Turnaje

EXcelent League obohacuje dorosteneckou přípravu! Projekt má smysl, hrají se vyrovnaná utkání, těší Nováka

Na začátku února začal speciální projekt, který se nazývá EXcellent League. Co to je? Jedná se o projekt pro pět dorosteneckých „obrů“, kteří si zimní přípravu zpestřují několika zápasy mimo soutěž. Mezi účastníky patří i HBC Hostivař, za kterou k projektu něco prozradí Ondřej Novák.

Myšlenka zimní ligy dorostu u mne vznikla během svátků

Ondřeji, mohl byste prosím hokejbalové veřejnosti alespoň trochu přiblížit EXcellent League? Co to vlastně je?

Jedná se o zimní ligu pěti dorosteneckých týmů, kde každý hraje s každým jednou. Každý tým tedy odehraje čtyři utkání - dvě doma a dvě venku. Hraje se tabulkově, o celkového vítěze EXcellent League.

Předpokládám, že tvorba této „soutěže“ pramenila ze zájmu klubů. Tím pádem jste se na tvorbě určitě podílel. Jak probíhala domluva, kde se vzal nápad a tak dále?

Myšlenka zimní ligy dorostu u mne vznikla během svátků ke konci roku. Oslovil jsem postupně vytipované kluby, respektive hlavně trenéry dorosteneckých týmů, jestli do toho půjdou. Zájem byl u všech, takže jsme si postupně nastavili pravidla, odsouhlasili rozpis a mohlo se jít hrát. Současně akci podpořili i partneři Hejduksport, Ugo a Omniasport, kterým tímto děkuji.

Ligy se účastní 5 celků. Hostivař, Plzeň, Kladno, Svítkov a Kelti. Proč zrovna těchto 5 klubů?

Původní myšlenka byla o čtyřech týmech, po komunikaci s týmy jsme se ale rozhodli oslovit i pátý. Tím byly Pardubice, které ale po týdnu ze soutěže odstoupily a nahradil je tým Keltů 2008. Ve výběru šlo samozřejmě především o kvalitu podpořenou umístěním v podzimu, ale i fakt, že se jedná o největší centra hokejbalové mládeže, která jsou schopna spolupracovat na propagaci ligy.


Není to o svazu, ale o nás klubech, jestli chceme něco tvořit a hrát

Jak a kdy bude soutěž končit a co je jejím účelem?

Poslední, desáté utkání ligy, je v plánu v neděli 6. března. Nyní se zdá, že právě až poslední zápas rozhodne o vítězi, což je ideální scénář. Účelem bylo a je nabídnout klukům z těchto top klubů pracujících s mládeží další porci kvalitní konfrontace. Letos těch zápasů v této kategorii moc není. Když jsem se díval na rozpis Hostivaře, v březnu ji čekala jen dvojice zápasů s Kovem, 10. dubna Kladno a pak až za dalších čtrnáct dnů Kelti. To mluví za vše! Nejen v tomhle věku musí hráči hrát a hrát, čím těžší zápasy, tím lépe. EXcellent League to nabízí i v období, kdy se běžně hokejbal nehraje a jarní počasí tomu jen napomáhá.

Vy už jste s dorosteneckým týmem v soutěži něco odehráli. Jak se Vám zatím vedlo a jak hodnotíte kvalitu projektu?

Nejsem trenérem dorostu, takže by otázka měla směřovat především na ně, určitě jsou ale zatím spokojeni, protože první tři zápasy vyhráli. Viděl jsem jinak co by organizátor prakticky všechna utkání EXcellent League a většinu osobně, některá z videozáznamu. Ukazuje se, že projekt měl smysl, hrají se vyrovnané a prestižní zápasy, kde jsou nejlepší hráči pod tlakem. A o tom to má myslím být.

Myslíte si, že se tento projekt může rozrůst do větších měřítek? Nebo dokonce rozšířit do jiných kategorií?

Já myslím, že zrovna EXcellent League není třeba nějak dál rozvíjet, ale jako hokejbalisté bychom měli být iniciativnější a pořádat co nejvíce podobných projektů nebo víkendových akcí. Ta nabídka je totiž jinak strašně malá, přitom možností hrát ve všech kategoriích byla přes tuto zimu spousta, a to i přes omikronovou vlnu. Není to o svazu, ale o nás klubech, jestli chceme něco tvořit a hrát.

Jak dopadne celý projekt EXcellent League a kdo dosáhne na titul v prvním ročníku? Zdroj fotky: HBC Hostivař.