CROSSDOCK Extraliga

Elba smazala dvoubrankovou ztrátu a postupuje do coalsoft semifinále play off Extraligy!

Netradičně ve středu 30.6. se odehrál 3. rozhodující duel čtvrtfinálové série coalsoft play off Extraligy hokejbalu mezi ústeckou Elbou a Plzní. Právě západočeský celek vstoupil do utkání daleko lépe a po prvních 15 minutách vedl 2:0. Ústečtí ale zabrali, otočili vývoj utkání a radují se z postupu.

Elba DDM Ústí nad Labem vs. HBC Plzeň 4:2 (0:2, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Bačák (Strnad), 18. Soukup (Červinka), 29. Soukup (Červinka, Magasanik), 32. Stupka (Tomáš) – 11. Malý (Hurt), 12. Hurt.

Střely: 23:19, vyloučení: 9:6, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0.

Konečný stav série: 2:1.


Vojtěch Červinka se v rozhodujícím utkání blýskl 2 krásně vyhranými buly, po kterých padly góly Soukupa. Autor fotky: Ivana Laiblová. 

Hororová třetina pro Elbu, Plzeň využila všech chyb

Rozhodující 3. utkání čtvrtfinálové série coalsoft play off Extraligy hokejbalu začala opatrně z obou stran. Postupem času se týmy osmělily a začalo se přiostřovat. Ve velké šanci se jako blesk z čistého nebe ocitl Jiří Benedikt, jenž běžel zcela osamocen na Rechtorika, který ale jeho kličku do forhendu zlikvidoval. Od začátku druhé poloviny úvodní části měla navrch domácí Elba, která na téměř dvě minuty zavřela Plzeň v jejím obranném pásmu, ale zakončení hráčů Ústí nad Labem bylo velice nepřesné. Západočeši se dostali zpátky do tempa, když Elba špatně vystřídala, vyhodila míček na zakázané uvolnění a Plzeň po vhazování v obranném pásmu domácího celku trestala po krásné kombinaci, na jejímž konci stál na pravé straně po přihrávce Hurta zpoza brány Ondřej Malý, jenž střelou z první přes ruku poslal hosty do vedení – 0:1.

Vypadalo to, že se Elba obdrženým gólem nenechá rozhodit, opět se snažila dostávat rychle do útočné třetiny, ale byla to opět Plzeň, která se radovala z gólu. V předbrankovém chaosu, když Rechtorik ležel po zakončení na zemi, se nejlépe zorientoval Richard Hurt, jehož důraz slavil úspěch – 0:2. Plzeň byla rázem na koni, Elba působila opařeně, a to i když si na konci třetiny zahrála přesilovou hru 4 na 3. Plzeňští obětavě blokovali střely, a když už se Ústečtí dostali k dobré střelecké pozici, šel míček mimo. Západočeši tak odcházeli do kabin po prvních 15 minutách zaslouženě spokojenější.

Karty se obrátily, Elba bleskově vyrovnala, Soukup zařídil vedení

V ústecké kabině musel být po úvodní části pořádný šrumec, protože hráči Elby vstoupili do druhé periody velkou aktivitou, která jim vynesla snižující branku. Útočné trio domácích se natlačilo do branky Návary, kde se k zakončení bekhendem na dlouhou ruku prodral Vladimír Bačák – 1:2. Euforie ústeckých hokejbalistů pokračovala a jako by byli polití živou vodou. Ústečtí se nakonec velmi brzy zhruba 2 minuty po kontaktní brance dočkali vyrovnání. Vojtěch Červinka si na vhazování v obranném pásmu Plzně postavil Lukáše Soukupa po své levici, vyhrál na něj čistě míček a ten z první propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:2. Byla to rázem Plzeň, která znatelně tahala za kratší konec provazu.

Západočeši se ale brzy oklepali a začali kousat, navíc si vybojovali hru v početní převaze. V ní se setkali s aktivním vystupováním ústeckých hráčů, kteří se prodrali ven z obranného pásma. Nesmírně důležitou práci předvedl Soukup, který se proháčkoval k přihrávce na nikým nehlídaného Vojtěcha Červinku, jenž dopravil míček za záda Návary, radoval se, ale rozhodčí rozpažil pro úmyslné kopnutí balónku. Červinka sice ukazoval, že trefil balónek čepelí, to mu ale nebylo nic platné. Do 29. minuty začalo být vidět spoustu nepřesností a téměř žádné šance. Na řadu však přišlo opět vhazování v obranné třetině Plzně, na buly se postavil Červinka, jenž vybojoval míček pro Lukáše Soukupa, který si v předbrankovém prostoru počínal jako Viking a doslova domlátil kus oranžového plastu za záda bezmocně padajícího Návary – 3:2.

Emotivní závěr Elba ustála a slaví postup do semifinále

Od začátku závěrečné části bylo vidět, že se Plzeň chce rychle probojovat do útočné třetiny a prezentovat se aktivní hrou. Byla to však Elba, která udeřila, když se do útoku prohnal jako kulový blesk Martin Stupka, tomu před branku Návary nahrál Tomáš a prvně jmenovaný z první uklízel balónek za záda plzeňského brankáře – 4:2. Ústí nad Labem se rázem mohlo uklidnit, ale přišlo vyloučení a Plzeň se tak mohla dostat do hry. Domácí tým posilněn dvoubrankovým vedením ale hrál v pohodě a držel otěže utkání ve svých rukách.

Ústečtí si nicméně ve druhé polovině 3. třetiny začali komplikovat situaci zbytečnými zákroky, nejdříve se ubránili přesilovce Plzně 5 na 4, záhy přišlo dokonce dvojnásobné oslabení ústeckého celku, ve hře 3 na 5 ale domácí hráči perfektně pozičně bránili, zblokovali téměř všechny střely Plzně až na jednu, kdy se z pravé strany do míčku opřel Vobruba a orazítkoval břevno nad Rechtorikem. Elba ubránila i pokračující přesilovku Mečounů, kteří v závěru přitvrdili a Valenta dokonce knokautoval Vaňka a rozhodčí museli k poradě, jak určí ze skrumáže tresty. Elba hrála v závěru utkání více než 2 minuty v oslabení 4 na 5 z důvodu toho, že Plzeň odvolala brankáře a zkoušela to v přesile. Plzeňští ale neunesli v závěru stav utkání a nechali se zbytečně vyloučit a Elba tak oslavila postup do semifinále coalsoft play off Extraligy hokejbalu!