CROSSDOCK Extraliga

KOVO je ve velkých problémech! Karel Manhart musí zmátořit svůj tým, zvládne to?

Pražské KOVO v jarní části prohrálo své zápasy proti Dobřanům i proti Plzni, což je pro Pražany velký problém. KOVO se zřejmě nevyhne play-out, co na to říká Karel Manhart, trenér KOVA? Co se musí v týmu změnit, aby začal vyhrávat? Na jeho pohled na věc se podívejte v rozhovoru!

Podzim nám ukázal, kde nás tlačí bota

Čím si vysvětlujete současnou situaci a proč vás opět zastihl nepovedený vstup do jarní části?

Je toho určitě víc. Jdeme do zápasu, dostaneme se do vedení, uhrajeme dobře první třetinu, ale pak přijde nepochopitelný výpadek. Dostaneme dva, tři góly a je po zápase. Třetí třetinu zase zapneme, ale dotáhnout to manko už nezvládneme. Teď třeba s Plzní dostaneme pět gólů v oslabení a jedeme domů se šestkou. S Dobřany máme šanci dát kontaktní gól na 4:3 a soupeř vzápětí odskočí, a je to 5:2. No prostě si v každém utkání vybereme ty naše zkraty, a to nás děsně sráží v hlavách. Proto to pak vypadá, jak to vypadá. Tímto vstupem do jarní části jsme se sami odstřelili od možnosti ještě zabojovat o play off. Všechno chce asi svůj čas, a já věřím, že se z toho vyhrabeme.

V sestavě je vidět hned několik změn, čím to? A věříte v záchranu Extraligy na KOVU?

Ano, podzim nám ukázal, kde nás tlačí bota. Proto jsme přes zimu kontaktovali několik hráčů, kteří by mohli naši hru posunout tam, kam potřebujeme. Včera jsme vše dotáhli k naší spokojenosti. Někteří kluci již nastoupili, ostatní se ještě přidají v průběhu základní části. Náš cíl je Extraligu udržet. Ještě nějaký čas zbývá, tak věřím, že na konec sezóny budeme dostatečně připraveni.

Co když se Extraliga nepovede zachránit? Budete u týmu pokračovat? Bude vůbec tým pokračovat v 1. Lize?

Stát se to může. Jak jsem ale říkal, uděláme pro záchranu maximum. Pochopitelně se mi v hlavě honí oba scénáře. Když se nám to podaří, máme na čem v příští sezoně stavět. Víme přesně, kde je náš problém, a ten se vyřeší pouze tvrdou prací a tím, že nebudeme opakovat do nekonečna to, co nás sráží k zemi. Když to nevyjde, budeme hrát o soutěž níž, s cílem dostat se rychle zase zpátky do Extraligy. Na Kovu budu pokračovat i v případě neúspěchu v podobě sestupu. Jsem na tom s vedením domluvený. Cítím to tak, že tu mám stále rozdělanou práci.

Karel Manhart se snaží dostat KOVO ze šlamastiky, povede se mu to? Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Systém play out je divný, pro nás určitě velká výhoda

Play out se letos hraje poprvé play off stylem na 3 vítězné zápasy, 9. s 12. a podobně. To muže být výhoda pro týmy ze spodních pater, nemyslíte?

Je to divný systém. Pro nás v situaci, ve které se nacházíme, je to určitě velká výhoda. Máme dostatek času se na play out připravit, a to jak v hlavách, tak i na place. Možná to pro nás bude jednodušší, než-li pro tým na 9. místě, který do posledního kola bude bojovat o horní osmičku.

Před vámi je velmi těžký los proti Kert Parku, Kladnu, Letohradu a Pardubicím. S čím do těchto duelů půjdete a bude se na jednotlivé týmy lišit taktika?

Paradoxně jsme s Kertem a Kladnem na podzim získali body. Letohrad také nebyl z našeho pohledu špatný zápas. Určitě to budou hodně těžké zápasy, ale pro nás jenom dobře. Chceme neuhýbat od toho, co chceme hrát a na co v téhle chvíli máme. Určitě nebudeme hrát beton. V těchto utkáních nemáme co ztratit, naopak můžeme jen získat a připravit se každým utkáním na závěr sezony, kde se bude ten chleba lámat.

Jak vypadá nálada v týmu? A na co se v tréninku nejvíce zaměřujete?

Nálada je taková, jak si stojíme. Takže nic moc. Proto to musíme hodit za hlavu a jít do každého tréninku i utkání maximálně soustředěni. Náš asi největší problém je dávat góly. Šance si jsme schopni vytvořit, ale když je nezužitkujeme, je to ve výsledku k ničemu. Potřebujeme v utkání ještě víc střel, a to z každé možné pozice, a na to se teď musíme zaměřit asi nejvíc.