Reprezentace

Juniorky poměří síly se Slovenkami! Velká příležitost se ukázat, těší se Veronika Červíková

Již tuto sobotu 21.8. se na zimním stadionu města Svitavy rozhoří přátelské souboje mezi českým a slovenským národním týmem juniorek do 21 let. Součástí týmu hlavního trenéra Martina Davídka je i obránkyně Prachatic, vítěze MILICA Ligy žen 2021, Veronika Červíková, která se už nemůže dočkat.

Do zápasů se Slovenkami dáme všechno!

Teprve sedmnáctiletá obránkyně z Prachatic Veronika Červíková oslavila na konci června vítězství v MILICA Lize žen, a navíc se podílela na finálovém vítězství nad plzeňskými Liticemi nahrávkou na vítězný gól. Talent v ní očividně dříme od začátku její kariéry, která tak dlouho netrvá. „Hokejbal hraji pět let a přivedla mě k němu Terka Kotlíková. Začaly jsme ho hrát ve třídě a postupem času některé holky odpadly, my jsme zůstaly v Prachaticích,“ popisuje své začátky talentovaná hokejbalistka z jihu Čech.

Po velmi dlouhé době se i dívky těší na mezinárodní konfrontaci, která vypukne v sobotu 21.8. ve Svitavách. „Těším se hodně, protože to bude zase velká zkušenost. Tyto zápasy nejsou často, takže je to velká příležitost se ukázat,“ má jasno Červíková. Ta se se svými spoluhráčkami musí vyrovnat s dlouhou pauzou bez hokejbalu z důvodů špatné covid situace ve světě. „S holkama jsme neměly téměř žádný čas na to se sehrát, takže spíš čekám, že si sedneme v kabině, pokecáme a do zápasu dáme všechno,“ hlásí Červíková. „Když se to nepovede, tak se asi zase tolik nestane,“ nedělá si ze zápasů se Slovenkami těžkou hlavu.


Za nominaci do reprezentace jsem vždy nesmírně vděčná

Každou hokejbalistku i hokejbalistu zajisté vždy potěší, když své jméno najde na listině základní sestavy národního týmu, navíc když vám je jako v případě Veroniky Červíkové teprve 17 let a hned jdete bojovat za nejstarší juniorskou reprezentaci. „Pokaždé je to překvapení a jsem za to velmi vděčná, protože to neberu jako samozřejmost,“ praví skromně talentovaná hokejbalistka z Prachatic. „S holkama jsme vždycky všechny rády, když se to povede,“ dodává s natěšením v hlase.

Nervozita před mezinárodními duely, navíc v „derby“ proti Slovenkám, musí zákonitě přijít, ale pokud se jedná o zdravou nervozitu, tak ta vás dokáže naopak nakopnout k těm nejlepším výkonům. „Jsem vždycky strašně nervózní,“ přiznává před zápasy se Slovenkami Veronika Červíková. „Snažím si vždy připomínat, že o nic nejde, že si to užiji a hraji to hlavně pro radost. Nervozita je ale šílená pokaždé,“ dodává.


Veronika Červíková (vpravo) si užila Světový pohár v roce 2019 v České Třebové, kde se české juniorky do 18 let těšily z premiérového titulu mistryň světa! Autor fotky: Jiří Zaňát.

Titul MILICA Ligy žen? Nečekané! Šly jsme do toho s pokorou

Každý sportovec musí mít motivaci a určité cíle, proč ten daný sport dělá a Veronika Červíková není výjimkou. „Ráda se hýbu, takže to je pro mě skvělý pohyb. Chci hrát dál a když se bude dařit, tak to bude skvělý,“ vypráví. „S holkama v Lize žen se také dařilo, tak doufáme, že se bude dařit i dál,“ přeje si Červíková, která, jak už bylo zmiňováno, na konci června letošního roku oslavila se svými klubovými spoluhráčkami titul v MILICA Lize žen! „Bylo to úplně nečekané, protože jsme do toho zápasu vstoupily s tím, že si to chceme užít, že tam necháme všechno a ono to vyšlo,“ praví s nadšením v hlase Červíková. „Vůbec jsme to nečekaly. Trenér nám říkal, ať do těch zápasů jdeme s pokorou a klaplo to,“ těší ji.

Konkurence v Lize žen každým rokem stoupá, týmy se vyrovnávají, na obhajobu titulu bude v příštím ročníku nesmírně těžké navázat. „Bude to hodně těžké, ale myslím si, že jsme s holkama ukázaly, že i s Prachaticemi se dá počítat, takže doufáme, že by to mohlo opět vyjít,“ nepochybuje Veronika Červíková, která po konci zkráceného ročníku rozhodně nelenila. „Snažila jsem se hodně cvičit, což mě začalo bavit. Snažím se na sobě pracovat i mimo hřiště,“ zdůrazňuje.

Celkem už dvě sezóny byly ovlivněné celosvětovou pandemií covid, teď už nezbývá než věřit, aby nadcházející ročník, který by měl startovat v září, nebyl opět ničím přerušen. „Chtěli bychom odehrát zase všechny zápasy, protože nás to baví,“ upozorňuje Červíková z Prachatic. „Zápasy jsou zpestřením i víkendů, můžeme trávit více času s týmem, tak doufám, že to nebudou zase jenom tréninky a budeme moct co nejvíc hrát,“ přeje si Veronika Červíková.