CROSSDOCK Extraliga

Dopředu mě žene neúspěch z Košic! Chtěl bych to odčinit, nezastírá forvard Kert Parku Petr Danko

HC Kert Park Praha si brousí zuby na extraligový titul již počtvrté v řadě. Jak těžké to však bude v této době? Nejvyšší soutěž se možná brzy rozběhne. Každý tým však musí počítat s tím, že může být pandemickou situací ovlivněn. Jak toto téma vnímá Petr Danko?

Každý má právo se nějak rozhodnout

Petře, měl byste radost, kdyby hokejbal dostal výjimku a mohlo dojít na start jarní části Extraligy?

Samozřejmě, ruce mě svrbí jako každého hokejbalistu. Ta pauza už je strašně dlouhá.

Tato výjimka by však s sebou nesla hlavní omezení. Každý hráč by musel docházet na pravidelné testování, byla by to pro Vás komplikace?

Ani ne, ty testy už jsou na takové úrovni, že máte výsledek do půl hodinky, takže obětovat tomu hodinu týdně navíc, v tom nevidím problém. Navíc mám testovací místo kousek od bydliště. Když už jezdím 200 km na trénink do Prahy, tak tohle je maličkost.

Jak k tomuto přistupuje celý klub HC Kert Park Praha? Šli by do tohoto rizika všichni stálí hráči Kert Parku? 

Nevím, od října jsem v Praze nebyl. Doufám jen, že to mají všichni podobně jako já a nebude jim to dělat problém. Každý má právo se nějak rozhodnout a ostatní to můžou jenom respektovat.


Kdyby někdo z týmu vypadl, trenéři poskládají zase silný tým!

Hokejbal je amatérský sport a každý se živí normální prací. Pokud se tedy hráč nakazí na zápase, může to být velká komplikace, co myslíte?

Samozřejmě je to riziko. Já už jsem covid prodělal, byl jsem 10 dní doma, nedostal jsem žádný lék a po těch 10 dnech jsem byl zdravý. Když se tedy nakazím znovu, tak těch 10 dní doma vydržím, v práci to beze mě zvládnou. Ale tohle je hodně individuální, každý to má jinak.

Každý hráč by měl zvážit to, co je pro něj důležitější. Hodně celků proto může nastupovat v úplně jiné sestavě, bude to i váš případ?

Jak říkám, momentálně nejsem moc v obraze. Tohle je spíš otázka na Davida Kunu a Milana Jelena (trenéry A týmu Kert Parku pozn. red.), ale já jim věřím, i kdyby někdo z našeho týmu vypadl, poskládají zase silný tým!


Jihlavské kvarteto slavilo v Kert Parku už mnoho úspěchů. Autor fotky: Roman Mareš.

Letošní případná obhajoba? Možná může být ještě cennější

I tak se chci zeptat, zda si letošní titul nenecháte ujít? Bude mít letošní vítězství v Extralize stejnou váhu jako mělo například v minulém ročníku?

Možná může být ještě cennější. Pokud by se dohrávalo nějakou zkrácenou formou, tak bude každý zápas ještě vyhrocenější a může rozhodovat každý bodík. Zápasy play off jsou rok od roku vyrovnanější, každý chce vyhrát.

Co Vás osobně neustále žene k tomu, abyste se držel hokejbalu? Co Vás žene dopředu? Je to například reprezentace?

Říká se, že reprezentace je za odměnu. Mojí největší motivací je medaile z MS, je mi už 32 let a reálně bych si ještě mohl zahrát na tom následujícím MS, i když ta konkurence je opravdu obrovská. Udělám maximum, abych se na MS dostal a buď to vyjde nebo ne. Taky mě žene ten neúspěch z Košic, kde to bylo opravdu blízko, ale ten týden tam mi nevyšel úplně dle mých představ. Chtěl bych to odčinit a udělat úspěch.


Petr Danko posbíral v 6 podzimních duelech 8 kanadských bodů za 6 gólů a 2 nahrávky. Stále tak patří mezi nejproduktivnější hráče celé Extraligy! Autor fotky: Romana Mareš.