Turnaje

V Dobřanech proběhl každoroční turnaj Ledňáček, na němž úřadovali domácí Šneci!

V sobotu 22. ledna klub TJ Snack Dobřany uspořádal svůj každoroční turnaj Ledňáček, na kterém se představilo 5 týmů. Nejlépe se vedlo domácím Šnekům! Jak se Václavu Šlehoferovi st. podařilo pozvat tolik týmů a jaká byla kvalita turnaje? Co je cílem tohoto turnaje a splnil letošní ročník očekávání?

Já jsem rád, že tyhle mančafty do Dobřan dorazily

Pro Vás asi nebylo problém sehnat účastníky, podařilo se Vám pozvat 4 celky. Ať je to extraligové Kovo, prvoligové Nové Strašecí či reprezentace Masters. Jaká byla kvalita těchto mužstev?

Problém by nebylo pozvat i více mančaftů, tedy např. 6 i více, ale spíš čas nelze „nafouknout". Hrací dobu chceme 2x12 čistého času a vše situujeme do jednoho dne. Pět týmů je tedy ideální variantou. Prozatím jsme o vícedenním turné neuvažovali, jednak kvůli době a také vím a pamatuji turnaje, jak vypadaly noci na něm a druhé hrací dny… Ale také to mívalo své kouzlo. Né, že ne! (smích)

Cílem turnaje je určitě zimní praxe pro všechny hokejbalisty. Jaký je však formát tohoto turnaje? Hraje každý s každým? Můžete nám prozradit více?

Ano, je to dobrá herní vsuvka do zimní přípravy mužstev, ale také se rád vidím s ostatními týmy, kamarády v období pauzy. Za ty roky to k hokejbalu určitě patří. Myslím, že to tak mají nastavené všichni zúčastnění. Strop v počtu 5 týmů jsem zmínil. Každý mančaft odehraje stejně, žádné play off, tedy 4 duely v čistém čase 2x12 minut. A v systému každý s každým. To mi přijde nejspravedlivější. Co se týká bodů do tabulky, pak je to klasika. Vítěz v základní hrací době bere 3 body, v prodloužení (3 na 3 a 3 minuty čistého času) 2 body a poražený po remíze bere bod. Nerozhodne-li prodloužení, pak po 3 nájezdech jedou oba týmy. Fakt klasika.

Vy jste se svým celkem turnaj opanovali a zvítězili jste. Překvapilo Nové Strašecí, které skončilo druhé! Naopak Kovo bylo až čtvrté! O vyrovnanost turnaje očividně není nouze.

Tak předně je to turnaj. Výhru tudíž nikterak nepřeceňujeme. Každopádně hraje se v pokráceném čase oproti standardu a stát se může cokoli, pokud honíš výsledek. Jinak týmy zkouší, mohou mít v této těžké době oslabený či namixovaný kádr. Nebo to naopak někomu prostě sedne, bojuje a celý den se mu daří. Strašečtí byli tím druhým případem a hráli velmi sympaticky. My jsme zkoušeli či míchali sestavou, turnaj je pro nás každoročně herní součást zimní přípravy. „Kájovo Manhartovo KOVO“ také nebylo v kompletu, a přesto zvýšilo svým jménem a historií kredit turnaje. Čili některé výsledky zkreslují a na turnaji je nelze brát jako stěžejní. Mára Tymeš sem s Čechií Central přivezl další nové kluky oproti letnímu Letňáčku a také oni dupali do pedálů celý turnaj. „Libisovo Komůrky“ ČR Masters se lepšilo paradoxně přibývajícími duely, přičemž v kádru se prohání staří pardálové s výborným Ondrou Průšou v brance. Ten si vychytal i top brankáře turnaje. Prostě každý tým je nějak zaměřen a k turnaji i dle toho přistoupí. Já jsem ale rád, že tyhle mančafty do Dobřan dorazily. Fakt mne těší, že v téhle době se vůbec Ledňáček uskutečnil a jak už jsem zmínil, rád vidím protihráče, kamarády i ve večerních hodinách u pivka.

Zdroj fotky: Facebook TJ Snack Dobřany. Prvoligové Nové Strašecí obsadilo na tradičním dobřanském turnaji druhé místo.

Plán je jasně nastavený, teď ho jen kluci musí poctivě plnit

Splnil turnaj tedy Vaše očekávání? Je něco, co se nepovedlo? Nebo co byste chtěli do dalších ročníků zlepšit? Určitě se akce bude konat i v příštím roce.

Myslím si, že turnaj očekávání opět naplnil. Fakt jen to, že hrajete prostě zápas, je dobře. Žádný trénink Vám ho nenahradí. Na druhé straně stojí tým také v dresu a už se prostě chováte jinak. A pak, jak jsem zmínil, vidíte a "kecnete" s letitými kamarády z řad republikových soupeřů. Zlepšit či doladit se dá určitě hodně věcí. Třeba v budoucnu opravdu uděláme dvoudenní turné. Přihrajeme klukům, respektive soupeřům ubytování a bude-li zájem, proč ne? Měli jsme tady zhruba před třemi lety díky Davidu Kunovi už i slovenskou Skalicu, můžeme i my mrknout za hranice. V příštím roce na Ledňáčka navážeme, ale už v létě na konci prázdnin tradičně plánujeme také turnajového bratra s podobným názvem Letňáček 2022.

Máte do budoucna v plánu tento turnaj rozšířit? Nebo zůstanete u nynějšího formátu?

To je právě otázka. Jak jsem zmínil, muselo by mi to dávat smysl z mnoha pohledů. Třeba v létě by to šlo s přespáním pod stany zde v areálu či v přilehlé tzv. školní tělocvičně. Pak bychom mohli pozvat i více týmů. Nápadů je dost. Realizace bývá těžší a následná kritika pro Čechy typická. Čili odpovím jednoduše a politicky, uvidíme. (smích)

Jak jste byl spokojen s výkony vašeho týmu? Budete na jaro dostatečně připraveni?

Pro mladé kluky to byla další herní praxe. Na některých je strašně vidět dlouhá herní pauza. Ale to tak je v každém mančaftu. Jinak jsem za tento turnaj a přístup kluků celkově opravdu moc rád. O tom, zda budeme patřičně připravení do jarních ostrých bojů, samozřejmě ukáží až samotné extraligové a prvoligové zápasy. Nicméně my teď musíme navázat dalšími tréninkovými jednotkami na další fázi zimní přípravy. O nejbližším víkendu nás pak čeká dvojzápas s ČR U20. Tedy další herní praxe, posléze opět tréninky a další přípravné zápasy. Plán je jasně nastavený, teď ho jen kluci musí poctivě plnit a pak vše prodat v jarní části Extraligy. Je před námi opravdu spousta práce.

Zdroj fotky: Facebook TJ Snack Dobřany. Výběr Central Czechia obsadil na turnaji Ledňáček 2022 pátou příčku.