CROSSDOCK Extraliga

Jak vidí situaci Kova jeho tahouni, Petr Adam a Tomáš Winter? Musíme se více udržet v útočném pásmu

Pražské Kovo v dohrávce Extraligy zatím nezískalo bod, i když se po něm natahovalo v prvním zápase v Plzni. Ve druhém utkání to pro Pražany také nedopadlo dobře, když na Palmovce prohráli s ústeckou Elbou. Kde vidí chybu Petr Adam a na čem musí hokejbalisté Kova zapracovat?

Pánové, pauza byla velmi dlouhá. Jste rádi za rozběhnutí Extraligy nebo jste přemýšleli, že sezónu nedohrajete?

P: Ano, pauza byla opravdu dlouhá, popravdě už jsem ani nevěřil, že ještě soutěž nějakým způsobem dohrajeme, ale určitě jsem ani na chvíli nepřemýšlel, že bych případně sezonu nedohrával.

T: Upřímně? Doufal jsem, že se sezóna dohrávat nebude. Poslední rychlejší krok jsem udělal loni 3.10. v Letohradu. Od té doby jsem jen ležel a jedl.

Správný čas na to, aby si Extraligu vyzkoušeli i mladí, tvrdí Winter

S jakým cílem jste se rozhodli jít do dohrávky Extraligy? Budete se chtít probojovat do play-off?

P: Play-off je určitě náš cíl, chceme se o to poprat, i když zatím to výsledkově moc nevypadá.

T: Cíl Kova jako organizace je zapracovat mladý hráče, protože zatím se jich moc neprosadilo a ten tým samozřejmě stárne a ti kluci, co tam teď jsou, to nebudou hrát do nekonečna. Navíc se letos nepadá, takže ideální příležitost, aby si to mladí vyzkoušeli. Co se týče mých osobních cílů, tak se hlavně nezranit a dohrát to důstojně.

Tomáš Winter pomáhá strážit branku Kova v zápase s HBC Plzeň. Autor fotky: Milan Podpera

Zatím jste s Kovem odehráli dva zápasy, a to proti Plzni a Elbě. Obě utkání jste prohráli, a tak se Vám vyřazovací boje trošku vzdálily. Jak hodnotíte tyto dvě porážky?

P: Zápas v Plzni byl vyrovnaný. Myslím, že si zasloužil remízu, bohužel Plzeň zvládla závěr lépe a brala všechny 3 body. Ústí jsme z mého pohledu vůbec nezvládli takticky, spousta laciných chyb, které nás stály porážku.

T: V Plzni jsme si to prohráli sami. Dvakrát se nám podařilo vyrovnat. Místo toho, abychom zápas překlopili na naši stranu, přestali jsme hrát a Plzeň nás potrestala, pak už si to zkušeně pohlídala. Ústí bylo lepší, využilo šance a k ničemu nás nepustilo. Tam se nemáme moc o čem bavit.

Zatím jste vstřelili pouze 3 branky, za to jste jich 7 inkasovali. Na čem budete pracovat? Musíte si ještě zvyknout na herní vytížení?

P: Je to náš problém dlouhodobě. Vychází to z toho, že nejsme schopni se udržet v útočném pásmu na balónu a z toho plyne malý počet střel a samozřejmě i počet branek.

T: Musíme zapracovat celkově na herním systému, bez kterého už se Extraliga hrát nedá. My dlouhodobě moc gólů nedáváme. Je to dané tím, že se neumíme udržet na balónku v útočném pásmu, tím pádem nemáme gólové šance, a proto máme 3 góly za dva zápasy.

Petře, jste kondičním trenérem mužstva, jak tedy probíhala průběžná příprava během dlouhé pauzy? Na co by se hokejbalisté měli zaměřovat primárně?

P: Každý hráč dostal individuální plán, ale myslím, že to plnila tak polovina, pauza byla opravdu dlouhá a motivace žádná! Hokejbal je atletika, mnoho hráčů už ani nepotřebuje hokejku, takže rozhodne práce na fyzické kondici v různých směrech s tím, že by běh měl byt 70 % tréninku fyzičky a rozhodně by neměl chybět dobře nastavený silový trénink. Ne, kvůli tomu, aby po hřišti běhala hrouda svalů, ale kvůli rychlosti, síle a prevenci zranění.

Tomáši, hrával jste hlavně v útoku, ale teď nastupujete v obraně, proč tomu tak je?

T: Ano. Je to jako v amatérském fotbalu. Mladej a běhavej kluk hraje na hrotu, postupem času se posouvá směrem dozadu. Až je z něj starej, tlustej pán a hraje stopera. Snažím se trenérovi vysvětlit, že moje místo už je vzadu, on si ale pořád naivně myslí, že jsem rychlej a furt mě dává do útoku.

Pokud chceme do play-off, budeme muset vyhrát všechny 4 další zápasy!

V dalším zápase přivítáte Karvinou, jak se na tento duel těšíte? Pokud myslíte na play-off, bude to chtít výhru, co myslíte?

P: Myslím, že s Karvinou získáme první body po covidové pauze, ale rozhodně to nebude nic snadného.

T: Pokud chceme hrát play-off, budeme muset pravděpodobně vyhrát všechny 4 zápasy, které nás čekají. A samozřejmě začít tím sobotním s Karvinou.

Petr Adam při forčekingu plzeňského hráče. Autor fotky: Milan Podpera

Na pana Karla se určitě těšíme, hlásí Adam

Jak se těšíte na příchod nového trenéra, Karla Manharta? Bude to pro tým vzpruha, co tento příchod bude obnášet?

P: Na pana Karla se určitě těšíme. Myslím, že nám ukáže nové věci, které určitě přivítáme a v kombinaci s Michalem Krčkem to bude skvělá spolupráce.

T: Já jsem hlavně rád, že přijde někdo mimo náš klub. Kromě Jardy Pavlíka tady totiž vždy trénovali lidi z Kova. Že je to úspěšný trenér, to je bez debat, vzpruha to taky nejspíš bude, protože se všichni budou chtít ukázat, nicméně s námi to není úplně jednoduché a sám jsem zvědavý, jak to spolu s Michalem ukočírují. Uvidíme, s čím Karel přijde a co po nás bude chtít, zatím nám svoji představu neřekl. Jen doufám, že bude soudnej a nebude mě dávat do útoku. (smích)