CROSSDOCK Extraliga

Klišé jako půjdeme zápas od zápasu ode mě neuslyšíte, upozorňuje před sezónou lodivod Dobřan Šlehofer st.

Dobřanský tým se v druhé sezóně v Extralize neprobojoval do play-off a spíše sbírá zkušenosti. Jak sezonu hodnotí lodivod Václav Šlehofer st.? Jaké jsou cíle Šneků do dalších let? Jakou notou trenér Dobřan zavelel k přípravě a jaké změny tým potkaly? To vše v rozhovoru níže!

Půjdeme svou cestou dál a uvidíme

Trenére, v dohrávce loňského ročníku coalsoft Extraligy se vám bohužel nepodařilo probojovat do vyřazovacích bojů. Jak moc vás to mrzelo?

Koho by to nemrzelo... Sportovec by měl chtít hrát o nejvyšší mety. A pořád v ně i věřit. Jenže buďme soudní, Extraliga je jiná kvalita a na ni musíte být patřičně nachystaní. Je třeba mít i čich na hráče, nepochybně poctivě a pravidelně pracovat v trénincích. Což bude asi problém u většiny týmů, proto musí mít každý mančaft pro tuhle soutěž nadstandardní hráče a je jedno, kde je sežene. Jenže naše koncepce v Dobřanech je kapku jiná. Stále chceme pracovat s vlastními odchovanci. Znají myšlení klubu, vyrůstají tady, tak proč ne. Pokud si tedy plní klubová pravidla... Nicméně, kolikrát jsou to i hodně mladí kluci. O to víc Vás práce baví. To vše je pochopitelně mnohdy i na úkor kvality a velmi důležitého výsledku. Vcelku logicky mladý kluk se potřebuje mezi chlapy „obouchat“ a nějakou dobu to prostě potrvá. Čili špetka trpělivosti je na místě. Mně by to ale opravdu ani jinak nebavilo. Musím kluka znát a on mě, pak to třeba i může fungovat. Ideálně tedy plná kabina včetně gólmanů na všech trénincích, což by Vám mohla tahle vize splňovat. Samozřejmě plus mínus nějaká vytipovaná posila odjinud neuškodí. Naopak, přinese Vám do mančaftu něco nového.

Jak byste i přesto zhodnotil výkony svých svěřenců? Začínají si na Extraligu zvykat?

Jak jsem zmínil, je tu hodně mladých kluků a musí chtít na sobě pracovat. Hlavně to musí mít rádi, protože pak pochopí, že i hokejbal souvisí s tvrdou prací, ačkoliv není profi sportem. Ale zase platí, že i amatérský sport musí mít jasný řád, pravidla a být organizovaný. Prostě s minimem tréninků, byť jste talentovaný, nelze hrát na top úrovni v ČR. Myslím, že s tréninkovým nasazením hráčů bojují všechny kluby. Pracovní povinnosti, škola, brigády, covid, jiná lákadla a tak dále, to je častý důvod nepřítomnosti a co opravdu slýchávám, pak i ve větších týmech než jsou Dobřany. Každopádně nemohu říct, že si na Extraligu zvykáme. Dvě hodně neúplné sezony vše zapříčinily. V podstatě se nehrálo. My jsme se tedy spíše rozkoukávali a to nejen na hřišti. Pokud shrnu poslední sezónu, pak v 1. bloku na podzim jsme hráli dobře, ale bodově to neklaplo, krom urvaného bodu v Hradci Králové, kde jsme v minulosti odjížděli takřka vždy s výpraskem. V dohrávce na jaře jsme shořeli s Hostivaří, poté jsme v Karviné odehráli solidní partii, které by slušela remíza. Poslední tři kola jsme zabodovali naplno. Přičemž herní projev byl dle mého názoru stejně dobrý jako na podzim, snad jen krom Kertu, na který jsme neměli a zmíněné Hostivaře. To se nám fakt nepovedlo. My si ale půjdeme svou cestou dál a uvidíme, co to přinese. Spíš bych chtěl, aby se hrála kompletní sezóna bez žádných nucených přestávek, následných dohrávek. Pak se vše bude hodnotit daleko lépe. Buď na Extraligu budeme mít nebo prostě ne. Tak to je, s tím jsme do toho i šli včetně zmíněné koncepce.


Dobřany vyhrály v roce 2019 1. Ligu a tím si vybojovaly postup do Extraligy. Od té doby se ale kvůli covid pandemii nedohrála kompletně ani jedna sezóna. Jak to bude letos? Autor fotky: Roman Turovský. 

Budeme muset k zápasům přistupovat s jasnou vizí

S čím půjdete do další nové sezóny? Budete cílit na zlepšení herního projevu a tím dosáhnout na play off?

Já všude čtu, jak každý půjde do play off či o něj bude bojovat. To je přece jasné. Jenže naší snahou je pořád koukat dál dopředu. Poctivě pracovat v tréninkových jednotkách, budovat klub od potěru. Vytvořit silnou klubovou základnu. To je dle mého aktuálně „gro“ tohoto sportu. Pokud tohle vše sladíš, což není vůbec jednoduché, pak máš cestu v nějakém posunu snazší. Hodně se mi v posledních letech líbí podpora svazu a to nejen v materiální výbavě pro mládež. HCM si postupně získává své místo a prestiž. V tomhle se hokejbal hodně posunul. Jinak vrátím-li se k Extralize, pak celkový herní projev, s ním spojené různé herní varianty, taktické věci či prvky, tohle všechno zkrátka musíš pilovat pořád. To určitě není novinka. Co se týká umístění A-týmu, to neodhadnu. Klišé jako půjdeme zápas od zápasu ode mě neuslyšíte. My jako tým budeme muset k zápasům přistupovat s jasnou vizí, a sice poctivě se na ně v každém týdnu připravit, zodpovědně v něm plnit stanovené úkoly, s nimi automaticky spojenou maximální snahu, bojovnost a vůli, ale hlavně k tomu všemu musíme mít správně nastavenou hlavu. Pokud tohle splníme, mohlo by nás to dovést k dobrým výsledkům. Umístění v tabulce si ale netroufnu odhadnout a žádná nabubřelá prohlášení zde neuvedu. Jedno ale vím. Kluci tady rozhodně šikovní jsou.

Jelikož jste nepostoupili do play off v dohrávce, tak jste měli více času než ostatní na přípravu. Na co jste se zaměřovali?

Nemyslím si, že po takové dlouhé pauze před jarní dohrávkou bychom o něco přišli. Pokud jste hrál třeba o týden nebo dva déle, to bylo asi jedno. Samozřejmě kromě prestižního play off. My jsme drželi tréninkový rytmus zhruba tři týdny po posledním vítězném duelu v Plzni. Poté jsme si dali pauzu a znovu to nakopli před přelomem školních prázdnin. A na co jsme se zaměřili v přípravě? Tady je asi třeba říct, že nemáte k dispozici hráče každý den jako na fotbale či hokeji. Na což jsem také výše upozornil. Musíš mít kolikrát štěstí a někdy být i kouzelník, abys mančaft na soutěž připravil. Neboť to není s hráči denní tréninková práce. Každý trenér má ale představu, co je pro jeho tým nejprospěšnější, na co se zaměřit v tréninku, kde ho tlačí bota. I my s kolegy Malým, Kánským a D. Kováříkem se snažíme tým posunout. Se spoluhráčem a zároveň kolegou z vedení klubu Michalem Pokorným také často řešíme A-tým. Všichni víme, kde má mladý mančaft rezervy. A není jich málo. Dáváme dost času střelbě a pochopitelně jiným věcem. Více konkrétní ale nebudu.


Dobřany zapracovávají dost odchovanců, v budoucnu se jim jejich dřina zajisté vrátí! Zdroj fotky: fcb TJ Snack Dobřany.

Začlenili jsme z dorostu a juniorky své odchovance

Potkaly Váš celek nějaké změny v hráčském kádru? Čekáte opět nějaké příchody nebo odchody?

Je to takový koloběh, někdo třeba skončí, jiný přijde, prostě klasika. Co se týká příchodů, pak jsme začlenili z dorostu a juniorky své odchovance. Bratry Tomáše a Aleše Duchkovi, Jana Matoušeka, Michala Neumaiera, Jiřího Stránského, gólmany Matěje Malotína, Lukáše Hrubého a zapracovávat budeme i mladší kluky, třeba Radka Vajdu s Jakubem Gawendou. Opět tedy půjdeme do bojů spíše se svými kluky. U gólmana Ondřeje Jáska se hostování mění na přestup. Vrací se někdejší mládežnický talent Ondřej Ulm, který s Dobřany slavil dva dorostenecké tituly a další medaile, postup do Extraligy. Také na reprezentační úrovni se mu dařilo. Tady prostě chceme věřit, že to tentokrát bude na dlouhou dobu a Ondra nám naši trpělivost a podporu vrátí svými výkony. Pořád je to hodně mladý kluk, a hlavně šikovný hráč. Dále k nám na přestup přichází Jakub Ráb z Litic, ten však laboruje se zraněním, takže uvidíme. Snad je to všechno.

Navíc jste nově přihlásili svůj B-tým do 1. Ligy. Kdo za tento celek bude nastupovat? Mohl byste nám tento počin nějak přiblížit?

Řeknete-li B-tým, vyzní to strašně. Myslím, že v kterékoli kabině zmíníte „Béčko“, pak spousta kluků ohrne nos... Přitom se nyní v našem případě jedná o druhou nejvyšší mužskou soutěž v ČR. Pro klub z jihu Plzeňska je to opět novinka a výzva mít tady v hrdých Dobřanech dvě nejvyšší soutěže v republice. Osobně mám i proto na ni náhled maličko jiný. Je to 1. Liga a tu jsme tady z drtivé většiny hráli s A-týmem. Pro mě tedy jasná kvalita a zejména pro mladé kluky nejen na hraně A-týmu ideální zkušenost „opráskat“ se mezi pardály. Letos jsme nepřihlásili juniorskou Extraligu a naši kluci v této věkové kategorii (spíše ale dorostenci) mají možnost si "národku" mezi chlapy cvrnknout. Naše rezerva mužů, alias „Benfika“, tedy půjde také do republikových bojů. Uvidíme, co nám novinka přinese do klubu a zda nám naplní naše představy.


Dobřany odstartují sezónu na domácí půdě soubojem s Hradcem Králové!