Reprezentace

Sedmnáctiletý talentovaný brankář Křemenák na kempu dvacítky! Chtěl bych být jedničkou, nezastírá

Před nadcházejícím Mistrovství světa juniorů v Žilině se užší výběr reprezentace U20 sešel v Dobřanech, kam byl nominován i kladenský brankář Antonín Křemenák. Jaký to byl sraz pro tohoto mladého, teprve 17letého gólmana? A jaká se v Dobřanech sešla parta?

Zápasy nám daly opravdu zabrat

Antoníne, reprezentace hráčů do 20 let se sešla společně s Vámi v Dobřanech. Jak náročné pro Vás toto soustředění bylo?

Po fyzické stránce, ač se to nezdálo, bylo náročné, především zápasy proti týmu z Dobřan, které nám daly opravdu zabrat.

Na co jste se se svým týmem zaměřovali? Jak se Vám chytalo v přípravných zápasech proti Dobřanům? Jednou jste vyhráli a jednou prohráli na nájezdy. Jaké to byly zápasy?

Před zápasem jsme dostali pokyny, že máme hrát hodně agresivním stylem hry, to znamenalo neustále napadat hráče Dobřan nehledě na to, jestli to bylo v útočném nebo obranném pásmu. Musím říct, že po dvouměsíční pauze, kdy jsem měl pouze suchou přípravu, se mi chytalo velice dobře. Zřejmě to bylo i tím, že jsem již chytal extraligové utkání, a tak nějak jsem věděl, jaké tempo hry očekávat. První zápas byl z našeho pohledu povedený. Skoro celý zápas jsme dodržovali to, co jsme si řekli a také tomu odpovídal výsledek utkání. Bohužel ve druhém utkání jsme první dvě třetiny vůbec nedodržovali stanovenou taktiku a myslím, že jsme mohli být rádi, že jsme do třetí třetiny vstupovali pouze za stavu 3:0. Následně jsme ale po důrazné promluvě od trenérů začali plnit jejich pokyny a dovedli utkání až do nájezdů, které jsme bohužel prohráli.


Národní tým hráčů do 20 let zažil opravdu vydatné soustředění v Dobřanech. Antonín Křemenák odchytal v prvním utkání první dvě třetiny a obdržel jen jeden gól. Ve druhém klání naskočil za stavu 3:0 pro Dobřany ve 3. třetině a až na jeden nájezd Dobřan byl neprůstřelný! Autor fotky: Vilém Jonák.

Individuální tréninky mám několikrát týdně

Chytáte za kladenské juniory. Máte velmi slušnou úspěšnost zákroků, která je na čísle 92 %. Jak se držíte ve formě?

Především je to díky tomu, že mě pan Kadlec zařadil do A týmu, čehož si moc vážím, a tak absolvuji všechny jejich tréninky, kde je hráčská kvalita na vyšší úrovni. Díky tomu se neustále zlepšuji. Dalším důvodem jsou individuální tréninky, které mám několikrát týdně a mohu se na nich zaměřit přesně na to, s čím jsem momentálně nespokojený nebo co zrovna potřebuji zlepšit.

Jak silný celek pro nadcházející MS junioři podle Vás složí? Budete se mít o co opřít?

Troufnu si říct, že to bude velice silný a konkurenceschopný tým. Určitě se bude o co opřít, v nominaci jsou velice kvalitní hráči, kteří patří mezi tahouny ve svých týmech.

Jak bylo těžké se udržet ve formě pro toto soustředění? Přeci jenom bylo v půlce zimní přípravy...

Celou zimní přípravu jsem absolvoval s A týmem, kde jsme dostávali pořádně zabrat, hlavně na zimním soustředění, takže o špatnou fyzičku jsem se nestrachoval. (smích) Jediné, čeho jsem se obával, bylo, jak mi to půjde ve výstroji, jelikož jsem měl pouze suchou zimní přípravu.


V 17 letech se Antonín Křemenák prosadil do extraligového A týmu mužů Kladna. Není tak překvapením, že i když patří do kategorie U18, přišla mu pozvánka do starší reprezentační kategorie U20! Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Cíle? Titul s muži a nominace na mistrovství světa!

Jaké by to pro Vás bylo, kdybyste byl jedničkou týmu? Jaká konkurence v brance reprezentační dvacítky je?

Rozhodně by to pro mě byla čest být jedničkou pro nadcházející mistrovství, ale vím, že akce je za dlouho, a hlavně je přede mnou spousta tvrdé práce, abych se jedničkou opravdu stal. Konkurence je kvalitní, ale vím, že pokud budu tvrdě dřít, tak budu schopný se prosadit nehledě na toho, kdo tou konkurencí bude.

Jaké jsou Vaše jarní cíle v sezóně? Určitě budete chtít útočit na vyšší příčky v Extralize juniorů, je to tak?

Já mám pro tuto sezónu dva hlavní cíle. Ten první je vyhrát ligový titul s naším áčkem a druhý cíl je, dostat se do konečné nominace reprezentace U20 jako jednička a obhájit zlato z roku 2018. Ano, v juniorce se sešla velice dobrá parta a věřím, že když všichni do zápasů dáme své maximum, můžeme se dostat daleko.


Antonín Křemenák naslouchá pokynům trenérů na soustředění v Dobřanech. Autor fotky: Vilém Jonák.