Reprezentace

Radim Štěpáník si vysloužil pozvánku na Markmed Cup! Mým cílem vždy bylo zlato z MS, netají se

Mezi zkušené borce, kteří působili dříve v mistrovském týmu Kladna, se řadí Radim Štěpáník! Tento ostřílený forvard teď obléká dres Hostivaře, ve které jde příkladem mladým hráčům! Jak se tomuto hráči v Praze hraje? A je překvapen, že mu přišla pozvánka na reprezentační sraz mužů na Markmed Cup?

Hokejbalu se chci stále věnovat naplno

Radime, v minulé sezóně jste oblékal dres Mostu, ale letos již hájíte barvy Hostivaře. Co Vás do Prahy přivedlo?

V Praze žiju, ale posledních asi 15 let jsem všude za sportem dojížděl. Tudíž jsem trávil 2 až 3 hodiny na cestách kvůli jedné až půl druhé hodině tréninku. I kvůli tomu jsem si dával na rok pauzu, a když jsem se vrátil, došlo mi, že dojíždění už pro mě není. Hokejbalu se chci stále věnovat naplno, ale bylo už na čase to zefektivnit. Jednak kvůli práci, ale hlavně do budoucna kvůli rodině. Hostivař se mi vždy líbila a mám ji shodou okolností nejblíž, tak jsem je kontaktoval a domluvili jsme se.

Jaká je Vaše role v extraligové Hostivaři? Přeci jenom máte hodně zkušeností z Kladna, Mostu, ale i reprezentace! Snažíte se tedy předávat zkušenosti mladším?

Je to pro mě něco nového, bylo samozřejmě daleko jednodušší hrát se zkušenými hráči než s juniory. Chvilku mi trvalo, než jsem zjistil, že se musím na hřišti daleko víc angažovat, než si plnit jen úlohy svého postu. Jelikož patřím mezi nejstarší, tak se klukům snažím radit a předávat zkušenosti. Občas je to ale těžké, zejména když radíte juniorovi, který vede střelce mužské Extraligy a prší mu z toho až do nosu. (smích)

Se svým týmem jste zatím na pomezí play off. Cíl je tedy jasný, dostat se do vyřazovací části Extraligy?

Minulý rok to klukům uteklo o kousek, takže letos na něj už chtějí určitě dosáhnout. Za mě je spíš cíl, aby se tým postupně zlepšoval. Kvalita i ambice na titul tu jsou, ale tak za dva až tři roky.

Radim Štěpáník (vlevo) se již několikrát účastnil Mistrovství světa. Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Letos to bude přeci jen daleko těžší dostat se do nominace

V individuálních statistikách si nevedete špatně a svými podzimními výkony jste si také řekl o nominaci do reprezentace, překvapila Vás pozvánka?

Za pozvánku jsem rád. Byl jsem zvyklý, že jsme dříve šli až do finále a měl jsem celé jaro na to si o finální nominaci říct. Letos to bude přeci jen daleko těžší.

V Plzni Vás s mužskou reprezentací čeká herní konfrontace s mezinárodními soupeři na Markmed Cupu. Jak se na tuto štaci těšíte?

Těším se hlavně na sraz jako takový. Parta je v reprezentaci dobrá. A pokud do toho nehodí covid vidle, tak se těším i na zápasy.

>>SLEDUJTE VŠECHNY ZÁPASY ŽIVĚ NA TVCOM.CZ<<


Příprava pod taktovkou kamaráda

Je obtížné se přes zimu, kdy probíhá pauza, připravit na toto reprezentační soustředění?

Přípravu mi vede už od léta můj kamarád a kolega z fitka. Takže pro mě je příprava v tomhle relativně jednoduchá. Sice hodně reagujeme na to, jak se cítím na hřišti nebo celkově v přípravě, nebo co cítím, že potřebuju, ale jinak prostě dělám, co mi říká.

Budete se snažit dostat do finální nominace na plánované MS v Montrealu? Přeci jenom jste bronzovým medailistou z Pardubic a máte ještě co nabídnout.

Mým cílem je a vždycky bylo zlato z MS. Kdybych se o závěrečnou nominaci nesnažil zabojovat, tak ani na kemp nejedu.