CROSSDOCK Extraliga

Chtěl bych opět zažít atmosféru šampionátu a vyčapat ve finále Slováky, s úsměvem odhaluje své cíle Stárek

Pardubické Autosklo v podzimní části opět předvedlo, že cíle má jen ty nejvyšší. V 6 zápasech si připsalo 15 bodů a zakotvilo na druhém místě extraligové tabulky. Hlavním pilířem tohoto úspěchu byl muž s maskou v pardubickém brankovišti.

Ano, řeč je o Davidovi Stárkovi, který nám v rozhovoru prozradil, jak se udržuje v kondici během těchto nelehkých časů, ale i jaké jsou jeho cíle a plány. Brankář s úspěšností zákroků nad 91% prozradil, jak mu pomáhá jeho dvouapůlletý syn.

Alternativa tréninku? Můj syn

Davide, připravujete se na případnou jarní část individuálně, nebo máte tréninky aspoň po malých skupinkách? Dostali jste nějaké pokyny od trenérů, jak se udržovat, nebo vám věří?

Příprava probíhá v režii každého hráče. Myslím, že to všichni hrajeme už nějaký pátek a pohyb k nám prostě patří, proto věřím, že každý maká dle možností. Já osobně jsem začal od ledna, co jsem stoupnul na váhu s tréninky třikrát týdně. Vždy výběh 3 km a pak kruhový trénink s cca devíti stanovišti, které s kamarádem z práce různě měníme. Máme slušné zázemí a některé cvičební pomůcky zapůjčené od klubu, takže je to super.

Přeci jenom je to nějaký pátek, co mohl proběhnout klasický trénink na hřišti, brankářům musí chybět ty tisíce střel, co na ně v tréninku létají. Máte nějakou alternativu, kterou byste i poradil mladým brankářům?

Standardní trénink ve výstroji je těžké nahradit, v dnešní době je však spousta alternativ, jak tento proces simulovat, těch videí pro mladé je všude hodně. Moje alternativa tréninku je dvouapůlletý syn, který mé postřehy cvičí poslední dobou ve velkém (smích).


David Stárek patří v každém utkání Autoskla k jeho největším oporám! Autor fotky: Josef Česák st.

Rád bych se pletl, nechme se překvapit

Jak jste spokojen s neúplnou podzimní částí v Pardubicích?

Myslím, že je to slušně rozehrané, porovnání s absolutní špičkou jsme úplně neměli, ale i s ohledem na různá zranění to nebylo zlé.

Myslíte si, že je ještě reálná šance na regulérní dohrání sezóny?

Úplně si nedovedu za aktuální zhoršené situace představit, že bychom to výhledově třeba v únoru rozehráli. Uvidíme, zda-li zmocněnec pro sport bude chtít aktuálně toto téma s nejvyššími činovníky na výjimku řešit, dle mého ne, ale rád bych se pletl. Já doufám, že například kolem dubna bychom za určitých okolností hrát mohli. No, nechme se překvapit. Myslím, že nikdo teď neví, co bude zítra.


Kvalitu na titul máme

Pokud se sezóna rozjede, jaké budou vaše cíle? Bude úspěchem pouze titul?

Samozřejmě v Pardubicích jsou cíle nastavené vždy na ty nejvyšší mety a letos by tomu nebylo určitě jinak. Když si to všechno sedne, tak kvalitu na to určitě máme.

Patříte do širší nominace české reprezentace. Jaké máte cíle v národním dresu?

Již po mistrovství světa v Košicích jsem si řekl, že by bylo skvělé to kouzlo šampionátu zažít znovu a chci pro to udělat maximum. Cíl by byl jasný – „vyčapat“ Slováky ve finále (smích).


Letohradský odchovanec už pořádnou várku let ve službách konkurenčních Pardubic (vpravo) David Stárek působil na posledním šampionátu v roce 2019 jako dvojka jedničky Jana Šimary z Letohradu.