CROSSDOCK Extraliga

I přes výhru ve hře moc pozitiv nebylo, přiznává střelec premiérového hattricku Svoboda

Hned první hrací víkend v Extralize byly k vidění povedené týmové výkony, které mnohdy výrazně podpořily individuality. Jedna z nich vzešla z osoby hradeckého útočníka Jakuba Svobody, který v domácím utkání proti Dobřanům zaznamenal svůj první hattrick v Extralize!

Příprava byla výživná


Jakube, k zimní přípravě se naprostá většina hráčů nechce, byť jen myšlenkami, vracet, nicméně prozraďte. Jaká byla pro Vás ta letošní?
Byla výživná, chodilo nás hodně, což se pak taky projeví a člověku se trénuje lépe. Trénovali jsme třikrát týdně, přičemž jsme měli atletické tréninky s našim kondičním trenérem plus nedělní silové v Crossfit INI. Řeknu Vám, co se mi nezamlouvalo – fotbálek jsme hráli snad jen jednou! (smích) Snažil jsem se zaměřit hlavně na nabrání fyzické kondice, která mi v minulé sezoně před play off trochu scházela.



V prvním zápase jara jste narazili na Dobřany. S čím jste do zápasu se zlepšujícím se a odhodlaným soupeřem nastupovali?
Chtěli jsme na Dobřany rychle nastoupit, tlačit na ně už v obranné třetině, a to se nám povedlo. Dostali jsme se do rychlého vedení 3:0, pak sice přišlo naše lehké polevení, které dokázal soupeř využít, ale nakonec to dopadlo. Určitě nemůžeme být spokojení s naší hrou v první třetině, což nám dost jasně vysvětlil i pan trenér v kabině!



Na zápase s Dobřany moc pozitiv nenajdeme


Konečný výsledek 10:4 je tak sice hezký, avšak úplná spokojenost s předvedenou hrou není?
Určitě by bylo hezčí vyhrát třeba 4:0 než touto přestřelkou. Je to škoda i pro Pípu (Petr Brykner, brankář, pozn. red.), který nám vychytal výhru na zimním Pilsen Cupu a drží nás celou sezonu, to mě mrzí. Jediné, s čím můžeme být spokojeni, jsou tři body do tabulky, víc pozitiv na tomto zápase asi těžko najdeme. Těch obdržených branek bylo skutečně hodně, víme, kde byly chyby a musíme se jich do příštích zápasů vyvarovat. Včera nás za to pan trenér pěkně vytrestal bazény (úsměv). Rozhodně chceme vycházet ze zabezpečené obrany a doma určitě tolik branek nedostávat! V dalších zápasech si to jistě více pohlídáme.



Zmiňme další pozitivum tohoto zápasu. Podařilo se Vám vstřelit hattrick. Byl to Váš první v Extralize?
Ano, byl. Míček už mám vystavený na poličce (úsměv).



Kterou brankovou situaci, ať už Vaši nebo celkově, jste považoval za nejdůležitější, případně nejpěknější?
Nejdůležitější byla asi ta sedmá z hole Pepy Krejčíka, ta nás dost uklidnila. Když vezmu ty své, tak asi tu třetí, kdy mi Ondra Lux hezky přenechal míček přes beka, měl jsem střílet hned, ale chtěl jsem mu to ještě vracet, jak se říká, do kuchyně. Musel jsem jít do kličky a ona vyšla. Střídání potom jsme ale hned inkasovali. Nějaká euforie musela jít stranou.



Hradečtí se chtějí dostat pod kůži gólmanovi Letohradu Janu Šimarovi. Povede se jim to? Autor fotky: Iva Janoušková ml.


Domácí hřiště je pro nás velkou výhodou


Co podle Vás může být předností Hradce Králové, kterou byste mohli soupeře ve zbytku sezony trápit?
Největší výhoda je asi v tom, že máme všechny tři lajny vyrovnané. Nikdo v našem týmu výrazně nevyčnívá a jakákoliv lajna dokáže rozhodnout zápas, na tom budeme na jaře stavět.



V dalším kole vás čeká Letohrad, východočeské derby. Co očekáváte od tohoto zápasu? Hrajete doma, může to být výhoda?
Žádný zápas nejde nějak podcenit, půjdeme do toho zápasu za stavu 0:0. Letohrad je podobně běhavý tým jako Dobřany. Víme, koho mají v brance, takže se musíme hodně tlačit do branky, dostat se Šimimu (Jan Šimara) pod kůži. Trenéři nám nějaké poznatky k jejich hře řekli, my musíme hrát svou hru, plnit pokyny a věřit v náš úspěch. Celkově si myslím, že naše hřiště je pro nás velkou výhodou. Vždycky se nám hraje líp doma, než abychom někam museli cestovat.