CROSSDOCK Extraliga

Jak na vítězné tažení s Kertem vzpomíná Radomír Vaněk? Byla to obrovská radost, euforie a v neposlední řadě úleva, říká

HC Kert Park přepsal hokejbalovou historii, když se do ní zapsal pátým titulem v řadě. V letošním ročníku za Pražany nastupoval Radomír Vaněk, který dříve hrával za ústeckou Elbu! Tomuto borci se podařilo dostat i na MS do Kanady, odkud si přivezl stříbrnou medaili! Jaká pro něj byla letošní sezóna?

Elbu jsem si do play off nepřál, ale většinou to dopadne přesně tak, jak člověk nechce

Radomíre, s Kert Parkem jste letos dosáhl na titul v Extralize! Jaké z tohoto úspěchu máte pocity?

Pocity jsou samozřejmě ty nejlepší možné. Byla to obrovská radost, euforie a v neposlední řadě úleva. Nechcete být tím hráčem, který přijde na Kert a zrovna to nevyjde. Je to můj první titul, takže jsem si patřičně užil i oslavy.

Jaká vůbec byla cesta skrze play off? Nejdříve jste hráli proti Vašemu bývalému klubu. Měla tato série pro Vás větší náboj, než ty ostatní?

Elbu jsem si do play off nepřál, ale většinou to dopadne přesně tak, jak člověk nechce. Naštěstí jsme to zvládli v nejkratším možném čase, i když to byla bolestivá série a těžká prověrka na úvod play off. Musím dát klukům kredit, bylo to náročné.

V semifinále jste vyřadili dobře hrající Most a ve finále jste svedli bitvu s Kladnem. Kde se ve Vás vzala taková forma na hřišti soupeře?

Věděli jsme, že Most je silově disponované mužstvo, v prvním utkání s námi zkusili hrát otevřenou partii, v tomto utkání zahrála skvěle naše obrana a byl to asi nejlepší výkon obránců, který jsem kdy viděl. V dalším utkání trenér Mostu Slávin Švancar naordinoval týmu odlišnou taktiku, soupeř přitvrdil, hrál více silově, což nám nadělalo spoustu problémů. Naštěstí jsme v poslední minutě utekli hrobníkovi z lopaty a díky dvěma brankám srovnali a v prodloužení rozhodl Páťa Novák, pro kterého muselo být letošní play off velké zadostiučinění. Třetí utkání byl hlavně boj a díky domluvené akci Lhoťáka (Lukáš Lhota) s Danym (Petr Danko) jsme šli do finále.

Finále bylo na rozdíl od předchozích sérií hlavně o hokejbalových dovednostech a hrálo se ve velké rychlosti. Za mě naprostá reklama na hokejbal, skvělá fanouškovská kulisa, moc jsem si to užíval. Klobouk dolů jak před námi, tak před kladenskými hráči.

Hokejbalisté z Lužin si došli pro vysněný pátý titul, který pro Radomíra Vaňka znamenal jeho první v kariéře! Zdroj fotky: Facebook HC Kert Park Praha.

Měl bych pokračovat na Kertu, ale musím se zeptat mého agenta Ivana Kučery

Budete na pražských Lužinách pokračovat i v příštím ročníku? Nebo změníte působiště?

Měl bych pokračovat na Kertu, ale musím se zeptat mého agenta Ivana Kučery, co mi vyjednal za podmínky a angažmá. (smích) Baví mě ta parta v kabině, měření se s nejlepšími a ambice klubu.

Také se Vám podařilo dostat se na kanadské Mistrovství světa. Jaký to pro Vás byl zážitek? Jaké bylo hrát finále proti domácí Kanadě?

Životní sportovní zážitek, ale to hlavně díky týmu, který se tam sešel. Od kustodů, přes trenéry po posledního hráče jsme táhli za jeden provaz a přál bych si tohle ještě někdy zažít. Byla pro mě trošku změna hrát obránce na rozdíl od Extraligy, kde hraju v útoku, ale myslím si, že jsem to zvládl v pohodě a věřím, že od trenérů panovala spokojenost. Chtěl bych ještě jednou poděkovat klukům z realizačního týmu, kteří se o nás starali a vytvářeli dobrou náladu, jmenovitě - Evžen Buštík, Jan Turčáni a Michal Válek. Co se týká organizace samotného MS, bylo to pro nás trošku rozčarování, ale vše krásně shrnul Krůča ve svém rozhovoru.

Ve finále byla Kanada při hře 5 na 5 trošku lepší a po první obdržené brance jsme začali trošku bláznit a honit se s nimi nahoru dolů. Pokud se chcete dostat v zápase ze stavu 0:3, tak musíte využít všechny další šance, které dostanete. To se nám bohužel nepovedlo. Byli jsme na dostřel, ale posledních 5 minut zápasu si vzal do rukou slovenský rozhodčí a nedovolil nám vůbec nic. Musím ale sportovně přiznat, že to nebyl důvod naší prohry.

Jaké si kladete cíle na další sezónu? Budete chtít další extraligový titul? A co 1. Liga? Budete v ní naskakovat?

Cíl je naprosto jasný, užívat si atmosféru našeho sportu a bavit se tím. Výhry jdou s tím tak nějak ruku v ruce a pokud by to dopadlo stejně jako v poslední sezoně, nebudu se zlobit.

V 1. Lize se určitě objevím. Ještěři jsou můj kmenový tým a skvělá parta lidí, kterým z velké části vděčím za to, kam jsem se v hokejbale i v životě posunul. Nevím, jak často to bude na hřišti, ale v hledišti nebo na střídačce to určitě bude také.