CROSSDOCK Extraliga

Plast nám nepomohl, je ale jasné, že se musíme přizpůsobit, přiznává letohradský Faltus

Do jarní části extraligové sezony mužů vstoupí v sobotu také letohradští Jeleni. Těm se však první polovina sezony vůbec nepovedla a především propadla jejich pověstná defenziva. V rozhovoru s nejproduktivnějším členem týmu Filipem Faltusem je ale řeč i o jiných problémech.

Od prvního tréninku jsme pracovali na nedostatcích


Filipe, od kdy probíhal zimní dril u vás v Letohradě a jaký model jste tentokrát od trenérů dostali naordinován?
Zimní příprava nám začala hned první sobotu v novém roce. Trénovali jsme třikrát týdně, a to v úterý v budově hokejbalu, kde jsme většinou měli kruhový trénink zaměřený spíše na sílu. Ve čtvrtek jsme chodili do tělocvičny, kde na nás měli trenéři připravený jak trénink na výbušnost a rychlé starty, tak i na sílu. Každou sobotu jsme pak absolvovali nepříjemné běhání na místní umělce, které si troufám říct, bylo asi nejvýživnější.


A kdy jste se poprvé dostali na hřiště? U vás došlo i na menší sněhové nadílky, nicméně pomohl Vám plastový povrch, který sice nemáte už tak krátkou dobu, v Extralize stále ale patří k nejnovějším a někteří z vás si na něho ještě třeba stále trochu zvykají... 
Na hřiště jsme se dostali nějak v prvním týdnu v lednu, ale jelikož, jak sám říkáte, zde podmínky nejsou stále ideální, tak občas nám do toho i pěkně sype. Popravdě, asi všichni víme, že nám plastový povrch nepomohl, jelikož každý z nás byl několik let zvyklý na asfaltový povrch, ale holt je nyní ta „doba plastová", tak nám nezbývá nic jiného, než si na plast pořádně zvyknout a předvádět výkony jako v předešlých letech.


V Extralize mužů Vás v podzimní části zcela jistě nejvíce trápí velké číslo obdržených branek, které je na poměry Letohradu zatím skutečně vysoké. Je to právě defenziva, kterou jste v posledních týdnech začali pilovat nejvíce?
Po konci podzimní části jsme měli důrazný pohovor s trenéry o tom, co všechno musíme změnit do jarní části. Od prvního tréninku na hřišti jsme se začali více zaměřovat na různé herní situace, ve kterých jsme v podzimní části vyhořeli. Tak věřím, že se to v jarní části prokáže.


Mrzí mě, že nás někteří zkušení hráči před podzimem opustili



Na druhou stranu, i směrem dopředu to není ideální. Do šancí se sice dostáváte, ale často je neproměňujete. Čemu to Vy, jakožto nejlepší střelec týmu, přisuzujete? I tohle je totiž problém, který se u Jelenů opakuje už minimálně druhou sezonu po sobě...
Máte pravdu, se střeleckou impotencí se trápíme už několik sezon. Myslím si, že to je také kvůli tomu, že málo z nás je více jak jeden den v týdnu na hřišti s hokejkou, a to je potom hned znát... Proto si troufám říci, že jsme v podzimní části nedokázali být rovnocennými protivníky soupeřům z horní části tabulky, jelikož oni spolu trénují třeba i třikrát týdně a my většinou nejsme schopni se sejít ani na páteční trénink... Ale věřím, že se to nyní změní k lepšímu.


Kromě domácího přípravného souboje s prvoligovým Svítkovem jste v zimě síly změřili i s extraligovým konkurentem z pardubických Polabin. Jak byste se ohlédl za tímto zápasem? 
Utkání musím hodnotit kladně, i když jsme prohráli, jelikož si myslím, že jsme byli více než rovnocenným soupeřem a gólových šancí jsme měli na rozdávání. Ale bohužel zase ta neefektivita... Zápas jsme odehráli s velmi mladým týmem a jsem si jistý, že další kluci z juniorky si svým výkonem řekli o další šanci v A-týmu.


A ještě otázka na závěr: Momentálně zimujete na osmé příčce, více vás však teoreticky ohrožují deváté Sudoměřice, než že byste útočili na sedmou Karvinou. Jaké jsou tedy vaše jarní cíle? A zajímají mě vyloženě ty ještě pro základní část, tedy do devíti zbývajících zápasů...
Jarní cíle jsou jasné, probojovat se do play off! I když všichni víme, že to bude nesmírně těžké. Mrzí mě, že někteří hráči po nepovedené podzimní části oznámili, že si dávají pauzu a ve zbytku sezony nepomůžou týmu v důležitých zápasech v boji o play off. Ale věřím, že se šance chytí další hráči a dosáhneme vysněného cíle.