Reprezentace

Do prvního utkání čeští mladíci vlétli jako uragán! Zaslouženě jsme vyhráli, hlásí trenér Kotek

K prvnímu sobotnímu zápasu český výběr reprezentantů do 15 let vstoupil s velkou parádou. Slovenští hráči ihned pocítili, kdo je zde domácí celek. Češi šli ve druhé části duelu do vedení 1:0. V závěrečné periodě však našli svoji střeleckou formu, Slováky v prvním duelu udolali 3:1.

Česká republika U15 – Slovenská republika U15 3:1 (0:0,1:0,2:1)

Střely: 34:13, Vyloučení: 1:2, Využití přesilových her: 0:0

Branky a nahrávky: 22. Šlechta (Vela), 34. Jedelský (Slezák), 39. Šlechta (Číž, Vela) – 44. Hanák (Filipeje)

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Čeští mladíci se radují z gólu proti Slovákům! Autor branky Vojtěch Šlechta!

Úvodní tlak Čechů gól nepřinesl!

Mladé české naděje v domácím prostředí na slovenského soupeře začaly v prvním zápase hned od začátku velmi tlačit. Slováci se v prvních dvou minutách nedokázali vymanit ze svého pásma, avšak Češi si nevypracovali větší šanci. Čechům se v první třetině dařilo slovenský výběr mnohdy přečíslovat. Ve 4. minutě břevno nastřelil Jedelský. Slovenští mladíci se do 5. minuty stále nedokázali dostat ze své obranné třetiny kvůli pohotové hře našich obránců, kteří sbírali balónky ihned ve středním pásmu. V čase 5:10 byl na straně Slovenska vyloučen Ďuračka za napadení. Čechům se podařilo uvelebit ve slovenské obranné třetině a vyslat na slovenského brankáře Sebestyéna několik nebezpečných střel, které slovenský fantom zlikvidoval a Slováci tak první oslabení přežili. Nadále trval stav nerozhodný 0:0, ale Češi slovenskou branku neustále ostřelovali. Nejvíce byl střelecky vidět Vojtěch Svatoň. V 10. minutě se do velké šance dostala opět česká družina. Duo českých borců bylo úplně samo před slovenským brankářem, ale finální nahrávka od Jedelského byla příliš pomalá a slovenští beci stihli celou situaci zachránit. Ve 13. minutě měl největší možnost ke skórování český Šlechta, který se krásně prokličkoval přes všechny slovenské hráče, avšak zakončení mezi nohy mu nevyšlo.

Češi se dostali do těsného vedení!

Ve druhé části zápasu došlo ke změně v české brance. Místo Fleischmana nastoupil Koudela. Češi se opět ujali otěží zápasu, ale v prvních chvílích druhé třetiny se neudálo nic zajímavého. Ve 3. minutě prostřední periody se nejprve po nahrávce Šlechty dostal do velké šance Šmídek, ale střelu se mu nepodařilo nasměrovat mezi tyče. Následně se Češi dostali dvakrát do situace 2 na 1, ale ani jednou se jim nepodařilo zakončit. Slovenský tým vyhodil balónek, při kterém Češi špatně střídali a Slováci zaznamenali svoji první šanci, tu však Koudela chytil. Ve 22. minutě se odehrávalo vhazování v pravém kruhu před slovenskou brankou. Vojtěch Vela buly čistě vyhrál na Šlechtu, ten nekompromisně vypálil na dřevěnou nohu Sebestyéna, který neměl žádnou šanci střelu chytit. V půlce druhé části slovenský Chrastina vybídl lobem svého spoluhráče Regece, který v úniku nastřelil horní tyč. To bylo první zaváhání českých borců, ti poté svého soka opět zavřeli v jeho třetině. Druhé vyloučení ze slovenské strany přišlo v čase 25:22, kdy za podražení musel pykat Hanák. Češi se rozestavěli ihned v útočné třetině, avšak byli vykázáni za postavení útočícího hráče v brankovišti. Další velkou šanci ke skórování měl Davídek, který byl vybídnut mezi kruhy, jenže slovenský Sebestyén vytáhl vynikající zákrok. Ve 28. minutě se prvního faulu dopustila česká strana, konkrétně za podražení šel na 2 minuty na hráčskou lavičku Tomáš Stoulil. Slovákům se ale nedařilo usadit v útočném pásmu ani v početní převaze a Češi svoje oslabení lehce překonali.

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Český výběr U15 při rozcvičce před prvním utkáním.

Češi stupňovali tlak a byla z toho výhra !

Do třetí periody vstoupili domácí hráči velmi laxně, čehož Slováci využili a český celek zpočátku tlačili. Vše musel hasit brankář Koudela. Do samostatného úniku se dostal slovenský Filipeje, který Koudelovu branku přestřelil. Slováci se začali Čechům vyrovnávat a konečně to byl výkon, který jsme od Slováků čekali. Navzdory tomu šli Češi ale do dvoubrankového vedení. V 34. minutě Slezák vytahoval z české třetiny balónek, který před útočnou modrou čárou nahodil na slovenskou branku. Toto nahození slovenskému gólmanovi proklouzlo mezi nohama a orazítkovalo tyč. Míček poté doběhl Jedelský, který měl jednoduchou práci s dorážkou. Od 36. minuty byli na koni opět Češi, kteří slovenský výběr přehrávali. O tři minuty později se to potvrdilo. Třetí gól Češka přidal Šlechta po kličce, kterou si Sebestyéna položil a pod ním míč poslal do branky. Asistovali Číž a Vela. Slovensko se snažilo alespoň snížit, neúspěšně se o to pokoušel Mitra. V předposlední minutě se Slovákům podařilo nakonec ještě snížit na 1:3. Krásnou střelou se prosadil Hanák, kterému přihrával Filipeje. V poslední minutě se Slováci mohli dostat Čechům na dostřel. Úplně sám byl před brankou Candrák, kterého naštěstí pro domácí Koudela vychytal.

Zaslouženě jsme vyhráli, hlásí asistent trenéra Kotek!

Ohlas asistenta trenéra reprezentačního výběru U15, Jakuba Kotka:

„Do zápasu jsme vstoupili aktivně, hráli jsme to, co jsme potřebovali, a taky jsme je trošku zatlačili. Efektivita zakončení avšak nebyla taková, jakou jsme si představovali. Od druhé třetiny jsme to ještě více nakopli, což jsme potřebovali a také z toho padl ten první gól. Ve třetí třetině jsme dali trošku šťastný gól, což nám pomohlo do koncovky. Avšak druhá část třetí třetiny nebyla v naší režii a Slováci dokonce i snížili, ale konec jsme si pohlídali. Myslím si, že jsme celý zápas byli lepší a zaslouženě jsme první utkání vyhráli. Slováci nás příliš nezaskočili a to, co hráli, jsme od nich čekali.“

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Češi jsou naladění do druhého utkání pozitivně, zvládnou ho?