CROSSDOCK Extraliga

Obrovská čest být kapitánem reprezentace, popisuje svoje vzpomínky Miroslav Růžička

Vyhrát extraligové tituly, ovládnout pohár mistrů, být kapitánem české reprezentace, vychutnat si pocit ze zlaté medaile na mistrovství světa, několikrát reprezentovat svou zemi na mezinárodní akci – ano, to všechno se dá zvládnout za jednu kariéru.

Výčet výše zmíněných úspěchů má na svědomí ústecká ikona hokejbalu Miroslav Růžička, který opravdu vyhrál v hokejbale všechny cenné trofeje. Před nedávnem tento ústecký matador zakončil svou extraligovou kariéru, ale bez extraligového hokejbalu nevydržel dlouho. Momentálně patří do realizačního týmu ústecké Elby a stále prohání mladší spoluhráče v nižších ligách. O tom, jak se dostal na extraligovou střídačku a jak vzpomíná na své největší úspěchy, se můžete dozvědět v rozhovoru, který poskytl Miroslav Růžička naší redakci.

V Kanadě bez hymny

V hokejbale jste dokázal vyhrát vše, co se dalo, na co vzpomínáte nejraději?

Krásných vzpomínek mám strašně moc, hokejbal mě naplňoval, potkáte spoustu skvělých lidí, získáte skvělé kamarády a potom, když se podaří zvítězit nebo přečkat společně těžké chvilky, jsou to nezapomenutelné okamžiky. Toho všeho si moc vážím. Titul mistrů světa z Plzně před domácími fanoušky byl neskutečný zážitek a přál bych to všem zažít. Krásnou vzpomínku mám i z MS v Kanadě, když jsme v semifinále porazili Kanadu. Po dost vyhroceném zápase nám organizátoři nezahráli hymnu, tak jsme se na modré chytli za ramena a hymnu si společně zazpívali. Krásné vzpomínky mám i na klubové úrovni, když jsme vyhráli mistrovské tituly nebo pohár mistrů ve Villachu.

V roce 2013 jste na Mistrovství světa byl kapitánem české reprezentace. Jaké to byly pocity, když jste dostal „céčko“ na dres?

Je to obrovská pocta a čest být kapitánem české reprezentace. Pocity jsou to smíšené. Na jednu stranu jste nadšený, připadáte si jako v krásném snu a nechcete se probudit. Jste v reprezentaci, na světovém šampionátu, navíc v Kanadě a ještě k tomu kapitán reprezentace. Ale na druhou stranu jsem si uvědomoval, jak těžké to bude. Přede mnou byl kapitánem Petr Novák (jedna z největších osobností hokejbalu), jeho jen tak nahradit nešlo. MS bylo v Kanadě a my útočili na třetí titul po sobě. Pro všechny to byla výzva nás porazit a sesadit nás z trůnu. Nebylo to lehké, ale ta skvělá parta kluků, trenérů a lidí okolo týmu mi pomohla se s tím vyrovnat.


Miroslav Růžička je dvojnásobným mistrem světa z roku 2009 (na snímku z Plzně) a z roku 2011 z Bratislavy. V roce 2013 vedl národní tým na MS v Kanadě jako kapitán, skončilo to titulem vicemistrů světa! Autor fotky: Jakub Vaiz.

Dívat se, jak ostatní kmitají? Má to své kouzlo

Nyní patříte i do trenérského štábu ústecké Elby, jak jste se dostal k této pozici?

Přesně si to nevybavím, ale vyplynulo to ze situace. Honza Fedák a Tomáš Laibl se dostali k trenérskému žezlu, když já končil kariéru v Extralize. Bavili jsme se, co a jak dál, zkusili jsme si vzájemnou spolupráci a zjistili, že nám trénování společně funguje. Zjistil jsem, že mě baví příprava taktických tréninků, analýzy soupeře a sdílení mých zkušeností. Snažím se co nejvíce pomoci klukům i klubu. Má to i jednu výhodu. Konečně jsem poznal, jaké to je si písknout do píšťalky a jen se dívat, jak ostatní kmitají po hřišti. Má to své kouzlo (smích).

Byl jste u posledního extraligového titulu, kdy si myslíte, že by se mohl nejcennější tuzemský hokejbalový titul vrátit do Ústí nad Labem?

Něco lehčího tam nemáte? Byl bych moc rád, kdyby parta, která se teď nově v Elbe utvořila, spolu pár let vydržela a kluci využili ten potenciál, který společně mají. Věřím, že je šance titul vyhrát, jen je před námi ještě spousta práce.


Miroslav Růžička aktuálně působí v Extralize hokejbalu jako asistent hlavního trenéra ústecké Elby Jana Fedáka. Autor fotky: Lucie Toušová.

V jedné lajně se synem

Aktivní kariéru jste ale ještě nezakončil a stále válčíte v 2. Lize za teplické Rondo a v Oblastní lize oblékáte dres legendárního Coma teamu. Jak si užíváte, po několika letech na nejvyšší úrovni, hraní v nižších soutěžích?

V obou soutěžích si to moc užívám. Hraji se spoustou kamarádů a navíc občas v jedné lajně i se synem (jsem opravdu už starý).

Myslíte, že se letos ještě soutěže dohrají nebo myslíte, že dojde k anulování dalšího ročníku?

Přál bych si, abychom všichni mohli znovu začít sportovat, a to především děti. Pro ty, co milují hokejbal, je to jejich vášeň, je „rok“ bez oranžového míčku, bez spoluhráčů, bez týmu, bez vypjatých zápasových chvil, prostě k nevydržení. Už proto bych si moc přál brzký návrat na hřiště, společně, jako tým. Nejsem se jistý, zda se dá soutěž ještě dohrát. Snad se to povede, ale pevně věřím, že v září začneme novou sezónu, kterou dohrají všechny kategorie, a zažijeme spoustu společných zážitků.


Miroslav Růžička válel až do vynucené pauzy v 2. Lize a Oblastní lize na severu Čech (na fotce v dresu COMA teamu v Oblastní lize). Zdroj fotky: rshbcechysever.rajce.idnes.cz