CROSSDOCK Extraliga

Vzpomínat budu na spoustu věcí, říká po přestupu z Hradce do Pardubic Ondřej Březina

S Hradcem Králové v letošní sezóně bojoval Ondřej Březina o záchranu Extraligy, nyní se vrací po třech letech do Pardubic. Hokejbalový útočník věří, že mu uplynulá sezóna přinesla cenné zkušenosti a z Hradce si odnáší spoustu vzpomínek. Teď se těší na přestup, který bere jako nový impuls.

Play off není samozřejmost

Ondřeji, s Hradcem Králové jste neměli letos vydařenou sezónu, museli jste o záchranu Extraligy bojovat v play down. Jak se za letošním ročníkem ohlížíte?

Byl to hodně turbulentní rok náročný především psychicky. Prověřil mentální nastavení a morálku nejen moji, ale celého týmu. Zasáhlo nás mnoho neočekávaných problémů, včetně ztráty trenéra a kapitána a několika klíčových hráčů, přišli jsme skoro na měsíc o domácí hřiště a dojížděli na tréninky 30 km daleko a začínali od devíti večer. Sezónu však hodnotím s odstupem času pozitivně. Naučila mě hlavně pokoře. Play off není samozřejmost, je to odměna za celoroční tvrdou práci, která začíná už letní přípravou. Úspěch v něm je pak dílem koncepční a dlouhodobé práce celého klubu, štěstí, touhy po úspěchu a správného načasování formy. Věřím, že tuhle cennou zkušenost využiji v další kariéře i osobním životě.

Naši nejvyšší hokejbalovou soutěž se vám podařilo udržet v první sérii s Plzní, kterou jste porazili 3:0 na zápasy. Byla to pro vás úleva?

V kontextu všeho, co jsem popsal výše, to byl obrovský úspěch a naprosté zmrtvýchvstání. Plzeň měla neuvěřitelně silný tým a neumím si vysvětlit, proč se v uplynulé sezóně tolik trápila. Pocity byly srovnatelné s úspěchem na druhém konci tabulky. Navíc se dostavil obrovský pocit zadostiučinění za energii, kterou jsem společně s kamarády v týmu do záchrany vložil. Především v jarní části, kde to vůbec nebylo jednoduché… Byl to přece jen vítězný poslední zápas v sezóně, a to je vždy skvělé.

V Hradci Králové jste strávil tři sezóny a nyní se vracíte zpět do Pardubic. Na co budete z Vaší kariéry v Hradci nejvíce vzpomínat?

Vzpomínat budu na spoustu věcí. Když teď odpovídám na tuhle otázku, dochází mi znovu, co jsem opustil. Cítím potřebu vypíchnout pevné přátelství, které jsem s několika spoluhráči navázal a doufám, že přežije můj odchod, rodinnou atmosféru v týmu, cesty autem s Jéžou (Jakub Ježek) a Jířou (Tomáš Jiřík) nebo gólmanskou dvojící Pípa/Dvořka (Petr Brykner a Tomáš Dvořáček), hecování s Novasem (Jan Novák) a brilantní fotomontáže v chatové skupině.

Je toho hodně, co si odnáším a doufám, že se Piráti v budoucnu poučí z předchozích nezdarů a bude se jim po všech stránkách dařit.

Když jste šel do Hradce Králové, tak jste říkal, že se potřebujete vyvětrat. Co Vás nyní vedlo k návratu?

Tohle je těžká otázka. Nejste první, kdo mi ji položil. Na rovinu je to v největší míře asi ambice. Piráti v současné podobě neměli až na výjimky vůli vyvinout snahu klub posunout a dělat koncepční rozhodnutí. Jsou to srdcaři, kteří to dělají z lásky ke sportu a morální povinnosti k letům minulým, ale nemají správný kurz, kterým jsem ve svých letech chtěl jít. První sezónu jsem se za ta slova Novasovi smál, teď mám rodinu a půjčím si je od něj. Chci dělat věci, které mají smysl, když netrávím čas s rodinou, chci, aby to mělo význam, a aby tým kolem mě šlapal na maximum, aby si zápas rodina užila a já byl po něm pozitivní a spokojený. Tuhle vidinu jsem v Hradci pro nadcházející sezónu neměl, a proto jsem tohle těžké rozhodnutí udělal.

Ondřej Březina se vrací na pardubické Polabiny, kde vidí budoucnost a vizi! Potvrdí se to i v příští sezóně? Zdroj fotky: HBC Pardubice.

Derby bude mít skvělou atmosféru

Do Pardubic se vracíte po třech letech. Jak se těšíte? Co od toho očekáváte?

Těším se moc, je to nový impuls. Už 26. června jsem dostal zpracovaný individuální tréninkový plán a před pár dny tak tak prošel vstupními testy (úsměv). Tým je početný, má dravé mládí, zkušenosti i dávku hokejbalového umu a velká jména. Především má ambici a vizi. Doufám, že v sobě najdu ještě něco, čím mohu přispět. Očekávám, že nám to vydrží, že přijdou dobré i špatné období a věřím, že to bude jízda.

V Extralize bude od nové sezóny hrát také Svítkov, který je kousek od vás. Jste rád, že je ve vaší blízkosti další extraligový tým?

Jsem rád. Derby bude mít skvělou atmosféru. Je to de facto další domácí zápas. A po všech stránkách je to atraktivní soupeř. Na druhou stranu čtyři extraligové týmy v tak těsném sousedství logicky musí rozmělnit kvalitní hráče v regionu. To může oslabit konkurenceschopnost vůči předním týmům tabulky. Ale celkově je to fajn a důkaz toho, že hokejbal ve východních Čechách má silnou pozici a je na čase v Pardubicích vybudovat patřičné zázemí pro tento sport (úsměv).

Teď máte chvíli pauzu. Jak se pak budete připravovat na další sezónu a s jakými cíli do ní půjdete?

Bohužel pauza byla hodně krátká. Jak jsem říkal, již jsme započali nejen individuální, ale i týmovou letní přípravu, takže připravovat se budu především s týmem a něco si přihodím individuálně. Poučen z hradeckého angažmá si odpustím klišé a velkohubá prohlášení. Naším cílem musí být udržet motivaci a přístup hráčů, dobrou atmosféru v týmu, tréninkové i zápasové nasazení a hrou se bavit. Zbytek přijde sám.

Ondřej Březina odehrál za hradecké Piráty dobré zápasy, ale teď se s hradeckým klubem loučí. Zdroj fotky: HBC Hradec Králové 1988.