CROSSDOCK Extraliga

Důležité bude udržet osmičku a začínat play off doma, odkrývá ústecké plány Jan Fedák

Ústecká Elba prochází generační obměnou, ale na výsledcích to není znát a svěřenci trenéra Fedáka mají za sebou úspěšnou podzimní část. Vyzpovídali jsme ústeckého trenéra o podzimní části a zimní přípravě, ale také o oslavách příchodu Nového roku.

Slabší a silnější soupeři už nejsou

Pane Fedáku, po podzimní části 13 zápasů, 22 bodů a průběžná 5. příčka extraligové tabulky. Když se podíváte jen na tabulku, panuje spokojenost?

Rozhodně ano. Letošní sezóna se mi zdá zase o další kousek vyrovnanější, každý může porazit každého, takřka už nemůžete třídit soupeře na papírově slabšího či silnějšího. A to je samozřejmě dobře, nikdo nemá nic jasného a to je ten hlavní důvod, proč ty zápasy hrajeme. Proto každý urvaný bod navíc a díky tomu vyšší pozice v tabulce vede k větší spokojenosti. Teď bude důležité udržet osmičku a nejlépe začít play off z domácích pozic.

A co herní projev mužstva? Sešlo se Vám hodně zraněných, před sezónou byly nějaké odchody. Jste spokojen s předváděnou hrou?

I přesto, že jsme se potýkali s řadou problémů a čím vším jsme si museli projít, jsme podzimní část zvládli dobře. Musím vyzdvihnout vůli a výkony úzkého jádra týmu, hráčů, kteří nám byli ochotni vypomoct, a také juniorů, kterým jsme dali příležitost, nezklamali nás a potvrzuje se, že do budoucna bude na čem stavět. Paradoxem je, že jsme v okleštěných sestavách dokázali trhat rekordy, zejména pak odehranými výsledky na hřištích soupeřů.


Potřebujeme rozšířit základnu

Co byste chtěli zlepšit do jarní části, kde přijdou boje o titul?

Primárně potřebujeme rozšířit naši základnu. Nikdo z nás nevíme, zdali se nebudeme potýkat se zraněními, karanténami atd. Do toho zaúřadují kolize zápasů extraligové části juniorů, do které se probojovali. Po technické stránce je vždy na čem pracovat. V našem případě se o to více musíme zaměřit na buly, zakončení, přesilovou hru… a pak ještě kondici. Jak vidíte, nebude toho málo.

Jaký bude harmonogram zimní přípravy?

Začínáme den po Silvestru takovým malým otestováním. Nemyslím na covid, ale chceme zjistit fyzický stav hráčů a také si následně po zimní přípravě vyhodnotit, jestli jsme udělali nějaký posun. Trénovat budeme šestkrát týdně, z toho dva tréninky budou formou „individuálů“, kde hlavní náplní by měly být rekreační aktivity. Ze zbylých čtyř pak tělocvična, posilovna a hřiště (to vše s ohledem na podmínky počasí).


Obměněný kádr ústecké Elby dokázal odehrát povedený podzim. Jak se bude Severočechům dařit v jarní části? Autor fotky: Ivana Laiblová.

Třeba mi ještě nabídka na silvestrovský večer „přifrčí“

Plánujete nějaké přípravné utkání nebo turnaj během zimní pauzy?

Chtěli bychom. Počkáme však, jaké budou možnosti. V této době je s ohledem na pandemii něco takového těžké plánovat. Myslím si, že budeme improvizovat a vždy to domluvíme nebo přihlásíme z týdne na týden. Zase opatření, karantény, nemoci, zranění, počasí, …

Čekají nás oslavy Nového roku, jak budete trávit tento večer? Preferujete poklidnou oslavu nebo patříte mezi „bouřliváky“?

Konkrétní plány nemám. Třeba díky Vám ještě přifrčí nabídka a půjdu s někým posedět. Jinak je známo, že jsem slušňák, každopádně spát nebudu. Příchod Nového roku případně přivítám decentně a symbolicky v rodinném kruhu.