2. liga

Roman Smutný stále válí ve 2. Lize, kde patří mezi nejproduktivnější hráče

Nestárnoucí legenda Roman Smutný hájil dlouhé roky barvy jihlavského SK s céčkem na prsou. Nastupoval také za Kladno Habešovna, Přelouč a byl členem zlaté juniorské reprezentace. Kromě titulů mistra Evropy má ve své sbírce extraligový i prvoligový titul. Nyní už se hokejbalem baví v barvách Flyers.

Cením si nejvíc asi třetího místa v Extralize s Jihlavou

Romane, vyhrál jste ve své kariéře téměř vše, co se dalo. Jakého úspěchu si ceníte zpětně nejvíce a proč?

Cením si nejvíc asi třetího místa za muže SK (Extraliga mužů 2002 pozn. redakce), na tribunách bylo 500 fanoušků! Tedy na hokejbal něco úžasného. Samozřejmě také titul mistra republiky s Habešovnou, kde se fakt sešel super tým se skvělým trenérem p. Tyburcem a spousta top hráčů! Neměl bych zapomenout ani na juniorské zlaté mistrovství Evropy… těch šampionátů bylo tolik, že ani nevím, kolikrát jsme to vyhráli. (smích)

Jak jste se vůbec dostal k hokejbalu?

Od dětství na parkovišti u školy, nebo kde se prostě dalo, což bohužel už moc vidět není… Jinak ve 12ti letech jsem přišel na nábor SK, kde nás trénovali Drobný a Táborský. Pak už to vlastně jelo až doposud (smích).


Roman Smutný (třetí zprava) ovládl se svými spoluhráči mistrovství Evropy juniorů v roce 1999. Zdroj fotky: HBC Flyers Jihlava.

Ve čtyřech byla hra podle mě více zábavná

Dříve se hrálo v teplákách, s tenisákem, hokejbal jde neustále vpřed...

Bylo to krásné období, stačilo fakt mít tenisák plněný vodou, pracovní rukavice a bylo... Myslím, že i kouzlo hokejbalu bylo právě v tom hrát v teplákách. Navíc ve čtyřech byla hra podle mě více zábavná. Jinak doba je jaká je a hokejbal se posunul také...

Na hřišti stále stačíte i o dvě generace mladším hráčům, což dokazují Vaše statistiky. Kde berete motivaci?

Fyzicky už nestačím na nikoho, ani jsem nikdy moc nestačil (smích). Jednou mi dokonce pan Tyburec říkal, že mě viděl i běhat! Jinak statistiky moc neřeším, jsem rád, když pomůžu týmu a my vyhrajeme, nerad totiž prohrávám! A kde beru motivaci? Nechci si připadat tak starý a hlavně kvůli klukům v kabině, tam je člověk hned o 10 let mladší.

Jednou z motivací bylo také Masters v Českých Budějovicích. Akce se už podruhé odkládá. Je to důvod, proč další sezónu opět pokračovat?

To ani ne, protože nejsem ani v širší nominaci a nikdo nevolal a já pořád čekám (smích).

Trénování? Muselo by mi vše dávat smysl

Uvidíme i v příští sezóně opět v akci nestárnoucí tým HBC Flyers Jihlava?

Toho se bojím asi nejvíc (zamyšleně). Mám obavy, že ten rok a půl, co se nehraje, bude znát. Ale třeba u kluků bude chuť začít zase hrát, nevím, nikdo nemládneme.

Myslíte, že si v letošní sezóně ještě zahrajete soutěžní zápas?

Letos tomu moc nevěřím, Extraliga se dohraje, ale to je vše. Myslím, že některá opatření ztrácejí logiku, ale beru vše tak, jak to je. Mrzí mě to spíš kvůli dětem.

Spojení Roman Smutný a hokejbal patří neodmyslitelně k sobě. Uvidíme Vás v budoucnu jako trenéra na střídačce?

Koho bych ale trénoval? (smích) Muselo by mi vše dávat smysl. Dětský nebo mužský tým. Hlavně na klukách vidět, že chtějí něco vyhrát, být pracovití v trénincích… Ale vždy mě trénovat bavilo, tak nikdy neříkej nikdy.

Roman Smutný patří mezi nejlepší hokejbalisty v historii českého hokejbalu. Zdroj: SK Jihlava