Reprezentace

Čeští junioři a senioři vyzvou v Litomyšli Slovensko! Chceme jednoznačně vyhrát, hlásí trenér juniorů Friml! Jiří Mašík bere akci jako dobrou přípravu na MS!

Národní celek mužů a juniorů se vypraví na reprezentační sraz do Litomyšle, kde se obě česká mužstva utkají v přátelských duelech se Slovenskem. Přinášíme tedy dva krátké rozhovory s oběma hlavními trenéry našich reprezentací před touto akcí. Co Tomáš Friml a Jiří Mašík naordinují svým hráčům?

Takovýchto mezinárodních konfrontací je velmi málo a hráčům to nejvíc dá, ví Jiří Mašík

Trenére, jak se těšíte na další reprezentační sraz? Jste rád, že máte možnost vyzvat rivala ze Slovenska? Co od soupeře můžete čekat?

Samozřejmě se moc těším. Za prvé jsme se dlouho s kluky na reprezentaci nesešli, za druhé je kemp národního týmu vždy speciální a za třetí nám začíná ta pravá příprava na Kanadu. A jsme rádi, že si můžeme zahrát dva zápasy s velmi kvalitním soupeřem. Takových konfrontací je velmi málo a hráčům to nejvíc dá. Čím víc takových zápasů pod tlakem (myslím i psychickým), tak tím lepší. Očekávám hodně běhavý hokejbal, je začátek sezóny, Slováci vůbec nehráli letos extraligu, tak tam možná bude pár nepřesností. Ale nasazení očekávám na 100 % od všech. Přeci jen už se bojuje o MS.

V nominaci jsou zajímavá jména, jak tento „litomyšlský“ výběr vznikal? Máte hlášené nějaké omluvenky?

Měli jsme v květnu sraz realizačního týmu a postupně jsme nominaci tvořili. Letos jsme hráče tolik neviděli, tak to bylo složitější. A pár omluvenek z důvodu zranění (Stárek, Kudela, Hrabár, Kubeš), dovolených (Wróbel, Fejfar, Schnaubelt, Chyba) a ukončení kariéry (Šrámek) bylo. Věříme, že kluci, co přijedou, se ukážou ve velmi dobrém světle.

Chtěli jsme některé juniory nominovat k nám do mužů, ale nakonec odehrají zápasy za svoji kategorii

Co pro Vás bude hlavním cílem této akce? Vidět další hráče v akci, kteří mají potenciál reprezentovat na MS, nebo se jedná spíše o utužení a přípravu na vrcholnou akci?

Je to tak napůl. Někteří hráči jsou nováčci a chceme je vidět v konfrontaci v zápase. A částečně už se ten tým bude tvořit, protože času není zase tolik. Hlavně termínů na soustředění je omezeně.

Ve stejný čas budou na stadionu hrát i reprezentanti do 21 let, budete je také sledovat? Mají i tito borci možnost se dostat k seniorské reprezentaci?

My už jsme některé původně chtěli nominovat na tento kemp, ale pak jsme se domluvili, že odehrají zápasy za svoji kategorii. Sledovat je budeme určitě a pravděpodobně některé vyzkoušíme v nedělním utkání. Už jsme se o tom s Tomášem Frimlem bavili a budeme to dolaďovat v Litomyšli. Určitě mají šanci se do týmu dostat. I v Košicích byli někteří mladí hráči. A v tomto výběru jsou hodně zajímavá jména, která se už prosazují v Extralize mužů.

FOTO: Dokáže Tomáš Friml (vpravo) dovést českou juniorskou výpravu ke dvěma výhrám proti Slovensku v Litomyšli?

Dvojzápas budeme chtít vyhrát, velí Tomáš Friml

Trenére, jak vůbec tato akce vznikla? S jakými cíli a úmysly budete dvojzápas proti Slovensku podstupovat?

Na jaře, když se už vědělo, že se MS neuskuteční, tak mi volal Milan Maršner, že určitě chtějí připravit nějakou akci. Bylo několik variant, a nakonec vyšel dvojzápas se Slovenskem. Tak určitě ve dvojzápase budeme chtít vyhrát a budeme chtít být po celý zápas aktivní.

Jak vůbec vznikala nominace? Shodli jste se svými kolegy jednoznačně? Přišly Vám nějaké omluvenky?

Nominaci jsme tvořili společně celý realizační tým. Vybrali jsme hráče a všichni jsme se na všech jménech shodli, omluvenek je nakonec docela dost, dokonce i všechny náhradníky jsme povolali. Mělo by nás být 18 hráčů do pole a 2 gólmani.

Zrušení mistrovství mě mrzí hlavně kvůli hráčům!

Co můžete od slovenského týmu čekat? Věříte si, že Slováky dvakrát porazíte?

Těžko říct, jaký tým přiveze Slovensko, to se vždy těžko předpovídá, ale věřím, že to bude kvalitní zápas a jak jsem už říkal, určitě budeme chtít vyhrát obě utkání.

Pauza pro některé hráče byla delší. Dostali hráči nějaké pokyny k tomu, aby se udržovali ve formě?

Hráči nedostali žádný tréninkový plán. Většina klubů už je v přípravě, takže se hráči připravují ve svých klubech.

Hráči do 21 let nejspíše přišli o Mistrovství světa, jak to vnímáte? Mají ještě nějakou šanci, že o něj nepřijdou?

Mě to hrozně mrzí hlavně kvůli hráčům, že o MS přišli. Na hráčích bylo znát celou přípravu, že chtějí na MS uspět, bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Šanci nějakou mají, mělo by být pro tento ročník MS v roce 2023, ale jestli to dopadne, se uvidí, určitě bych jim to přál.

>>SLEDUJTE VŠECHNY ZÁPASY ŽIVĚ NA WEBU TVCOM.cz<<