Ženy

Ligu žen ovládly hokejbalistky České Třebové! Prachatice druhé, Svítkov se dočkal bronzu

Také Liga žen má za sebou finálový turnaj, který se uskutečnil v Černošicích u Prahy. V sobotních utkáních se odehrály poslední zápasy základní části, v neděli pak následovalo play off.


V nedělních zápasech se rozhodovalo o konečném pořadí celé sezóny. O 7. místo se mezi sebou utkaly týmy Písku a Pardubic. Přesto, že se děvčatům z Písku v celé sezóně příliš nedařilo, na finálovém turnaji dokázala po brankách Blažkové a Pletkové otočit utkání ve svůj prospěch a sezónu tak zakončila na 7. místě. Děvčata z Pardubic předvedla na turnaji skvělé výkony, bohužel ani gól Mikulové nestačil, tak končí v Lize žen na 8. místě.

V bojích o 5. místo se utkala Plzeň a Beroun, kde o vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Berounský tým šel svými výkony nahoru a v obou dnech předvedl skvělé výkony. Plzeňským děvčatům v letošním ročníku nepřálo štěstí a důležitou roli sehrál zápas předešlého dne proti Kyjovu, kde o konečném postavení v tabulce rozhodovaly až vzájemné zápasy. V samostatných nájezdech se lépe dařilo Plzni, která si z Černošic odváží 5. místo. Na 6. místě se umístil tým Fretek z Berouna.

V zápase o 4. místo se opakoval duel z minulého ročníku, kdy se proti sobě postavily týmy Kyjova a pardubického Svítkova. Svítkov měl velkou motivaci získat po dlouhých letech vytouženou medaili, Kyjov pomýšlel na nejvyšší příčky. Kašparové se podařilo vstřelit v druhé polovině utkání branku a poslat tak Svítkov do vedení. Kyjov i přes velkou snahu a odvolanou brankářku trefil několikrát tyčku, tak se s bronzových medailí po deseti letech radovala děvčata ze Svítkova. Kyjov se umístil na čtvrté příčce.

Ve finálovém zápase se proti sobě postavil zkušený tým České Třebové a mistryně z minulého ročníku z Prachatic. O vítězkách letošního ročníku rozhodla jediná branka. Po nahrávce od Manhartové se trefila Škorpíková necelé dvě minuty před koncem. Česká Třebová tak potvrdila výkony v průběhu celé sezóny a děvčata se tak stala vítězkami Ligy žen pro ročník 2021/2022.


Petra Švecová – TJ Lokomotiva Česká Třebová

Jak hodnotíš letošní ročník Ligy žen?

Jednoznačně kladně, jsme mistři České republiky. Splnili jsme si cíl, za kterým jsme celou sezónu šli. Pro některé hráčky to byla poslední sezona a také to byla poslední sezóna pod hlavičkou TJ Lokomotiva Česká Třebová, takže jsme to chtěli za každou cenu urvat. A podařilo se.

Který soupeř vás za celou sezónu nejvíce potrápil?

Určitě to byly týmy v přední části tabulky. Ať už to byl Svítkov, Kyjov, Plzeň nebo Prachatice. Ve finále jsme se potkali s druhým celkem po základní části Prachaticemi, které mají věkový průměr o dost nižší než my, jsou běhavé a ve finále ukázali svoji sílu.

Po roční pauze jste se opět do ligy vrátili, změnila se soutěž za rok bez vašeho působení?

Ještě bych to upřesnila, my jsme do sezóny nastoupili, ale bohužel soutěž byla covidem opět přerušena. Poté se dohrávalo pouze víkendovým turnajem, kterého už jsme se nezúčastnili.

Patříš mezi dlouholeté účastnice. Vidíš nějakou změnu, posun v ženském hokejbalu?

Určitě, týmy se neustále zlepšují, přichází nová mladá krev, tak to má být. Jak už jsem psala výše. Prachatice mají hodně mladý tým a myslím si, že jsou velkými adepty na další titul.

Proběhla nebo proběhne oslava titulu?

Bezprostředně po finálovém zápase jsme bouchli pár šampaňských před zimákem a trošku to oslavili v kabině. Máme v plánu se sejít v České Třebové a s holkama to ještě pořádně oslavit, tak uvidíme, jestli se nám to podaří zrealizovat. Doufám, že ano.


Lucie Rejlová – HBC Svítkov Stars Pardubice

Jak hodnotíš letošní ročník Ligy žen?

Rozhodně kladně, přijde mi fér, že konečné výsledky finálového turnaje byly shodné s tabulkou, kterou jsme odehrály během sezóny.

Patříš mezi dlouholeté účastnice. Vidíš nějakou změnu, posun v ženském hokejbalu?

Určitě ano, za mých mladých let si pamatuji, že na MČR žen byly 4 týmy a z toho snad až na jeden byly všechny hokejové. Oproti tomu se letos sešlo 8 týmů plných hokejbalistek, doplněných o pár hokejistek, takže co se týče vývoje ženského hokejbalu, tak je ten trend určitě pozitivní.

Byla jsi vyhlášená nejlepší obránkyní turnaje, jak Tě toto ocenění potěšilo?

Já jsem za to ocenění ráda, teď před mistrovstvím se tahle nálepka může hodit.

Proběhla oslava vytoužené medaile?

Oslava byla hned po zápase v kabině, takže proběhlo jen takové decentní poradováníčko.

Nejlepší brankářkou je Veronika Hůlková (TJ Lokomotiva Česká Třebová), nejlepší obránkyní Lucie Rejlová (HBC Svítkov Stars Pardubice), nejlepší útočnicí Tereza Ištoková (HBK Kyjov), nejproduktivnější hráčkou byla Martina Landová (HBC Prachatice).


Fotogalerie: