulu mistra Extraligy? Jaké hokejbalové sny by si Petr Mikl chtěl ještě splnit?

Našel jsem si zálibu v běhání, u kterého si člověk skvěle vyčistí hlavu

Petře, poprosím Vás o shrnutí zkrácené podzimní části, ve které jste získali 17 bodů z možných 18. Panuje v kabině pohoda?

S bodovým přídělem můžeme být nad míru spokojení, s předvedenou hrou, obzvlášť na začátku sezóny, však ne. Ačkoliv byla dlouhá pauza z důvodu přerušení sezóny, chyběl nám na začátku „drajv“, chuť do hokejbalu jako takového, ale postupně jsme si tyto atributy získali zpět a myslím si, že hra se začala postupně zlepšovat. V kabině samozřejmě pohoda s tímto bodovým ziskem panuje, ale bohužel naše snažení je opět přerušeno na dobu neurčitou.

Amatérský sport stále stojí a většinou asi každý trénuje individuálně. Když je ale možnost, tak se se spoluhráči vídáte? Jaký je tréninkový plán na zimu?

Plán je stále individuální, je důležité se udržovat v dobré fyzické kondici a nevypadnout z toho. Myslím si, že každý z nás si uvědomuje, na jaké úrovni hraje a že nejde jednoduše skočit z gauče na hřiště. Dokonce i já jsem si našel zálibu v běhání, u kterého si člověk skvěle vyčistí hlavu a dostane ze sebe přebytečnou energii. Samozřejmě až to situace dovolí, tak nám trenéři připraví společné vydatné tréninky, ale na to si bohužel ještě nějakou dobu budeme muset počkat. Se spoluhráči jsme v kontaktu jen přes sociální sítě.


Petr Mikl zažívá se svými souputníky z Kert Parku v posledních letech v naprosté většině případů jen samou hokejbalovou radost, která je nyní ale neustále přerušovaná. Autor fotky: Michal Pěch.

4. titul v řadě je pro nás dostatečná motivace!

Jak moc Vám chybí hokejbal? Kdy myslíte, že by se soutěže mohly rozjet? A co Vy a Kert? Jaké budou jarní cíle?

Hokejbal mi samozřejmě chybí, přeci jen je to sport, který dělám od 6 let, takže cca 23 let. Nikdy se mi nestalo, že by pauza byla takhle dlouhá. Po třetím titulu a začátku nadcházející sezóny jsem si říkal, že si potřebuji psychicky od hokejbalu odpočinout, věnovat se i jiným aktivitám, které mě naplňují, pak přišla pandemie, která prozatím nemá konce a já už se těším, až se soutěže zase rozběhnou. Vzhledem k vývoji situace si myslím, že letošní sezóna se rozběhne až během léta nebo se opět anuluje, což si nikdo z nás nepřeje. Uvidíme, jak se situace vyvine. Kert Park nemůže mít jiné než ty nejvyšší cíle, 4. titul v řadě je pro nás dostatečná motivace!

V brankovišti již máte konkurenci, a to Filipa Kocha, který zatím odchytal dva zápasy. Jak se svým kolegou vycházíte? Předáváte mladšímu brankáři nějaké zkušenosti?

Z mého pohledu s Fílou vycházíme skvěle! Známe se už téměř 3 roky a vždy jsme se podporovali navzájem. Fíla je velice skromný, klidný a pracovitý brankář, který to má v hlavě srovnané. Zkušenosti mu nepředávám. Ty mu předává celý tým, každým tréninkem, který absolvuje. Nesmíme zapomenout ani na Jana Mroviece, který je taky skvělý a může nás jednoduše vyřadit ze základní sestavy. I přesto si myslím, že tvoříme skvělou brankařskou trojici na hřišti i mimo něj!

Jaké by to bylo, kdybyste s Vaším celkem znovu vyhráli Extraligu? Je to reálně možné? Věříte si na to?

To by byla hokejbalová pohádka! Nevidím důvod, proč bychom si na vítězství nemohli věřit. Tým a herní systém máme výborný, mladí se během sezóny otrkají a věřím, že bychom to mohli zvládnout. V Extralize je tak 8 týmů, které pomýšlí na titul. My nejsme výjimkou a určitě se o to budeme chtít poprat.


Reprezentace? Rád bych velký úspěch, který nám v posledních letech uniká

Předpokládám, že jste plně oddaný Kert Parku, ale zajímalo by mě, jestli Vám nepřišly nějaké pobídky ke střídavým startům například do 1. Ligy?

Prozatím mi žádné pobídky na start v 1. Lize nepřišly. Mám vyřízený střídavý start do mateřského klubu SK Pedagog, kam se kvůli nabitému programu s Kert Parkem prakticky nedostanu. Každopádně bych si do budoucna přál, abych odchytal alespoň nějaký zápas ve stejném dresu se svým otcem, který jde jednou za čas protihráčům znepříjemnit den do brankoviště.

Jaké jsou Vaše sny, čeho byste chtěl v hokejbalu ještě dosáhnout? Nechtěl byste se například podívat ještě na mistrovství světa?

Co se týče klubové úrovně, tak bych si přál vyhrát čtvrtý titul s Kert Parkem a tím se zapsat dalším úspěchem nesmazatelně do historie našeho sportu. Na reprezentační úrovni bych se chtěl jednoznačně probojovat do konečné nominace, ačkoliv s konkurencí, která teď chytá v Extralize, to nebude vůbec jednoduché. Pokud by se ale poštěstilo, byl bych rád za nějaký velký úspěch, který nám bohužel v posledních letech uniká!


Petr Mikl se jako 3. gólman představil na MS v Košicích v roce 2019, kde národní tým bral nepopulární "bramborové" 4. místo. Jan Šimara z Letohradu (uprostřed) byl jedničkou a David Stárek z Pardubic (vpravo) dvojkou. Autor fotky: Hanka Poskočilová.