CROSSDOCK Extraliga

Trénovat se dá i v nepříjemných podmínkách. Jak se říká: hledej cesty, ne výmluvy, zdůrazňuje Fanderlík

Juniorský mistr světa z roku 2018, Vítek Fanderlik, obléká dres hradeckých Pirátů. Těm se na podzim docela dařilo a zatím okupují 4. pozici tabulky. Tento ofenzivně laděný obránce se jako jeden z mála juniorů také párkrát dostal na kempy seniorské reprezentace. Jaká to pro něj byla zkušenost?

Předsezónní příprava byla v zápasech znát

Vítku, hokejbal již stagnuje asi 3 měsíce, jak moc se chcete vrátit na hřiště? Co děláte místo hokejbalu?

Poslední rok byl pro hokejbal a pro sport celkově velmi složitý. Nicméně v tomto krizovém období musí sport počkat. Bohužel situace je jaká je a my s tím nic nenaděláme. Doufám, že nám brzy dovolí alespoň opět trénovat a nadcházející sezóna snad započne co nejdříve. I přes tuto turbulentní dobu se snažím na sobě pracovat nejen po fyzické stránce, ale i komplexně rozvíjet svoji tělesnou zdatnost. Beru to jako takovou „zimní přípravu“ na novou sezónu.

Na podzim jste měli docela nestabilní výkony, ale nakonec to stačilo na 11 bodů a průběžné 4. místo, pomýšlíte na lepší umístění do play off?

Nevím, zda se dá z 6 utkání posuzovat o stabilitě či nestabilitě výkonů, ale z mého pohledu jsme začali sezónu ve slušném tempu. Předsezónní příprava byla v zápasech znát a spolu s plněním taktických pokynů trenéra jsme podávali velmi slušné výkony. Asi jako každý bychom se rádi umístili v tabulce co nejlépe, ale především se snažíme plně koncentrovat od utkání k utkání. Věřím, že pokud budeme pokorní a soustředění na každý zápas, tak nám body půjdou naproti.


Trénovat se dá mnoha způsoby, hledej cesty, ne výmluvy!

Jaké to je hrát s matadory jako je Petr Novák, Jan Hrabica a Jan Bacovský? Nechcete pro ně s týmem vybojovat extraligový titul?

Už když jsem poprvé přišel z hokeje na hokejbal, tak jména jako Novák, Hrabica, Bacovský pro mě byla vzory hradeckého hokejbalu a je tomu tak i nyní. Snažím se od nich převzít co nejvíc rad a pokynů. Určitě bychom rádi vybojovali extraligový titul a věřím, že máme velmi silný kádr na to se o to porvat.

Disponujete nebezpečnou střelou, zatím jste posbíral dvě branky. Jaké je Vaše vysněná hranice gólů? Jak se připravujete na jarní start?

Žádnou vysněnou hranici gólů asi nemám. Každou sezónu se snažím především zredukovat svoje slabé stránky, vylepšit ty, ve kterých vynikám, a získat více bodů než v té předchozí. Nejvíce bodů vždy přichází po zodpovědném a týmovém výkonu. I přes všechna vládní opatření se snažím trénovat, co to jde. Trénovat se dá mnoha způsoby, a to i v těchto nepříjemných podmínkách. Jak se říká: hledej cesty, ne výmluvy!


Vít Fanderlík si v 6 podzimních duelech připsal na obránce slušné 4 kanadské body za 2 trefy a stejný počet asistencí. Autor fotky: Radka Synková.

Snažím se skloubit extraligový hokejbal a vysokou školu v Praze

Prý jste také hrával lední hokej. Předpokládám, že za Hradec Králové. Proč jste ukončil svoji hokejovou kariéru a začal se věnovat hokejbalu?

Hokej jsem hrál od mala za Hradec Králové a do hokejbalu mě ve starším dorostu uvrtal můj spoluhráč. V juniorce jsem se rozhodoval, jestli pokračovat v hokeji nebo zda se naplno věnovat hokejbalu a v klidu dodělat gymnázium. Nakonec jsem se rozhodl pro hokejbal a probojoval jsem se do kádru hradeckého áčka a následně jsem dostal pozvánku do výběru U20, který letěl na MS do St. John's v Kanadě. Doufám, že se probojuji i na mužské MS. Teď se snažím skloubit extraligový hokejbal a vysokou školu v Praze.

Jak vzpomínáte na MS v St. John's? Byl to určitě skvělý zážitek. Můžete prozradit nějakou vtipnou perlu z vaší výpravy?

Byl to neuvěřitelný sportovní zážitek a euforie z vyhraného finále nad domácími Kanaďany byla nepopsatelná. Navíc se nám povedlo získat zlatou medaili po 16 letech, což považuji za obrovský úspěch. Perliček z naší výpravy bylo mnoho, spousta humorných historek a některé ani snad nelze publikovat. (smích) Za zmínku určitě stojí cesta na zápasy z hotelu pravým školním kanadským autobusem, která se nikdy neobešla bez zpívání všemožných písní.

Také jste se jako jeden z mála hráčů zlatého juniorského výběru podíval na seniorské kempy reprezentace. V čem to bylo jiné než ty kempy juniorské?

Velká změna oproti juniorské reprezentaci byla rychlost. Další atribut, který mě překvapil, byla herní vyzrálost jednotlivých hráčů a moc se mi nelíbilo, že jsem byl na kempu jedním z nejmladších hráčů. (smích)


Dva hradečtí hokejbalisté Josef Šimůnek (vlevo) a Vít Fanderlík (vpravo) dosáhli v roce 2018 na zlato z mistrovství světa juniorů do 20 let, pro Českou republiku po dlouhých 16 letech! Zdroj fotky: osobní archiv Víta Fanderlíka.