Reprezentace

Bendy call #29 - Jiří Mašík - hlavní trenér národního "A" týmu a mužů do 23 let hodnotí Markmed Cup

V Plzni se uskutečnil Markmed Cup, jenž měl být zápasovou přípravou před nadcházejícím seniorským MS v Kanadě. Na turnaj Jiří Mašík poskládal dva celky, a to seniorský výběr a jeden z hráčů U23. Jak je s výkony svých odchovanců spokojen? A co mu turnaj prozradil?


Pane Mašíku, máte za sebou velmi kvalitní turnaj, kam dorazili slovenští mistři světa. Jak se podle Vás akce vydařila?

Za mě to hodnotím velmi kladně. Hlavně to, že se v této době taková akce vůbec uskutečnila. Díky Slovensku, že přijelo a sehrálo velmi kvalitní a těžké zápasy, bez ohledu na výsledky. Navíc se nikdo nezranil a všichni nasbírali další zkušenosti. Na jednu stranu to může vypadat jako víkendový turnaj, ale kolik takových konfrontací sehrajeme?! Takže za mě super. A tím, jak se to zpropagovalo, akce získala punc atraktivity. I pro hráče to byla větší motivace.

S českou seniorskou reprezentací jste vyzvali zmíněné Slovensko a nechali jste se prověřit hráči do 23 let. Co Vám všechny zápasy ukázaly? Na čem je nutné ještě zapracovat?

Na to, že bylo 11. února a většina hráčů teprve začínala na hřišti s hokejkami, tak to mělo velmi slušnou kvalitu. A všichni kluci byli velmi dobře připraveni fyzicky, s tím jsme byli spokojeni. Většina z nich už na našich kempech byla, takže věděli, co chceme hrát a jakou hru si představujeme. Nejvíce nás trápí koncovka. Vstřelili jsme ve 4 zápasech jedenáct branek, ale myslím, že jich mohl být dvojnásobek. Šancí jsme měli dost. Na tom jsme už pracovali v prosinci a budeme dál. Pozitivní jsou jen tři obdržené góly za celý turnaj, když jsme spíše útočný tým. Samozřejmě máme další poznatky, na co se v přípravě zaměřit. I když bude velmi málo času. Pokud se finále Extraligy bude hrát na pět zápasů, tak budeme mít jen jeden společný víkend před MS. Proto jsme hráčům řekli, aby na tom pracovali i v klubech a po trénincích.


Výběr mladých mužů do 23 let prokázal na Markmed Cupu, že jeho ročník je opravdu nabitý kvalitou! Autor fotky: Kristýna Butašová.

Osu týmu máme v hlavě poskládanou

Viděl jste hodně hráčů v opravdové zkoušce před MS. Určitě už musíte mít podrobný náhled na to, kdo se dostane do finální nominace. Je to tak?

Osu týmu máme v hlavě poskládanou. Hodně věcí jsme se Slávou řešili během turnaje a ještě si je budeme dodatečně vyhodnocovat. Bohužel kvůli nemocem se turnaje nezúčastnilo pár hráčů, které máme taky v hledáčku. Vím, že se to říká vždy, ale nebude jednoduché vybrat tu vyvolenou třiadvacítku. Navíc, jak už jsem říkal dříve, zvažujeme různé složení, jako jestli dva nebo tři brankáře, kolik útočníků a kolik obránců, kolik máme univerzálů a tak dále.

Poté jste měl možnost vidět hráče do 23 let. Jak hodnotíte jejich vystoupení na tomto turnaji? Obstáli?

Za mě obstáli s velkou ctí. Na to, že jsme neměli možnost tréninku, navíc bylo málo času na taktickou přípravu před prvním zápasem, tak kluci ukázali bojovné srdce a sebevědomí. Řekli jsme jim, aby si to s oběma týmy rozdali na férovku, že od nich chceme sebevědomý výkon. Možná to je překvapení, jak odehráli ty zápasy, ale ne pro nás a kdo je zná. Většina kluků už hraje Extraligu mužů a jsou v ní vidět. Je to hodně silný ročník. Bude to taky útočný tým a podle toho jsme jim dali systém hry.

Je možnost, že by se některý hráč z tohoto výběru mohl ještě dostat do nominace na seniorské MS?

Nechci říkat jednoznačně, že ne, ale ještě se potřebují vyhrát. I když pomyslně tři kluci z tohoto výběru o místo bojují. Lhota, Langr, Čejka, kteří hráli za A tým a všichni tři skončili v první pětce kanadského bodování turnaje, věkem patří ještě do U23.


Někteří musí zapracovat na fyzické kondici

Slováci ukázali velkou kvalitu. Jak hodnotíte všechny zápasy? Co Vám ukázaly? Se seniory jste porazili všechny, dokonce dvakrát mistry světa. Je to dobrá vizitka před MS?

Slováci budou vždy kvalitní. Sice jsme je porazili, ale ty zápasy byly vyrovnané a několikrát nás podrželi výborní brankáři. A to jak v A týmu, tak i v U23. Všech pět chytalo skvěle. Slováci jsou velmi šikovní na míčku a hodně rychlí. Je třeba úžasné sledovat pětinásobného mistra světa Martinusíka, s jakým hraje zápalem a co dovede. Na druhou stranu dobrá vizitka pro naší obranu, že se bodově neprosadil, a to třeba hráli Slováci proti U23 přesilovku šest na tři. Je to pozitivní vyhrát takový turnaj, ale zase to nechceme přeceňovat. Oběma týmům chybělo několik hráčů a na MS se bude hrát na větším hřišti, kde to přeci jen bude trochu jiné. Zase si ale ceníme, že i když kluci každý sám za sebe bojoval o nominaci, tak jsme předvedli po celý turnaj týmový výkon. V kabině i na střídačce to žilo. A také jak kluci přijímali námi určené role. Zkoušeli jsme některé hráče na pozici bránících hráčů, kde normálně nehrají a oni k tomu přistoupili naprosto profesionálně.

Český souboj dopadl lépe pro starší hráče. V čem musí ještě mladíci zabrat? Na druhou stranu mladíci dvakrát porazili Slováky. Není to překvapení?

V prvním utkání si myslím, že přeci jen trochu respekt mladí kluci měli. Navíc obdrželi branku v páté vteřině. Pro A tým to byl první zápas a kluci byli hladoví. A přeci jen se projevila větší sehranost áčka. Ale druhý vzájemný zápas byl už více vyrovnaný. Věřím, že kvalita výkonu U23 půjde ještě dost nahoru. Kluci ukázali dobré charakterové vlastnosti. Samozřejmě bez tvrdé práce i mimo tréninku s klubem to nepůjde. Potřebují zesílit a nasbírat zkušenosti.

To, že porazili Slováky v obou zápasech, možná trochu nečekané je. V pátek to mohlo být i dlouhou cestou soupeře, ale v sobotu to bylo zasloužené vítězství po výborném výkonu. Hodně jsme s kluky probírali, co po nich chceme a oni to dokázali přenést na hřiště. Udrželi jsme i čisté konto a ubránili to zmiňované skoro dvouminutové oslabení 3 na 6. To jsou cenné atributy.

I když vše nebylo jen růžové. Někteří musí zapracovat na fyzické kondici. Někteří zase potřebují dát do hry více zodpovědnosti. A i tady musíme pracovat na koncovce. Těším se na další kemp, kde budeme mít i tréninky a budeme intenzivněji pracovat na těchto věcech. Moc bych těmto klukům přál, aby to MS už konečně dopadlo, zaslouží si to. Na mladé se hodně nadává, ale tady ukázali, že dokáží být chlapi.