CROSSDOCK Extraliga

Podaří se Pardubicím v nové sezóně dosáhnout na vrchol? O titul chceme hrát každý rok, nezastírá Mašík

Pardubice se v dohrávce Extraligy hodně rozjely a skončilo to těsnou porážkou ve finále proti Kert Parku. Pardubice si do vitríny vystavily další stříbrné medaile, kdy z toho ale bude ta historická druhá zlatá? Jak se tým připravoval na nový ročník a jaké budou pardubické cíle podle Jiřího Mašíka?

Úspěch to je, přeci jen stříbrné medaile nemáte každý rok

Trenére, dohrávku minulé sezóny jistě v Pardubicích s odstupem času berete jako úspěch, budete chtít na stříbrné medaile navázat?

Samozřejmě to úspěch je, přeci jen stříbrné medaile nemáte každý rok. Když připočtu náš mladý tým a hodně zraněných, se kterými jsme se potýkali, tak je to super, že jsme došli do finále. Ale pořád tam ten červíček hlodá. Když už jsme tam byli, tak jsme to chtěli dotáhnout na vrchol.

Kert Park vás ve finále porazil a nás by zajímalo, co jste si z finálové série odnesli a na čem budete muset zapracovat, abyste příště uspěli?

Proti nabitému Kert Parku se musí gólově prosadit více hráčů. Oni mají silné vyrovnané tři pětky. Naši mladí hráči ještě stále sbírají zkušenosti, a to třeba rozhodlo třetí zápas. I když jsme se na začátek připravovali, tak jsme inkasovali rychle tři góly, a to rozhodlo. A také chladnokrevnost v zakončení. Oni dokáží ve velké rychlosti zakombinovat a dát gól, my třeba ve třetím finále dali čtyři tyčky a břevno. Ale věřím, že jsme si odnesli hodně zkušeností, které nikde nenatrénujete, ale přijdou právě v takovýchto zápasech. Odehráli jsme 7 velmi těžkých utkání v play off, ve kterých se čtyřikrát prodlužovalo. To nás může posunout dopředu. Navíc po finále jsme byli všichni na společné večeři. Když trochu opadlo to zklamání, tak mi hlavně mladší kluci říkali, jakou už mají chuť se o to příští sezónu poprat. Cítil jsem z nich úžasné odhodlání.


Dosáhne pardubický tým plný talentovaného mládí s mixem zkušených hráčů na zlaté medaile v nadcházejícím ročníku Extraligy hokejbalu? Autor fotky: Josef Česák st. 

V tréninku chceme na hráče vytvářet tlak

Po titulu vicemistra coalsoft Extraligy se vaše cíle jistě pouze zvýšily, že? Budete v příští sezóně útočit na prvenství v Extralize, je tomu tak?

Nikde to úplně nevyhlašujeme, ale o titul chceme hrát každý rok. Já si nedovedu představit jít do sezóny s tím, že mi stačí se probojovat do play off. Určitě netlačíme na pilu za každou cenu, ale v tréninku na hráče tlak vytvářet chceme. Jen tak se budou zlepšovat. Mám štěstí, že v týmu je hodně kluků, kteří úspěch chtějí a táhnou tým dopředu.

Jak proběhla letní příprava vašeho celku, když jste minulou sezónu skončili v červenci? Zůstali jste převážně na hřišti nebo jste se zaměřovali na fyzickou stránku?

Tím, že sezóna byla až do července a hlavně kluci neměli volné víkendy, jsme zvolili úplně jiný model přípravy. Kluci se fyzicky připravují od začátku srpna sami. Vytvořili si skupinky podle časových možností a makali spolu. Na konci srpna uděláme testy a kdo chce být v A-týmu, musí projít. Na hřiště jsme šli až 12. srpna, ale to bylo spíš kvůli reprezentantům, aby si zatrénovali před kempem a od 18. srpna už jsme chodili na hřiště třikrát týdně.


Pardubice mají početný kádr, v němž je velká konkurence. Zúročí to již v nadcházející sezóně? Autor fotky: Josef Česák st.

Všichni starší hráči pokračují, což je také pozitivní

Došlo nebo dojde v Pardubicích k nějakým hráčským či jiným změnám? Čekáte nějaké příchody nebo odchody?

K žádným velkým změnám nedojde. Mladí hráči si o místo říkají, nemáme důvod něco zásadně měnit. Stáhli jsme si do přípravy další mladé kluky z B-týmu a juniorky, abychom vytvořili ještě větší konkurenci. Všichni starší hráči pokračují, což je také pozitivní.

Bude pro Vás tato sezóna jako pro hlavního trenéra reprezentace mužů zlomová? Budete sledovat formu všech hráčů a podle toho tvořit nominaci na mistrovství světa v Kanadě?

Zlomová asi bude. Košice byly neúspěch a to se nesmí opakovat. Uděláme všechno proto, abychom v Kanadě uspěli. Sledovat hráče určitě budeme, já už i v minulé sezóně objel některá utkání. Budeme v tom se Slávou Švancorou pokračovat i letos. Nominace se bude tvořit před Kanadou hodně brzy, kvůli vízům a letenkám. Proto bychom chtěli na kemp v Plzni vzít všechny hráče, kteří pro MS připadají v úvahu. Soustředění v prosinci i v únoru budou z tohoto pohledu extrémně důležitá.


Pardubice vstoupí do nové sezóny Extraligy hokejbalu až 11.9.2021.