Reprezentace

Reprezentace mužů do 23 let na Markmed Cupu překvapila! Výborná zkušenost, těší Martina Stupku

V Plzni se minulý víkend uskutečnil Markmed Cup, který poskytl české a slovenské reprezentaci herní konfrontaci před nadcházejícím MS v Kanadě. Na turnaji se objevil i výběr českých hráčů do 23 let, ve kterém byl ústecký Martin Stupka. Ten zářil proti pětinásobným mistrům světa ze Slovenska!

Jsem rád, že mohu být součástí takhle úžasné party

Martine, byl jste součástí výběru hráčů do 23 let, jenž se zúčastnil mezinárodního turnaje Markmed Cup. Jaká to pro Vás byla zkušenost? 

Zkušenost to byla výborná. Jsem za ni ohromně rád, ukázalo mi to, na čem ještě musím zapracovat. Turnaj jsem si užil, bylo výborné poměřit se s nejlepšími hráči v ČR a několikanásobnými mistry světa.

Jaká byla atmosféra v kabině a jak to v ní klapalo? Přeci jenom se tým skládal z juniorů, kteří přišli o dva světové šampionáty.

Parta v kabině byla skvělá, jako vždycky. Kluci, kteří se účastnili poprvé, zapadli suprově. Týmu to strašně pomůže, když v kabině panuje dobrá nálada a vtipkuje se. Tím, že procházíme přípravou na MS už pár let, tak se všichni dobře známe a od začátku přípravy ve dvacítkách jsem strašně rád, že mohu být součástí takhle úžasné party.

Na turnaji jste vyzvali českou a slovenskou reprezentaci mužů. Jaké to pro Vás byly zápasy? Tempo bylo asi dost velké, že?

Zápasy byly ohromně těžké, ale jak jsem psal, přinesly nám mnoho zkušeností. Tempo se vůbec nedá srovnávat s jakoukoliv ligou, tady se sejdou ti nejlepší. Mně osobně pomohla zkušenost z prosince, kdy jsem se mohl zúčastnit kempu reprezentačního áčka. Tam jsem poznal, jaké obrovské tempo mužský reprezentační hokejbal představuje.


U mě spíše převládala natěšenost a adrenalin

Proti českému "A" týmu jste dvakrát prohráli. Co se stalo? Jak to, že se vám proti němu tak nedařilo?

K oběma duelům s Čechy jsme přistoupili úplně jinak než k zápasům se Slováky. V prvním utkání nám ohromně chyběl pohyb a také se to na výsledku projevilo. Ve druhém už to bylo s pohybem lepší, ale výkon nebyl vůbec srovnatelný s výkony ze zápasů proti Slovensku. Možná nám uškodilo i to, že se s chlapy známe, netuším.

Poté jste vyzvali slovenské mistry světa. Nebyl jste před zápasem nervózní, když jste věděl, že proti Vám hrají silní Slováci?

Nervózní jsem nebyl. Já se na zápasy s nimi ohromně těšil. Takže u mě spíše převládala natěšenost a adrenalin, že se postavíme takto silným hráčům. V každém zápase se Slovenskem chcete vyhrát a je jedno, jestli proti vám stojí stejně staří protihráči nebo pětinásobní mistři světa.


Martin Stupka ve 4 duelech na Markmed Cupu v Plzni nasázel 3 góly! Autor fotky: Kristýna Butašová.

Věřil jsem, že Slováky znovu porazíme

Jaké to byly zápasy proti Slovensku, s nímž jste vyhráli po nájezdech a v normální hrací době? Překvapilo Vás to?

Tyto zápasy mě strašně bavily. Ukázali jsme si, jakou má tým sílu, když všichni táhnou za jeden provaz, podporují se a jdou si za společným cílem. Ve všech byla touha zvítězit a ukázat se. Kdyby mi někdo před prvním zápasem řekl, že Slováky porazíme, tak tomu moc věřit nebudu. Výhra na nájezdy mě ale přesvědčila, že můžeme být více než obstojným soupeřem. Před druhým utkáním už jsem věřil, že Slováky znovu porazíme.

Myslíte si, že má někdo z vašeho výběru šanci jet na MS do Kanady?

Všechno záleží na realizačním týmu. V jarní části sezóny se může stát cokoliv, může někdo výkonnostně vylétnout nebo se někdo zranit a uvolnit tím místo někomu jinému. Pak už bude na trenérech, jak se rozhodnou a jestli dají šanci někomu z našeho týmu.

>>SESTŘIHY VŠECH ZÁPASŮ Z MARKMED CUPU 2022<<