CROSSDOCK Extraliga

Březina v Karviné zavelel k obratu! Věřím, že body, které nutně potřebujeme, vytěžíme, hlásí

HBC Hradec Králové 1988 se letos nepotkal s úplně ideální formou, z níž se teď snaží dostat. Piráti ještě stále bojují o play off, ale to by museli zvládnout aktuální dvojzápas. Ustojí hradečtí hokejbalisté tuto situaci? Ondřej Březina zajistil dva body proti Karviné, bude on strůjcem zázraku?

Vlastními chybami jsme dostali soupeře zpět do zápasu

Ondřeji, minulý víkend jste odehráli velmi slušné utkání v Karviné, ve kterém jste získali dva body. Vedli jste 3:0 a duel došel až do nájezdů. Nemrzí Vás to?

Mrzí, skvěle rozehraný zápas jsme do poloviny utkání režírovali. Vlastními chybami jsme dostali soupeře zpět do zápasu. Nakonec jsme rádi za dva body, které jsou pro nás velice cenné. Konec konců nechybělo mnoho a odjížděli jsme s prázdnou. Je to směs pocitů, na jednu stranu dva body z Karviné bychom brali před zápasem všemi deseti, ale ztracené vedení mrzí a předvedený výkon ve třetí třetině ještě víc.

Ve vaší situaci potřebujete každý bod, protože stále máte šanci postoupit do play off. Bude zápas v Karviné zlomovým bodem sezóny?

Moc bych si to přál, ale u nás to není primárně o dece nebo herní nepohodě, ze které bychom se povedeným výsledkem mohli zvednout. Postrádáme víc než jen body v tabulce. Samozřejmě je nesmírně důležité, že pořád cítíme a víme, že můžeme i se silným týmem, který Karviná má, získat body a hrát vyrovnané pasáže. Je to něco, co nás drží nad vodou a doufám, že na to o tomto víkendu navážeme.

Vy osobně jste si v něm připsal hattrick a jednu asistenci. Jak si toho ceníte? Budete se teď snažit být motorem týmu?

Tohle je pro mě těžká otázka. Samozřejmě, že si cením toho, že se mi podařilo vstřelit hattrick. O to víc, že nám to pomohlo k zisku bodů. Na druhou stranu to nemá tak sladkou příchuť, jak by mohlo mít, protože nejsme v ideální situaci ani rozpoložení a celkově se hledáme. Motorem týmu bych to úplně nenazval. Nejsem Zvonek ani Bílý a takovou roli jsem v hokejbale nikdy neměl. Ale snažím se vždy být takový, jakého mě tým potřebuje a trenér chce. Moje silná stránka je v tom, že svou roli dokážu přizpůsobit potřebám týmu. Dokážu změnit tempo hry, rozhodit soupeře, občas dát i důležitý gól. Pokud mám kolem sebe hráče, se kterými si typologicky sedneme a kteří dokáží využít mého herního stylu ve svůj prospěch, jsem přínosný. O to se nyní snažím a doufám, že to týmu pomůže.

Autor fotky: Petra Marková. Pomůže Ondřej Březina svému týmu do play off?

Připravujeme se, jak jen je to možné

Během tohoto víkendu vás čeká zápas proti letohradským Jelenům. Jak se na zápas připravujete? Body by se vám hodily.

Připravujeme se, jak jen je to možné, nejde to především kvůli rozsáhlým absencím tak, jak bychom si přáli, ale děláme, co je v našich silách. Nechci z pochopitelných důvodů prozrazovat konkrétní prvky tréninku, ale troufám si říct, že po taktické stránce jsme to vzali za správný konec. Pokud budeme mít o víkendu dostatečnou herní kvalitu a disciplínu na to taktiku dodržet, tak věřím, že body, které nutně potřebujeme, vytěžíme.

V neděli k vám přijede z horní tabulky HBC Most. Tento zápas se bude vysílat před televizními kamerami. Mohla by to být pro vás motivace navíc?

Naší primární motivací by měl být boj o play off a touha po vítězství. Samozřejmě je příjemné, že si člověk může zahrát před kamerami. Dává to našemu sportu důležitý rozměr a lze záznam následně využít i pro rozbor utkání. Každý to ví a nikdo nechce následně koukat na svoje chyby na záznamu nebo před spoluhráči s komentářem trenéra. Takže i v tomto je určitá motivace.

Pokud se vám však zápasy nepovedou, budete muset jít do play down, nemáte z této fáze sezóny trochu strach?

Tady se hodí staré rčení „strach a peníze jsem nikdy neměl“. Strach nemám, je to dobře pro hokejbal. Extraliga je elitní soutěž, měla by klást určité nároky na hráče i ostatní členy klubů, které ji hrají. Účast v této elitní společnosti by měla být za odměnu. Věřím, že do Extraligy Hradec patří a je dobře, že budeme mít v každém případě možnost to dokázat především sami sobě. A pokud by to nemělo vyjít tím nejspravedlivějším způsobem, který je v play down na tři vítězná utkání v mých očích zajištěný, tak to tak prostě asi má být. Já sám jsem naprosto klidný, protože vím, že nemohu udělat víc, než dělám. Dobře se mi spí a s chutí vstávám. Pokud to bude mít stejně většina mých spoluhráčů, dobře to dopadne.