CROSSDOCK Extraliga

Hlavním cílem bylo pomoct Karviné, říká o svém angažmá brankář Lukáš Heczko

Chvilky bez hokejbalu vám zpříjemníme dalším rozhovorem se zajímavou personou hokejbalové Extraligy. Lukáš Heczko po letitých zkušenostech v tuzemské soutěži okusil slovenskou Extraligu, aby se po více než třech letech opět vrátil na scénu české soutěže!

Cílem bylo pomoct Karviné

Lukáši, v Karviné máte spoustu známých. Jak Vaše angažmá v Karviné vzniklo? Potřeboval jste od kamarádů dlouhé přemlouvání, nebo jste nad nabídkou neváhal?
Za mé působení v Karviné „může“ Martin Říman (bývalý spoluhráč z Třince a slovenského Martina, pozn. red.). On se bál jezdit do Karviné sám, tak jsem se obětoval (smích). Myslím, že před sezónou jsme to nějak upekli s bratry Rosůlky, hlavně s Honzou, toho jsem znal více. Já už jsem moc pokračovat nechtěl, ale Karviná není až tak daleko, tak jsem nakonec tady. Motivaci jsem ani nepotřeboval. Od začátku říkám, že jsem do toho šel hlavně s cílem pomoct Karviné. Navíc když jsem tak přemýšlel, tak na Moravě už kromě nás a Sudek není žádný jiný klub.


V české Extralize jste působil naposledy v Třinci. Jaký byl hlavní rozdíl mezi tuzemskou a slovenskou soutěží?
Přesně tak, naposledy jsem chytal v Třinci. Jestli si dobře pamatuji, tak jsme se dostali do play off, kde jsme podlehli Plzni. Ta sezóna byla skvělá, rád na ni vzpomínám. Tehdy patřili k našim tahounům Lukáš Hudeček a Tomáš Konderla. Nevím ani, co se pak stalo, že jsme další sezónu nepokračovali. Poté přišla nabídka z Martina, a tak jsme ještě se dvěma spoluhráči šli na Slovensko. Další se nějak rozutekli nebo skončili, to je škoda. A v čem je hlavní rozdíl… Asi v hřištích. Každý mančaft má jiné rozměry, hrají prostě na všem. Asi jako když jsem působil ve Švýcarsku, kde se hrálo v té době 4 na 4. Když jsme hráli například ve Vrútkách, tak jsem za brankou zakopl o kanál (smích). Ale teď už je tam nové. Mají tam stejně jako v Nitře plast, který tam ale většina kritizuje. Zpět k úrovni. Ta je velmi vysoká. Je tam hodně individualit, které táhnou své týmy a v play off to byly opravdu skvělé zápasy.


Karviná skončila po anulování sezóny na 7. místě, s pohodlným náskokem na hranici zajišťující postup do play off. Bodů jistě mohlo být více, můžete ale z Vašeho pohledu říci, jak jste hru týmu v odehrané části sezóny vnímal?
Karviná chtěla před sezónou play off. Vše jsme měli ve svých rukou, byl tam nějaký bodový odstup, a to byl základ. Jasně, nějaké body navíc určitě být mohly, ale na druhou stranu jich klidně mohlo být méně. Jsem rád, že jsme hráli hodně dozadu, protože když jsem koukal na minulou sezónu Karviné, tak sice dávala poměrně hodně gólů, ale na druhou stranu i hodně dostávala. Potřebovali jsme hrát v plné sestavě, v ničem jiném jsem problém neviděl.


MS v Pardubicích? Měli jsme uhrát zlato, i bronz je ale úspěch

Rád bych jednou otázkou odbočil a zeptal se na Mistrovství světa v Pardubicích, kde jste zapsal doposud poslední reprezentační zkušenost. Jak s odstupem několika let vnímáte bronzové medaile, které v daný moment podle slov více lidí byly spíše zklamáním?
Zklamání? Každý, kdo někdy něco dělal na nějaké úrovni vám řekne, že je to pořád medaile, i když „jen“ bronzová. Něco doma máte. Na Slovensku (Bratislava 2011) bylo zlato, v Kanadě (St. John’s 2013) stříbro a u nás bronz. Asi se tak stalo, abych měl kompletní sbírku. Pro ty lidi, co tam chodili a hnali nás dopředu, jsme měli uhrát zlato, takový turnaj se jen tak nepovede zopakovat, každopádně jak říkám, i bronz je úspěch.


Je pro Vás ještě prioritou se nějakého reprezentačního srazu zúčastnit, nebo se chcete zaměřit hlavně na klubovou scénu?
Reprezentaci bych asi momentálně nějak neřešil. Máme u nás skvělé gólmany. Teď jsem v Karviné a budu se snažit s kluky dojít co nejdál. 



Lukáš Heczko má kompletní sbírku medailí z mistrovství světa. V Pardubicích pomohl národnímu týmu k bronzu. Autor fotky: Andrea Jirásková.


Současná situace nevyhovuje nikomu

Jak Vy osobně vnímáte současnou pauzu od hokejbalu a omezení? Oceňujete třeba delší čas na odpočinek a přípravu?
Poctivě jsme dřeli v zimní přestávce, odehráli jsme dvě kola a přišla pauza, která může být ještě kdo ví jak dlouhá. Myslím si, že taková situace nevyhovuje nikomu. Já nejsem ten typ, který by měl nějakou extra přípravu. Když se má jít hrát, tak jdu prostě hrát.


Může mít dlouhá pauza před novou sezónou na hru Karviné zásadní vliv? Může pomoci, nebo naopak uškodit?
Na hru Karviné to žádný efekt mít nebude (úsměv). Tam je taktika pořád stejná. Měli jsme to sice dobře rozehrané, ale do nové sezóny se nám snad podaří vstoupit dobře.


Zdraví na prvním místě
O osudu sezóny je jasno, nicméně Vy osobně jste byl z těch, kteří by sezónu dohráli i v letních měsících, nebo je podle Vás priorita začít novou sezónu v řádném termínu a anulování letošní je správným krokem?
Dohrát nebo nedohrát? Hlavně je třeba, abychom byli všichni zdraví a ten hnus, co tady došel, co nejrychleji zmizel. No, kdybychom hráli v Bělorusku, tak se teď o víkendu možná hraje finále ligy (smích). Noste roušky!