CROSSDOCK Extraliga

Sezónu si přeji dohrát! netají se nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec přerušené Extraligy Jan Bílý

Hokejbalová Extraliga je přerušena, zatímco nejvyšší florbalová soutěž byla už ukončena. Jan Bílý, forvard Autoskla, tak má rychle po svém zimním plnohodnotném návratu k florbalu. Tam částečně splnil cíl, nyní si ale už nejproduktivnější hráč Extraligy přeje dohrát sezónu na venkovních kolbištích.

V plánu bylo hrát oba sporty

Honzo, jak Vás, pro kterého je sport denním chlebem, tato aktuální situace zasáhla?
Samozřejmě zasáhla. Nejen sportovně, ale i v životě osobním. I když každý den chodím běhat a snažím se cvičit, abych se z toho doma nezbláznil, ale i tak toho člověk moc nemůže a není to příjemné. Věřím ale, že naší společnou zodpovědností a plněním vládních rozhodnutí se brzy naše životy vrátí do normálu. Hlavně abychom byli zdraví!


S pardubickým florbalovým celkem jste ještě před měsícem bojovali o udržení nejvyšší soutěže, plánoval jste se zapojit do hokejbalu během jarní části nebo případně až na play off?
Vše bylo o domluvě, věřím, že bych jarní část zvládl a připojil se zpět k pardubickým klukům v Autosklu. Situace ve florbale nebyla vůbec jednoduchá, nakonec to dopadlo, jak dopadlo...


Proč jste se po konci podzimní části hokejbalové soutěže rozhodl vrátit naplno k florbalu? A jak jste osobně se svými výkony spokojený? Na rozdíl od hokejbalu hrajete na pozici defenzivního hráče…
Bral jsem to jako takový dluh vůči Sokolu, který mi dal šanci zkusit si něco jiného na nejvyšší úrovni a za všechny ty podmínky, co mi v pardubickém florbale vedení vytvořilo. Další věcí je i to, že jsem chtěl týmu pomoci odrazit se ode dna, to se bohužel nepodařilo. Sám se sebou jsem spokojený nebyl, necítil jsem se herně úplně dobře a snažil se vše dohnat bojovností. Defenzivní post mi nevadil, šel jsem do toho zpět s tím, že udělám cokoliv proto, aby se Superliga v Pardubicích udržela. Dopadlo to nakonec šťastně, rozhodně jsme si to ale chtěli uhrát na hřišti. Propozice a aktuální stav ovšem rozhodl za nás...



Pomohla individuální příprava?

Zpět k hokejbalu, kde je sezóna zatím jen pozastavena: Po podzimní části vedete kanadské bodování, na kontě máte 27 bodů. Jak byste se ohlédl za první polovinou ročníku, kterou si i díky Vám Pardubice rozehrály dost kvalitně?
První polovina sezóny se vydařila, škoda posledního zápasu v Dobřanech, který se nám vůbec nepovedl. Samozřejmě mrzí i ztráty s Kladnem a Kert Parkem, kdy jsme měli soupeře na lopatě. Jinak jsme podle mě podávali stabilní výkony a vše bylo odrazem dobrých tréninků. Osobně si myslím, že i tak má tým v Pardubicích na víc, a že bychom mohli být ještě lepší, ale musel by se změnit přístup v některých věcech.


Čím to, že jste si stabilní výkonnost udržel po celý podzim? Body jste totiž nenasbíral vyloženě v pár zápasech, ale v každém extraligovém utkání jste si připsal minimálně jeden bod!
Myslím si, že to bylo kvalitní letní přípravou, poprvé jsem si jel individuálně a cítil jsem se dobře. Do toho určitě kvalitní spoluhráči, bez kterých by to nešlo a dostatek času na hřišti. Spíše jsem překvapený z toho, kolik gólů jsem dal, protože jsem nikdy nebyl moc gólový typ.


Kromě Extraligy jste vypomohl opět také v prvoligové Přelouči, kde jste nastoupil k pěti zápasům. Zatímco v minulé sezóně se Vám u Jestřábů moc nedařilo, letos jste jim pomohl jedenácti kanadskými body a v součtu při pohledu do statistik je tak zřejmé, že jste na podzim bodoval v každém odehraném hokejbalovém utkání! 
Nějakou dobu je mezi kluby nastavená určitá spolupráce a jsem rád, že mohu klukům z Přelouče pomoci. Líbí se mi, že kluci, kteří toho mají spoustu za sebou, jsou neustále nadšení z hokejbalu a jejich bojovnost v zápasech je příkladná. Do toho krásné prostředí a příjemní fanoušci. Loni to bylo takové narychlo a chvilku mi trvalo, než jsem se adaptoval, letos mi určitě hodně pomáhá Lukáš Kohoutek s Peťou Filipem. (extraligoví spoluhráči z Autoskla, pozn. red.) Body nejsou tak důležité, trochu sebevědomě musím říci, že jsem od toho, abych dával branky a co nejvíce Jestřábům v zápasech pomohl.


Zakončeme to otázkou, kterou jsme tak trochu i začali. Jste při pohledu na dohrání Extraligy spíše skeptický, nebo věříte, že by se sezona ještě dohrát mohla?
Můj názor je sezónu dohrát. Hokejbal je letní sport a já osobně mám teplo rád a neměl bych problém sezónu dohrát v červnu až červenci. Kdo ví, jak to bude s mistrovstvím světa v Kanadě příští rok a kdyby nebylo, tak nevidím problém začít příští ročník později a později tedy i skončit. Věřím, že vedení klubů se domluví, co mám poslední zprávy, tak to vypadá dobře a ještě si šťouchnem (usměje se).