CROSSDOCK Extraliga

Kluci rychle pochopili, co nás bude posouvat dál, těší nového trenéra KOVA Karla Manharta

Nová extraligová sezóna nám klepe na dveře a týmy posilují i na pozicích trenérů. Jedním z nich je i pražské KOVO, které angažovalo zkušeného Karla Manharta, jenž nejprve dokončil sezónu s juniory Kert Parku a nyní se může naplno věnovat KOVU.

Karel Manhart ke své extraligové práci ještě stále povede reprezentaci žen, kterou bude připravovat na mistrovství světa 2022 v Kanadě. O tom, jaké jsou první dojmy z nového působiště, o letní přípravě, ale i posilování kádru se můžete dočíst v našem rozhovoru, který nám pražský lodivod poskytl.

Spokojený nebudu asi nikdy

Pane Manharte, nyní už jste členem pražského KOVA, jaké jsou vaše první dojmy z tohoto klubu?

Čas mého působení v KOVU je zatím krátký na nějaké hlubší nebo podrobnější hodnocení. Začal jsem v klubu s aktivní prací v polovině července, kdy „A“ tým zahájil přípravu na novou sezónu. Bylo to tak domluveno, abych mohl dokončit sezónu v Kert Parku u juniorů, a to byla vlastně i moje podmínka. Myslím, že vše proběhlo dle dohody a oba kluby budou v Praze díky dobrým vztahům spolupracovat a vychovávat nové nadějné hokejbalistky a hokejbalisty. V této chvíli se však maximálně soustředím na „A“ tým, chceme do sezóny trochu kluky motivovat, a to jak úpravou zázemí, tak vybavením. Zastávám názor, že když něco chceš, musíš něco dát, pak ale vyžaduji zpětnou vazbu. Časem se chci zapojit i do práce u mládeže, už jsme to v klubu probírali, mám spoustu nápadů, ale teď je priorita připravit se s áčkem na sezónu.

Kolik hráčů jste měl k dispozici na prvním tréninku a jste zatím spokojen s docházkou?

Já spokojený nebudu asi nikdy. Mám to v povaze. Na prvním tréninku bylo cca 25 hráčů. Nejprve proběhla informativní schůzka, kde jsme hráčům řekli naše představy na sezónu a seznámili je s programem celého předzávodního období. S docházkou to není úplně špatné, kompletní ale budeme, až skončí dovolené, brigády a začne standartní pracovní režim. Kluci ale rychle pochopili, co nás bude posouvat a za to jsem rád.


Tým pražského KOVA v srpnu podstoupil soustředění v Hořovicích už pod vedením nového hlavního trenéra Karla Manharta. Posune celek z hlavního města směrem k play off? Zdroj fotky: fcb TJ KOVO Praha.

Chci mít v týmu konkurenci

Chystáte nějaké změny v kádru v podobě příchodů a odchodů?

Určitě ano. Pracujeme na tom už od mého nástupu k týmu. V této chvíli máme hotové hráče z poloviny kluků, co jsme si vytipovali. Probíhají další jednání, ale je možné, že se někteří připojí až v průběhu sezóny. Jde řádově o deset až dvanáct hráčů. Chci mít v týmu konkurenci a věřím, že i ta nás přiblíží k dobrým výsledkům.

Jak probíhá letní příprava před sezónou a co je hlavní náplní?

Sedmitýdenní přípravu jsme zahájili 19. července. Trénujeme třikrát týdně, a to v režimu hřiště a kondice po 45 minutách. Tyto kombinované tréninkové jednotky jsme měli do soustředění, které proběhlo v Hořovicích v polovině srpna. V této chvíli už pracujeme pouze na hřišti, kde se věnujeme hlavně jednoduchým věcem tak, abychom vše prováděli v maximální rychlosti. Na to pak napojujeme systémové věci a v závěru přípravy se budeme věnovat hlavně detailům a standartním situacím. V plánu přípravy jsme si domluvili tři zápasy, a to s Hostivaří, Kelty a s Plzní. S Hostivaří jsme sehráli vyrovnané utkání, sice s absencí několika hráčů na obou stranách, ale pro nás určitě dobrá konfrontace. Další dva duely nás čekají v příštím týdnu, a to v úterý v Berouně a ve středu doma s Plzní.

Budete muset skloubit práci v Extralize mužů a také připravit národní tým žen na MS 2022, nebojíte se absence volného času?

Věřím, že si ten kalendář sedne tak, abych někde nechyběl.


Karel Manhart stále povede vedle extraligového KOVA také národní tým žen, s nímž by se měl v červnu 2022 představit na mistrovství světa v Kanadě. Autor fotky: Jiří Zaňát.