Reprezentace

Na reprezentační soustředění mužů se chystá ostřílený Jan Pospíšil!

V půlce února se česká hokejbalová reprezentace mužů zúčastní mezinárodního turnaje Markmed Cup v Plzni, kde prověří svou sílu s úřadujícími mistry světa ze Slovenska a hráči ČR U23! V jakém světle se naši reprezentanti ukáží před nadcházejícím MS v Montrealu? A jak se na akci těší Jan Pospíšil?

Moc času na přípravu nezbývá

Honzo, blíží se další reprezentační sraz a Vy nechybíte v užší nominaci na mezinárodní turnaj v Plzni. Jak se na něj těšíte?

Na podobné akce se těším vždycky. Zahrát si s nebo proti těm nejlepším je super konfrontace a člověku to ukáže, jak na tom momentálně je, na čem má zapracovat. Zároveň se těším na kabinu jako takovou. Zda se ale srazu zúčastním, je zatím ve hvězdách. Aktuálně mě trápí stehno, které jsem si natáhl na jednom z tréninků… Ten Sláva nás tam normálně ničí. (smích) Dává nám takový dávky, který by sám jako hráč nedával. (smích)

Akce proběhne 11. – 13. února a střetnete se se Slovenskem a výběrem ČR hráčů do 23 let. Co vám můžou tyto zápasy ukázat?

Jak jsem říkal v předešlé otázce. Ukáže to aktuální formu, kdo se jak připravoval. Mezinárodní zápasy na menších hřištích jsou spíše o fyzičnosti, soubojích. Nejsou to většinou hezká utkání. A co to může ukázat trenérům? Myslím, že kostru týmu už mají trenéři nějak danou. Ono už moc času taky nezbývá. Takže se budou soustředit na detaily, které můžou hrát na MS důležitou roli. Jak si kdo s kým vyhoví, jak se hráč zachová v určitých situacích a podobně. Podle toho už můžou pomalu dávat formace dohromady.


MS v Kanadě? Jeden z důvodů, proč stále hraju

Složení naší reprezentace je také hodně nabité. Myslíte si, že by takto mohla vypadat nominace i na kanadské MS?

V historii byla jakákoliv nominace našlapaná. Na všech postech jsme měli a máme hodně kvalitních hráčů. Takže ano, takhle může vypadat i finální nominace. Ale ať už vypadne kdokoliv z jakýchkoliv důvodů, máme v lize dostatek hráčů, kteří můžou adekvátně a kvalitně zastoupit.

Vy jste ostříleným borcem a v reprezentaci nesmíte chybět. Několik světových šampionátů jste už odehrál a také slavil úspěchy. Chtěl byste se podívat i na to další MS?

Jasně, že bych chtěl. Je to jeden z důvodů, proč to stále hraju a co mě motivuje. Ještě jednou s touhle partou něco dokázat. S čím ale nesouhlasím je, že v reprezentaci nesmím chybět. Věk nezastavíš a zkušenosti nejsou všechno. Když už nejdou nohy, nebo hlava není dobře nastavená, čeká na tento post dalších nespočet kvalitních hráčů.

Je vidět, že patříte stále ke špičce českých obránců a v Extralize si držíte svůj standard. Máte z 10 zápasů 10 bodů a s Mostem jste na třetí příčce. Jak byste to zhodnotil?

S postavením v tabulce musíme být spokojeni. V Mostě už dlouhodobě platí, že záleží, v jaké sestavě se sejdeme. Odehráli jsme dobrá utkání, ale i hrozná, kde jsme měli štěstí. Důležité bude ale jaro. Pokud nenavážeme na podzim, všechno tohle bylo zbytečný. Co se týká mé osoby, tak se snažím být týmu jakkoliv prospěšný. Až uvidím, že to není ono, nebo hokejbal nebude na pořadu dne, rád své místo přenechám jiným, mladším. Nerad někde překážím, takže to s klidným svědomím zabalím.


Mužský výběr se na posledním šampionátu v Košicích v roce 2019 umístil na 4. místě. Najede opět na medailové úspěchy v letošním roce na MS v Kanadě? Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Dlouhé čekání na zlato? Slováci nám ukazují, že to jde

Jak u Vás probíhá zimní příprava? Dáváte si speciálně do těla před reprezentačním srazem?

Měl jsem v plánu hodně věcí, dokonce jsem si i lehce upravil jídelníček, ale jak už jsem zmínil, začátek ledna pro mě nezačal zrovna dobře. Prakticky celý leden jsem odpočíval a dával noze klid. Jsem typ člověka, co pořád musí něco dělat, pauzu prakticky neznám. Ale už jsem ve věku, kdy regenerace trvá déle a nechci začátek nějak uspěchat. A jestli to bude mít vliv na reprezentaci a já se nebudu moci zúčastnit, tak se nedá nic dělat. Chci být připravený aspoň na ligu.

Český hokejbal čeká na mužské zlato od roku 2011. Nemyslíte si, že je čas vrátit se na zlatý vrchol?

Hlavně byla chyba z něj vůbec slézat. Konkurence je ale velká a opravdu není jednoduché se udržet tak výkonnostně vysoko. Na druhou stranu nám Slováci ukazují, že to jde. Tak třeba tímto MS začneme nějakou takovou sérii vítězství my.

>>SLEDUJTE VŠECHNY ZÁPASY MARKMED CUPU NA TVCOM.CZ<<