CROSSDOCK Extraliga

Jakub Vobruba: S hokejbalem začal ve 14 letech, o 5 let později slavil zlato z mistrovství světa dvacítek!

Součástí české reprezentace do 20 let z roku 2018 byl také plzeňský forvard Jakub Vobruba. Je zajímavé, že se v mladších letech do reprezentačních výběrů nedostal, z jakého důvodu? Jak tento borec vzpomíná na kanadský zážitek? Jakub teď zápolí s Plzní v Extralize, která nezískala ani bod, čím to?

Dosáhnout takového úspěchu byl můj cíl

Jakube, pojďme o tři roky zpátky. Jak moc velký zážitek to pro Vás byl, když jste si přebíral zlatou medaili mistra světa?

Zážitek to byl obrovský. Měl jsem ohromný pocit štěstí, radosti, ale i úlevy a myslel na rodinu nebo známé, kteří to živě sledovali.

Co pro Vás tento milník vůbec znamenal? Bylo to jakési zadostiučinění, když jste svoji mládežnickou kariéru ukončil světovým zlatem na MS do 20 let?

Přesně tak. Dosáhnout takového úspěchu byl můj cíl, už když jsem hokejbal začínal hrát a myslím, že to lépe načasované ani být nemohlo.

Co Vás vůbec dovedlo do reprezentace U20, když jste předtím v žádném jiném mládežnickém výběru nebyl?

Tak předtím nebylo moc možností. Já začal hrát hokejbal ve 14 letech a než jsem na sebe dokázal upozornit, tak už se konalo MS U16 a v následujícím cyklu přípravy na MS U18 mi přišlo, že se sestava moc nezměnila a ani nevím, jestli tou dobou byla moje výkonnost odpovídající národnímu týmu. Po MS U18 jsem zažil své nejlepší dvě sezóny, účastnil se všech kempů a srazů až do mistrovství v St. John's. A když vidím zpětně výsledek, tak mi to vůbec nevadí. (smích)

Jakub Vobruba dostával i ve 4. lajně na MS U20 v Kanadě dostatek prostoru, včetně finálového utkání proti domácím javorovým listům. Autor fotky: Filip Červinka.

Týden před začátkem soutěže se téměř vše sesypalo

Jaký moment se Vám vždy vybaví, když se řekne St. John's? Klidně nám můžete prozradit nějaký pikantní příběh. (úsměv)

Tak samozřejmě jako první se mi vybaví úplný závěr turnaje, ale celkově už od posledního kempu před odjezdem, přes cestu, celý průběh turnaje i zpáteční cestu to byla velká sranda. Pikantní příběh... (smích). Tak už je to dost dlouho, abych mohl například prozradit, že oblíbená aplikace u ostatních kluků byla Tinder. (smích) A ze závěrečného večírku v klubu mám taky jednu historku. Když jsem si říkal, že by bylo fajn se během oslav seznámit a dal se do řeči s jednou dívkou, u které mi přišlo, že to bylo na dobré cestě, tak po chvíli debaty ke mně přiběhla úplně jiná holka a velmi důrazně mi řekla, ať si dám odchod, že se bavím s její přítelkyní. Z toho jsem byl trochu v šoku a odebral se zpět na bar pro další drink a pokračoval v oslavách. (smích)

Momentálně jste si vydobyl místo v plzeňském A týmu. Na podzim jste však neukořistili ani bod, jak je to možné?

Tým byl natěšený a odhodlaný, ale týden před začátkem soutěže se téměř vše sesypalo. Několik hráčů utrpělo zranění na delší dobu v přípravných zápasech, mě zase přibrzdila nepříjemná nemoc, kvůli které jsem byl téměř měsíc mimo. Pak už se to jen vezlo a ani los prvních zápasů nebyl úplně optimální vzhledem k naší situaci. Každopádně jsem přesvědčen, že kdyby nedošlo k přerušení soutěže hned v první půlce října, tak by naše postavení v tabulce bylo jiné.


Snažím se individuálně udržovat v kondici

Extraliga se nejspíše rozběhne, ale nepředbíhejme. Jak se na ni zatím připravujete?

Tak odpovím asi jako většina hráčů, že se snažím individuálně udržovat v kondici. A určitě bych chtěl v této sezóně ještě hrát. Ale jestli mohu vyjádřit můj pohled na současnou situaci, tak hokejbal asi trochu prováhal období, kdy se udělovaly výjimky ostatním sportům, jako jsou například házená nebo florbal. Teď i když je žádost o schválení podaná a čeká se na vyjádření, tak se domnívám, že to je v takovém bodě, že ta žádost leží někde na stole a nikoho to moc nevzrušuje, protože si řeknou, že v současné situaci jsou důležitější věci než se zabývat tím, jestli se bude hrát hokejbal. Ale je to jen čistě můj názor.

Co bude další milník ve Vaší hokejbalové kariéře? Pomýšlel jste někdy na seniorskou reprezentaci?

Tak vzhledem k tomu, že jsem odehrál jen jednu celou sezónu mezi seniory, tak jsem nad tím úplně nepřemýšlel. (smích) Základ je, aby se dařilo v budoucnu a pokud by ta možnost někdy přišla, tak budu moc rád.


Vobruba stihl v letošním, brzy pozastaveném ročníku, odehrát jen 3 zápasy. V tom loňském, anulovaném, nastoupil v Extralize v 16 duelech, zapsal 14 bodů za 3 góly a 11 asistencí. Autor fotky: Milan Podpera.