CROSSDOCK Extraliga

Bojím se, aby současná situace neměla vliv na počet dětí a jejich pohybové dovednosti, zamýšlí se Jan Bílý

Pokud byste hledali hokejbalistu, který předvádí nejkonstantnější výkony a několik sezón po sobě se umisťuje na předních příčkách kanadského bodování, jistě byste museli narazit na jméno Jana Bílého, který rok co rok předvádí v dresu Pardubic skvělé výkony.

Jan Bílý opět táhne Východočechy svými body co nejvýše. O individuální přípravě, podzimní části a vyhlídkách pro jarní část se reprezentační útočník s přezdívkou „White“ rozpovídal v rozhovoru pro naši redakci.

V šesti odehraných zápasech pozastavené podzimní části Extraligy hokejbalu si Jan Bílý připsal 12 kanadských bodů za 7 branek a 5 asistencí, což ho pasuje na 4. místo v kanadském bodování a svými body dotáhl pardubické Autosklo na 2. místo extraligové tabulky.

Podzimní část byla povedená

Honzo, jak byste zhodnotil zkrácenou podzimní část?

Rozhodně bych ji zhodnotil jako povedenou. Dohromady jsme ztratili pouze první zápas s Karvinou, který nás ale nakonec nakopl k větší práci v tréninku a soustředěnosti v dalších zápasech. Jediná škoda je, že se těch zápasů neodehrálo víc, protože hned další víkend nás čekal Kert s Kladnem a tam by se naše síla naplno ukázala.

Jak zvládáte zákaz trénování po větších skupinách? Jak vypadá Váš individuální trénink?

V podstatě každý trénuje individuálně, v této době není možné praktikovat trénink ve větším počtu lidí, do toho se člověk nedostane do hal, na hřiště, takže tréninky probíhají na bázi „individuálů“. Já osobně chodím běhat a snažím se trochu cvičit.


Návrat je v nedohlednu

Dostali jste od trenéra Mašíka nějaké tréninkové plány nebo je to čistě na Vás?

V první vlně nám trenér každý den posílal plán co dělat, ale po vzájemné dohodě to už od druhé vlny nechal na nás a na naší zodpovědnosti. Tipuji, že každý své tělo zná a každý ví, co dělat, navíc každý asi vidíme, že návrat ke sportu je v nedohlednu.

Jaké myslíte, že jsou šance na dohrání hokejbalové Extraligy?

Ještě kolem Vánoc jsem byl pozitivní, v tuto chvíli už ale spíše ničemu nevěřím. Nevěřím hlavně kvůli tomu, že člověk neví, co je dnes a co bude zítra. Nesmyslné honění si trik členů vlády a jejich boj o vyšší moc nám v uvozovkách amatérským sportovcům zakazují dělat to, co je tělu prospěšné. Nevím, jak to v tuto chvíli vypadá s konání MS juniorů, i když tam jsem také spíše pesimista a myslím si, že se neuskuteční. Myslím, že by se mohly soutěže rozjet například v dubnu a pak by mohly probíhat až do června/července, ale kdo ví, celá tato situace mě mrzí i z pohledu klubů a jejich práce s mládeží, která touto stopkou také trpí, bojím se, aby to nemělo vliv na počet dětí v jednotlivých klubech a také na jejich pohybové dovednosti.


Jan Bílý patří mezi největší opory také v národním týmu. Autor fotky: Daniel Souček.

Těším se na sezónu 2021/22

V minulosti jste se věnoval i nejvyšší soutěži ve florbale. Jaká je nyní vaše role ve florbale?

Moje aktuální role je ta, že se věnuji hraní v nižší regionální soutěži a trénuji kategorii přípravky a elévů v klubu HAGA Pardubice.

Jak se těšíte na jarní část hokejbalového kolotoče, pokud se rozběhne?

Samozřejmě těším, ale vše je podmíněno tím, co vymyslí trojice Babiš, Blatný, Hamáček. Kvůli tomu, že vymýšlí až moc, tak se těším vlastně na sezónu novou 2021-2022. Je jasné, že mi sport, hokejbal chybí. Tréninky, zápasy, ale hlavně sranda s kluky v kabině, kéž by se situace brzy vrátila do normálu. Závěrem chci všem popřát hodně trpělivosti a zdraví v roce 2021!


Jan Bílý s kapitánským céčkem na hrudi se už spíše těší na další sezónu, která snad bude kompletní. V té letošní si v 6 podzimních zápasech připsal 12 kanadských bodů za 7 gólů a 5 asistencí. Autor fotky: Josef Česák st.