CROSSDOCK Extraliga

Naší nejsilnější stránkou je fyzická připravenost, nepochybuje strážce kladenské svatyně Jan Jirotka

Dlouholetá kladenská jistota v bráně, to se dá říct o Janu Jirotkovi, který kladenskou svatyni stráží již od nepaměti. Jak to vidí s jarní částí a jak se na ni připravuje? Chtěl by další extraligový titul? Mrzelo by ho, kdyby se na hřiště vrátil až na podzim? A jak vidí svůj tým zevnitř?

Běhat s námi 45 minut v kuse vydrží málokdo

Honzo, hrajete hokejbal již mnoho let a téměř celou svoji kariéru jste zasvětil Kladnu. Nepřemýšlíte někdy o změně působiště? Jaké by to bylo odejít?

O změně jsem nikdy neuvažoval. Mám to štěstí, že mohu hrát na jedné z nejlepších hokejbalových adres, takže ke změně jsem nikdy neměl sebemenší důvod. Také jsem trochu patriot a dobrovolně bych kladenský dres asi nikdy nevyměnil.

S Kladnem se Vám každoročně vede. I během přerušeného podzimu jste ukázali svoji sílu, jak si dokážete udržet takovou formu?

Myslím, že faktorů je několik. Jako stabilita a skladba týmu, koncepce klubu, štěstí a podobně, ale jsem si jistý, že naší nejsilnější stránkou je fyzická připravenost. My nejsme nejsilnější nebo největší tým, ale mám pocit, že běhat s námi 45 minut v kuse vydrží málokdo.

Myslíte si, že se jarní část rozběhne podle očekávání nebo si na hokejbal budeme muset počkat až na podzim?

Jsem trochu pesimista, ale budu velmi rád, když se zmýlím a brzy si opět zahrajeme.


Protahuji se a konečně jsem se naučil žonglovat

V brance Vám jistí záda Víťa Čapek, jak si pochvalujete vaši spolupráci? Snažíte se tomuto juniorovi něco předat?

Spolupráce s Víťou je perfektní, stejně jako se všemi jeho předchůdci. Žádné rady mu nedávám, za prvé je nepotřebuje, protože je více než kvalitní brankář a za druhé bych mu akorát zkazil styl, jelikož on chytá hezky hokejově, stylově a já takovým oldschool stylem. (smích)

Jak je těžké pro gólmana se v těchto dnech udržet ve formě? Zaměřujete se spíše na fyzičku, nebo se věnujete například postřehu? Ten je v brance nezbytný.

Já jsem nikdy nebyl ten typ, který si jde nad rámec tréninků zaběhat nebo zacvičit, ale současná situace mi nedává na výběr, a tak občas běhám, protahuji se a konečně jsem se naučil žonglovat. (smích) To by se možná dalo považovat za trénink postřehu.


Jan Jirotka odchytal na podzim ze čtyř duelů tři, všechny skončily vítězně! Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Hokejbalové cíle? Vrátit titul zpátky na Kladno

Jak dlouho ještě plánujete u hokejbalu zůstat? Co byste za tu dobu chtěl ještě dokázat?

Hokejbal mi nyní chybí, takže to beru jako signál, že končit ještě nechci. A mluvil o tom i Petr Novák v nedávném rozhovoru, nikomu se nechce končit po sezoně, která vlastně pořádně ani nebyla, takže pokud se amatérské sporty opět rozběhnou, rád bych ještě pár zápasů přidal. A co bych chtěl ještě dokázat? Třeba vrátit titul zpátky na Kladno.

Jak vnímáte odchod dvou kladenských opor? Mám na mysli Daniela Hnízdila a Radima Štěpáníka? Není to škoda, že odešli?

Oba hráči patří k absolutní špičce, takže oslabením jejich odchod určitě byl. Na druhou stranu dostali šanci mladší odchovanci a zatím je zastoupili více než skvěle.


Jan Jirotka byl na domácím MS v roce 2017 v Pardubicích součástí bronzového týmu, kdy v boji o bronz proti Řecku (4:2) střídal zraněného Jana Šimaru. Autor fotky: Daniel Souček.