Reprezentace

Třiadvacítka jde poprvé do akce na Markmed Cupu i s novým realizačním týmem!

Hráči ročníků narození 2000/01 přišli dvakrát po sobě o svůj vrchol v podobě mistrovství světa. Členové bývalé dvacítky a jednadvacítky, kterou vedl Tomáš Friml se svými kolegy, se ale dočká MS v roce 2023 a do příprav se vrhne i s novými trenéry Jiřím Mašíkem a Jaroslavem Procházkou již v únoru.

Kategorie U23 vznikla po dohodě s ISBHF, říká Milan Maršner

Nová kategorie hráčů do 23 let, kteří se představí na světovém šampionátu v roce 2023 za dvakrát zrušené MS U20 v roce 2020 a 2021, vznikla hlavně z těchto důvodů a poslouží i jako vhodná návaznost pro talentované hráče pro mužskou reprezentaci. „Myšlenka na vznik této kategorie vznikla z důvodu zrušení mistrovství světa v kategorii U20. Mezinárodní federace ISBHF nechtěla, aby hráči ročníku 2000 a 2001 přišli o možnost vrcholného mezinárodního turnaje v nejstarší mládežnické kategorii,“ vysvětluje vedoucí úseku reprezentací Milan Maršner. „ISBHF se svazy tedy domluvila konání samostatného mistrovství světa v roce 2023,“ dodává Maršner.

Nově se budující kádr hráčů nesmírně silných ročníků narození 2000 a 2001, který se naposledy na světovém šampionátu představil v kategorii U18 v roce 2018 v Kanadě, kde osmnáctka bralo stříbro, se chystá na mezinárodní turnaj Markmed Cup 2022. „Vzhledem k přípravě a důvodu propojení s reprezentačním výběrem mužů nebylo na co čekat a proto jsme využili možnosti startu kategorie U23 na mezinárodním turnaji v Plzni, který proběhne 11. - 13. února. Bude to pro ně zajisté skvělá prověrka. Při neúčasti Švýcarska bude lepší i pro mužský A tým a slovenskou reprezentaci, že budou mít možnost herní konfrontace s dalším týmem,“ má jasno vedoucí úseku reprezentací Milan Maršner. „Navíc je možné, že nám někdo ukáže, že se chce poprat o místo už letos do Kanady. Je to velmi silný ročník,“ dodává nový hlavní trenér národního týmu U23 Jiří Mašík, který současně povede i mužský národní tým.


Vhodná návaznost do reprezentační kategorie mužů

Každého jistě zajímá, jak se hlavní trenér mužské reprezentace dostal rázem i k výběru hráčů do 23 let? „Bylo mi to nabídnuto vedením ČMSHb, protože tito hráči spadají už do kategorie mužů, tak tam bude i návaznost,“ vysvětluje Jiří Mašík. „Jediná podmínka byla, že si musím vybrat jiného asistenta, který se bude věnovat pouze této kategorii. Proto jsem si vybral Jardu Procházku z Kladna. Dlouhodobě působí u mládeže i dospělých na Kladně a má o hráčích velký přehled,“ nepochybuje Mašík.

První nominaci reprezentační třiadvacítky tak trenéři museli skládat ve velmi krátkém čase. Rozhodně však mají z čeho vybírat! „Po jmenování předsednictvem jsme neměli moc času, protože turnaj je za méně než měsíc. Ihned jsme na to s Jardou sedli a připravili si nominaci. Teď ještě nenominujeme ročníky 2002, které necháme v přípravě na jejich letošní MS U20,“ prozrazuje hlavní trenér reprezentace U23 Jiří Mašík. „Turnaj bude mít samozřejmě přísná hygienická pravidla, takže jsme se všemi hráči komunikovali, jestli by se zúčastnili a jestli jsou očkovaní, nebo splní podmínky pro účast. Potěšil nás velký zájem a hlavně, že naprostá většina vybraných splňuje podmínky,“ těší Mašíka.


Od hráčů očekáváme dravost a nasazení

V polovině února na mezinárodním turnaji Markmed Cup 2022 tak Jiřího Mašíka čeká pořádně náročný program. Povede dva reprezentační výběry. „Počítám s tím, že to bude zápřah, ale těším se na to. Rád pracuji s mladými hráči, když na nich vidím chuť. Ve vzájemném zápase budu na lavičce A týmu, protože se připravujeme na letošní MS. Jarda je kvalitní trenér a zvládne U23 sám. Potom už budu na střídačce obou týmů,“ vypočítává Jiří Mašík.

Naprostá většina hráčů nově se budujícího výběru reprezentace U23 pravidelně nastupuje v Extralize mužů a patří k největším oporám svých týmů. „Je to velmi silný ročník. Většina kluků hraje Extraligu a jsou v ní vidět. Proto očekáváme, že budou výborně připraveni a na turnaji budeme rovnocenným soupeřem všem týmům,“ věří lodivod mužské reprezentace a třiadvacítky Jiří Mašík, který jedním dechem dodává: „Budeme chtít hrát podobný styl jako muži, aby hráči měli případně lehčí přechod do áčka. A samozřejmě u této kategorie budeme očekávat ještě tu mladickou dravost a nasazení. Tím musí nahradit ty zkušenosti starších hráčů. Věříme, že hráči jsou za tuto možnost rádi, což jsme vypozorovali i ze vzájemné komunikace.“


V nominaci národního týmu hráčů do 23 let je hned několik hráčů z výběru U21, který v létě uzavřel svůj tříletý cyklus bez světového šampionátu dvěma přátelskými zápasy se Slovenskem. V týmu tehdy byl i brankář Tomáš Rechtorik na fotce s Martinem Stupkou a Filipem Mackem (vpravo). Autor fotky: Lucie Toušová.