CROSSDOCK Extraliga

Je těžké v krátkém časovém úseku nastavit opět tým na novou sezónu, popisuje Milan Jelen

Pro někoho bylo překvapením, že loňský mistr z Kert Parku neměl na úvod sezóny oslnivou formu, ale na vině byla krátká pauza a mnoho zranění. O tom, v jakém je stavu momentálně pražský celek se rozpovídal Milan Jelen, asistent hlavního trenéra.

David Kuna týmu dodává maximální klid

Pane Jelene, Kert Parku se úplně nevydařil začátek sezóny, bylo to pouze vinou zranění?

Úvodní utkání proti Karviné jsme zvládli, pokud se bavíme o utkáních a ztrátě bodů v Letohradu a v Dobřanech, tak ta se nám opravdu nepovedla. Těch faktorů, které můžou mít vliv na to, zda máte konzistentní výkon v soutěžním období a vše je postupně směrované k absolutní formě, kterou jako trenér vědomě časujete, souvisí samozřejmě s celým cyklem, tedy především s přípravným obdobím a také s odpočinkem. Pokud dojde tým do finále a končí s dalším finalistou nejdéle z celé soutěže, HC Kert Park Praha v podstatě čtyři sezóny po sobě a vítězně, což v mentálním nastavení týmu do další soutěže hraje významnou roli třeba i ve srovnání, pokud jste poraženým finalistou nebo vítězem. Najednou potřebujete ve velmi krátkém časovém úseku opět tým připravit a nastavit na další cestu sezónou. Letos ta pauza prostě byla až nezdravě extrémně krátká. Od hráčů a všech v klubu opět po vrcholu v podstatě žádáte po dvou týdnech, že to jdete zkusit vyhrát znovu... přičemž jejich sportovní cíle byly před chvílí zcela naplněny a mnozí z nich hráli na hraně zdravotní způsobilosti.

Teď, ale přišly dvě výhry po sobě – je starý dobrý Kert Park zpátky?

Ano, a proto nepanikaříme a víme, čeho jsme schopní a jaké osobnosti a typy lidí v týmu máme. Obrovský vliv má v tomto ohledu také chování hlavního trenéra Davida Kuny, který týmu společně s námi věří a dodává maximální klid i v takových těžkých situacích, kdy musíte vyřešit spoustu faktorů, které vám prostě v úvodu soutěže logicky nemohou hrát do karet.


Nejúspěšnější trenérská dvojice posledních čtyř sezon! Kert Park Praha je dlouhodobým vládcem Extraligy hokejbalu. Změní se to v letošním ročníku? Autor fotky: Roman Mareš (radost z titulu z roku 2019).

Úspěšný souboj s Kladnem? Na takové zápasy se těšíte

V Kladně jste předvedli skvělý obrat. Jak byste popsal tento zápas?

Tým Kladna a vlastně celý klub vykazuje dlouhodobě vysoký standard, jak po sportovní stránce, tak té organizační, včetně zázemí patří mezi špičku soutěže. Na takové zápasy se prostě těšíte, chcete tu konfrontaci. Takové utkání Vám ukáže spoustu věcí, které potřebujete zlepšit, ale také to, kde je vaše síla, a i když v některých pasážích utkání, a to především ve druhé třetině, byl náš obraz hry vzdálen od toho, co jsme chtěli předvést, utkání jsme zvládli a dokázali vývoj otočit, přetavit k plnému bodovému zisku a tím splnit cíl, který jsme si před utkáním dali.

Vy sám ještě aktivně nastupujete v nižších soutěžích, nebyl ve hře Váš start v Extralize, když měl Kert Park marodku?

Nastupuji, ale to už je spíš taková kosmetika, jak nepřibrat kila. Ne to určitě nebyl, byť jsem před 7 lety nějaký ten start měl, ale to byla jiná situace a mě bylo výrazně méně let. Ale hlavní kouč David Kuna by na to ještě měl (smích), bych ho měl u sebe u „bečíků“.


Tabulka Extraligy hokejbalu po nekompletním 6. kole. Zdroj: hokejbal.cz