CROSSDOCK Extraliga

Televizní kamery? Nerad bych zas slyšel od babičky, že byl jejich brankář lepší, usmívá se Jirotka

Brankáře kladenských hokejbalistů netřeba dlouze představovat. Jan Jirotka patří mezi stálice českého hokejbalu, jak na klubové, tak na mezinárodní scéně. Kladenští hokejbalisté ještě po restartu sezóny nepoznali hořkost porážky a svou měrou k tomu přispěl právě kladenský fantom v bráně.

Jan Jirotka svá čísla úspěšnosti tlačí k 90 % a dokazuje i v této sezóně svoji extra třídu. O úspěšném restartu, jak se (ne)připravoval na návrat na hřiště a jak vnímá kamery na utkání, se dozvíte v našem rozhovoru, který nám brankář, který dokázal vstřelit ve své kariéře i branku poskytl naší redakci.

Hodně pohybu, střelba a málo faulů

Honzo, jak byste zhodnotil restart sezóny, co se týče výsledků Kladna?

Restart sezóny se nám výsledkově podařil a řekl bych, že až na pár výpadků se nám povedl i herně, takže zatím převládá spokojenost. Snad v tom budeme pokračovat i nadále.

O víkendu vás čeká Hradec Králové v TV utkání, jakou zvolit taktiku na Piráty, abyste brali všechny body?

V Hradci Králové nás čeká jako vždy velice obtížné utkání a pokud chceme myslet na úspěch, tak musíme důsledně dodržovat pokyny trenérů. Jaké budou zatím nevím, ale určitě v tom bude hodně pohybu, střelby a málo faulů.


Jejich brankář byl prostě lepší, řekla babička

Vnímáte osobně rozdíl, když jsou na utkání TV kamery?

Rozdíl nevnímám a určitě nejsem z kamer nervózní. I když malinko možná ano, protože se na TV utkání, která jsem odehrál, vždy koukala babička a jeden ze zápasů komentovala slovy: „jejich brankář byl prostě lepší“ (smích). To bych nerad slyšel znovu.

Jak jste se jako brankář připravoval v době pandemie?

V jednom z rozhovorů jsem se přiznal, že s přípravou jsem to zrovna nepřeháněl, takže bohužel již nemohu napsat něco jiného (smích). Ale samozřejmě jsem jen neseděl na gauči a občas šel běhat, občas se protahoval a trénoval postřeh.


Jan Jirotka patří již několik let mezi stěžejní postavy kladenských úspěchů. Autor fotky: Tomáš Kostečka.

Skvělá kladenská parta

Berete v kladenské kabině jako úspěch pouze mistrovský titul?

Za celou dobu své kariéry jsem nezažil, že by na Kladně byly jiné než nejvyšší cíle. Párkrát se to povedlo, párkrát ne, ale vždy bylo cílem vyhrát poslední zápas sezóny. To platí i letos. Samozřejmě doba je jaká je, a tak bude také úspěchem, pokud všichni letošní sezónu dohrajeme ve zdraví a v té příští se potkáme na hřištích už za normální situace.

V kariéře jste toho zažil opravdu hodně. Dokážete říct jeden úspěch, kterého si ceníte nejvíce?

Nabízelo by se vypíchnout nějaký titul nebo třeba vstřelený gól, ale já jako největší úspěch vnímám fakt, že už tolik let mohu být součástí té skvělé party v kladenské kabině, kde jsem za tu dobu poznal spoustu fajn lidí a kamarádů, se kterými se potkávám i mimo hokejbal. A to bych za žádnou medaili nevyměnil.


Jan Jirotka si drží úspěšnost zákroků kolem 90 %. Autor fotky: Ivana Laiblová.