CROSSDOCK Extraliga

Premiéra na O2 TV Sport? Bitva se vším všudy! Most utnul vítěznou šňůru Plzně

Poprvé v historii se na O2 TV Sport odvysílal hokejbalový zápas, a to navíc i s hokejbalovým komentářem. Utkání v plzeňské Košutce se neslo v duchu vyrovnanosti a mnoha zvratů. Velké nervy to byly až do předposlední minuty utkání, kdy se Plzni podařilo vyrovnat a duel tak musel jít do prodloužení.

Plzeň byla blízko samostatným nájezdům podruhé za víkend, ale nakonec si výhru po prodloužení užili mostečtí hráči. Těm se v poslední minutě prodloužení podařilo vstřelit vítěznou branku, konkrétně se trefil Jaromír Markytán, který Mostu přišel pomoci z prvoligových Prachatic. Tento obránce dokonce zaznamenal v klání dvě branky, Most tedy může být s příchodem tohoto hokejbalisty více než spokojený.


Plzeň přišla o neporazitelnost! Bude tento výkon pro Most vzpruhou?

HBC Plzeň vs. HBC Most 3:4 pp (0:1, 2:1, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Slanec (Gřonka), 25. Lokajíček (Hurt, Švarc), 44. Hurt (Kejř, Ulč) – 7. Valenta (Hnízdil), 30. Štěpáník (Hnízdil), 36. Markytán (Hnízdil, Chyba), 50. Markytán (Singer).

Střely na branku: 26:22, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 2:1, v oslabení: 0:0, bez diváků.

Severočeský celek z Mostu si do Plzně přivezl dobrou náladu podpořenou sobotní výhrou z pražského KOVA. Mostečtí se na začátku zápasu ujali otěží a ihned plzeňskému Kráčinovi zavařili. Plzeň působila bojovným dojmem a snažila se tlačit do mosteckého obranného pásma, ale hokejbalisté Mostu velmi dobře bránili a většinu času se spíše hra odehrávala před plzeňskou brankou. V čase 6:50 před Kráčinou čistě vyhrál vhazování Daniel Hnízdil na Jana Valentu, který zpoza modré čáry brankáře Mečounů propálil. Kráčina měl čistý výhled, ale střela byla nejspíše tečovaná. Po této úvodní brance se hra přelévala ze strany na stranu. Ani jeden z týmů si však nevytvořil větší šanci.

Po první přestávce však bylo vidět na plzeňských hráčích odhodlání a touha srovnat, aby se před televizními kamerami nezahanbili. Možnost jim k tomu hned v první minutě druhé třetiny dal mostecký Drož, který byl vyloučen za vysokou hůl. V této početní výhodě si vytvořil střeleckou šanci plzeňský Hanuš, orazítkoval však pouze tyčku mostecké klece. Tempo utkání diktovala Plzeň a Severočechům začala pomalu zatápět. Ve 22. minutě si Plzeň vybojovala další přesilovou hru, kterou využila. Petr Groňka stál na pravé straně hřiště a od mantinelu směřoval svoji křižnou nahrávku na zcela zapomenutého Michala Slance. Přihrávku lehce tečoval mostecký obránce. Balónek se po tomto zásahu dostal do vzduchu. Slanec však s přehledem zakončil baseballovým stylem. O minutu a půl později šli Mečouni do vedení 2:1.


V Plzni se odehrál krásný televizní duel! Autor fotky: Milan Podpera.

Nepozornosti mostecké obrany využil Hurt. Ten obral o balónek jednoho z mosteckých hráčů u pravého mantinelu, natlačil se do středu hřiště a poté pod hokejkou našel volnou hůl Lokajíčka, jenž pouze zasunul do odkryté branky. Mečouni po druhé brance polevili, což se odrazilo v nedisciplinovanosti. Plzeň poskytla Mostu dvě přesilovky, ve kterých Severočeši Kráčinu několikrát potrápili. První nevýhodu Plzeň přežila, ale druhou již ne. Sedm vteřin před druhou sirénou, opět po vyhraném vhazování Daniela Hnízdila, se čistě prosadil tvrdou střelou od modré čáry Štěpáník.

Třetí část přinesla velmi nervózní chvíle, a to hlavně pro plzeňské hokejbalisty. Ti ve 35. minutě museli čelit přesilové hře 5 na 3. Most bohužel pro Mečouny nezaváhal a tuto výhodu využil. Znovu u tohoto gólu asistoval Daniel Hnízdil, který kolmicí přes půl pásma nabil Jaromíru Markytánovi, jenž vymetl pravou šibenici. Po tomto plzeňském zkratu se Severočechům dařilo držet hru daleko od své branky.

Zásadní chvíle přišla v čase 41:59, kdy Most hrál v oslabení. Mečouni v této přesilovce jasně tlačili a prahnuli po vyrovnání. Sedm vteřin před vypršením trestu svůj tým zachránil Kejř, jenž od červené čáry Plzni vystřelil po teči Hurta alespoň bod. Prodloužení ve třech je pro hokejbalisty velmi náročné, což bylo vidět i v tomto utkání. Hra byla velmi rychlá a navrch měli domácí. Paradoxně, jak už to ve hře 3 na 3 bývá, Plzeňští zbytečně propadli. Mostecký Singer naběhl do útočného pásma a od pravého mantinelu našel osamoceného Markytána před brankou. Mostecký bek nabídku pouze lehce tečoval a balón se dostal do branky. Moste tedy mohl slavit bonusový bod.


Obránce Mostu Jaromír Markytán takto rozhodl o vítězství Mostu nad Plzní 4:3 po prodloužení. Autor fotky: Milan Podpera.

Michal Slanec baseballovým kouskem svému týmu k výhře nepomohl!

Michale, jaké to bylo hrát před televizními kamerami, když víte, že se na Vás dívají televizní diváci?

Tak je to určitě zpestření, ale jak začne zápas, tak to člověk přestane vnímat a soustředí se pouze na hru.

Jak se Vám hrálo? V sobotu jste porazili v nájezdech Karvinou a teď jste v prodloužení nestačili na Most, není to škoda?

Škoda to je. Oba zápasy byly určitě náročné. Myslím si, že jsme mohli oba vyhrát, ale bohužel vlastní nedisciplinovaností jsme pouštěli soupeře do hry.

Krásný gólem jste otevřel skóre zápasu, věřil jste si, že balónek ze vzduchu trefíte?

Tak k tomu potřebujete i trochu štěstí to takhle trefit. Jsem rád, že se to povedlo, ale bohužel ke třem bodům to nakonec nestačilo.

Který hlavní moment rozhodl zápas? Co myslíte?

Určitě naše oslabení. Když uděláte v zápase 7 zbytečných vyloučení, hrajete skoro třetinu hrací doby v početní nevýhodě. To je prostě hrozně moc. Most tuhle příležitost využil.

Po hodně dlouhé době jste museli skousnout porážku, čímž vám skončila dlouhá série výher, nemrzí to?

Určitě mrzí, ale je to hra chyb. My se musíme do příštích zápasů z těchto chyb poučit.


Kapitán plzeňských Mečounů trefil míček krásně ze vzduchu a vyrovnal na 1:1. Autor fotky: Milan Podpera.